Инфлацията се е повишила през 2021 г., като различни официални

...
Инфлацията се е повишила през 2021 г., като различни официални
Коментари Харесай

Скритата инфлация в сектора на услугите

Инфлацията се е повишила през 2021 година, като разнообразни публични измервания демонстрират, че потребителските цени нарастват по-бързо от последните години. Много типове бизнеси, изправени пред спирания на доставките и дефицита на работна ръка, са се справили с тези проблеми не посредством повишение на цените, а посредством предприемане на стъпки, които биха могли да трансформират обслужването на клиентите им.

Една хотелска стая може да коства колкото преди година - само че към този момент не включва всекидневно разчистване заради дефицит на камериерки. Някои заведения за хранене оферират лимитирано обслужване, защото сервитьори няма. Потенциалните купувачи на коли би трябвало да бъдат гъвкави във връзка с цвета и даже на марката и модела поради дългите периоди за доставка.

Оценките на клиентите за чистотата на заведенията за хранене са спаднали с 4.2% тази година, съгласно Black Box Intelligence, която наблюдава онлайн отзивите на 60 хиляди ресторанта. Чести са недоволствата по отношение на чистотата на масите, подовете и баните. Удовлетворението от обслужването на клиентите също е спаднало, като гостите се оплакват най-често, че са получили неверна поръчка.

Хората, които се пробват да купят уреди и други артикули на дребно, чакат по-дълго. Според източника на New York Times - J.D. Power, даже при най-високо оценените търговци на дребно единствено 57% от клиентите са съумели да получат обслужване в границите на пет минути тази година спрямо 68% през 2018 година
Невидимо повишаване
При изчисляването на инфлацията държавните статистически организации се пробват да вземат поради измененията в качеството на продуктите. Но този развой най-често се ползва за физически обекти. Относително елементарно е да се оцени цената на, да речем, качеството на шевовете върху риза или цената на аварийна камера на нова кола.

Но измененията в качеството, свързани с обслужването на клиенти, могат да бъдат двусмислени и сложни за премерване. Алън Коул, някогашен чиновник на Съвместния стопански комитет на Конгреса в Съединени американски щати, който основава бюлетина Full Stack Economics, вижда този тип неприятности по време на дълго пътешестване през североизточната част на това лято - бързо хранене, което лишава извънредно доста време, неприятно заредени места за подправки, празни машини за сода. Динамиката става още по-ясна за него, когато отсяда в хотел, който има огромна повърхност, предопределена за предложение на топла закуска на гостите, само че се оказва най-вече празен, с няколко мини-кутии зърнени храни, изяснява той пред New York Times.

Обикновено когато има дефицит на работна ръка или доставки, някои компании повишават цените. Други намират по-малко явни, по-малко измерими способи за адаптиране. За образец могат да се вземат колите чартърен и хотелите. И двата бранша изпитват дефицит, само че корекциите им са разнообразни.

" Автомобилната компания просто би трябвало да наложи по-високи цени, до момента в който хотелът вместо това трансформира качеството на услугите ", споделя Коул. " Ние ги измерваме по разнообразни способи. Проблемът на автомобилната компания се мери като инфлация, до момента в който казусът на хотела не се. "

Не е извънредно предприятията да се оправят с дефицита на доставки посредством механизми, разнообразни от нарастването на цените. Търговците на дребно не желаят да провокират обвинявания за повишаване на цените, когато стоките са в дефицит. Предпочитанията за обслужване на клиенти - изключително какъв брой коства положителното обслужване - варират мощно и са сложни за количествено установяване.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Банки и финанси 2 Политика 3 Политика 1 Банки и финанси 2 Политика 3 Политика 1 Банки и финанси 2 Политика 3 Строителство и парцели
" Нивото на качеството е много субективно ", споделя Алън Детмайстер, старши икономист в UBS, който преди е проследявал данните за инфлацията за Федералния запас на Съединени американски щати.

В някои случаи подобряването на качеството за един човек е еднакво на утежняване за различен. Дали онлайн настаняването в хотел е мечтана функционалност за икономисване на време или загуба на персонален контакт, която има действителна стойност?

Инфлацията тормози хората толкоз доста и се вижда за какво е политическо минно поле за администрацията на Джо Байдън.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР