Инфлацията не е пощадила никого и българите, които смятат, че

...
Инфлацията не е пощадила никого и българите, които смятат, че
Коментари Харесай

Делът на българите, които не изпитват никакви затруднения да покриват ежедневните си разходи, вече е само 3,3%

Инфлацията не е пощадила никого и българите, които считат, че се оправят без проблеми с ежедневните си разноски, постепенно, само че трайно понижават. Това демонстрират данните от изключителното проучване на семействата, което Национален статистически институт прави на всеки 3 месеца от началото на пандемията по европейски план, с който се изследва въздействието на рецесията върху хората в целия Европейски Съюз.
 
То е представително - в него вземат участие 5740 българи от 3053 семейства, добавя " 24 часа ". Делът на българите, които не изпитват никакви усложнения да покриват ежедневните си разноски, беше 4,2% през последните месеци на 2021 година, след това понижа на 3,8% при започване на 2022 година, а през второто тримесечие е към този момент 3,3%.
 
Други 18,2% от интервюираните показват, че се оправят релативно елементарно с разноските си, само че делът на тези хора беше 20,2% в края на предходната година.
 
За сметка на това се усилват хората, които се оправят мъчно с живота. В края на предходната година те бяха 26,6%, а други 11,9% смятаха, че се оправят доста мъчно.
 
В началото на тази година делът на хората, които изпитват усложнения, се усили на 27,8%, а на тези, които изнемогват - на 13,6%.
 
В последната анкета хората със усложнения са към този момент 28,5%, само че делът на тези, които се оправят доста мъчно, леко понижава - на 12,9%.
 
Обяснението на последния факт е в това, че тези хора нормално разчитат на пенсии или обществени помощи, а точно тези заплащания се увеличаха леко през второто тримесечие или най-малко по този начин са показали интервюираните, когато са описвали приходите си.
 
Като цяло обаче българите правят оценка приходите си като замръзнали на фона на увеличаващите се цени - цели 73,1% показват, че парите, които получават, не са се трансформирали въобще по отношение на последните 12 месеца.
 
Тези, които регистрират увеличение на приходите, са доста малко - едвам 19,2%, а в края на предходната година са били 29,8% от интервюираните.
 
Другите въпроси в тези анкети, които се вършат по единна методика в целия Европейски съюз, са за възприятието за самотност и удовлетвореността на хората.
 
В това отношение няма огромни промени спрямо предходната година: най-самотни се усещат хората над 65 години, а дамите като цяло се усещат по-самотни от мъжете.
 
Удовлетвореността се прави оценка по канара от 0 до 10 и се оказва, че най-висока е тя във връзка с персоналните взаимоотношения с околните, фамилията, съседите и сътрудниците - оценката е 7.
 
Цялостната задоволеност от живота на българина някак си не се въздейства от икономическото състояние. Той е дал оценка 5,85 в края на предходната година, след това тя е намаляла на приблизително 5,71, а през второто тримесечие на 2022 година, когато икономическите проблеми са натрупаха, оценката се е нараснала на 5,96 по 10-степенната канара.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР