Инфлацията ни кара да наливаме бензин само за 20-30 лева

...
Инфлацията ни кара да наливаме бензин само за 20-30 лева
Коментари Харесай

Масово наливаме бензин за 20-30 лв.

Инфлацията ни кара да наливаме бензин единствено за 20-30 лв. и да не си разрешаваме да пълним цялостен контейнер. Това стана ясно от думите на Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоцицаия (БПГА) пред БТВ. " Ако преди известно време хората пълнеха половин или един контейнер по бензиностанциите, в този момент пълнят за избрана сума. Това са 20,30,50 лева, което като количества е доста по-малко, тъй като цената е по-висока. И ние като търговци нямаме никакъв интерес цените да бъдат високи, тъй като това понижава потреблението ", съобщи той.

Според Бенчев няма фактори, които да приказват за намаление цените на горивата. Това, което следим сега, е задържане на котировките на суровия нефт, защото американците освободиха стратегическите си ресурси, само че това е кратковременен резултат. Ще продължи 2-3 месеца и цените още веднъж ще тръгнат нагоре, защото търсенето е по-голямо от предлагането. " Продължава да нараства суровият петрол. Котировките потеглиха нагоре, откакто се чуха вести за опция на въвеждане на ембарго на съветския нефт от страна на Европейски Съюз. Има риск 20% съветският експорт на нефт за света да изчезне. Най-важното, с цел да не забележим някакви шокове, е да няма ембарго върху съветския нефт ", добави той. Ако Европейският съюз реши да наложи ембарго върху съветския нефт, то бензинът у нас може да доближи 3,50-4 лева за литър, счита той.

Преди това той предвижда, че за идните великденски празници, когато обичайно хората потеглят на път, бензинът може да премине психическата граница от 3 лева при малко под тази стойност в този момент. " Ако суровият нефт тръгне надолу, даже за малко - за 10-ина дни, ние ще отразим незабавно това в цените ", твърди Бенчев. По думите му премахването на биокомпонентата няма да позволи казуса с високите цени. Ако преди няколко месеца тя е била 12-13 ст. на литър, в този момент нещата били много по-различни - 5-6 ст.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР