Инфлацията е смазваща и изпреварва ръста на доходите. Разходите за

...
Инфлацията е смазваща и изпреварва ръста на доходите. Разходите за
Коментари Харесай

Икономист: Инфлацията е смазваща и изпреварва ръста на доходите

" Инфлацията е смазваща и изпреварва растежа на приходите. Разходите за живот у нас нарастват с най-бързите темпове от 1998 година " Това разяснява Кузман Илиев - стопански и политически анализатор, докторант по финанси, във Фейсбук.

Вчера Националният статистически институ заяви, че за септември месечната инфлация в България е 1,2 на 100, а годишната инфлация, по отношение на септември 2021 година, е 18,7 на 100.

" Инфлацията е и на самобитен 40-годишен връх в Съединени американски щати, рекордна е и за еврозоната ", написа Илиев. Според него факторите са външни и вътрешни, а точно -  рекордни бюджетни дефицити, финансирани с външен дълг, което усилва паричната маса у нас. 

" Друг значим фактор по линия на “предлагането на артикули и услуги ”: неправилната енергийна политика, водена от родни и европейски политици, която стигматизира личния рандеман на изкопаеми горива; безумните и скъпи въглеродни квоти; обезщетенията, които станаха предписание, а не краткотрайно изключение… Ерго, тоталното деформиране на енергийния европейски пазар, засягащо остро и нас.
Забавеното осъществяване на разходната част на бюджета ни все още значи идно изтичане на още пари на края на годината, а оттова и мощен подтик потреблението и инфлацията… ", разяснява икономическият анализатор.

Според него се " санкционират се ефикасните производители на сила, като им се конфискуват “свръхпечалбите ”, а по този начин се убива   тласъкът за вложения в енергиен потенциал ".  За Илиев това е " енергийно-икономически социализъм ",  който на никое място не приключва добре.

Вижте целия коментар, споделен от Кузман Илиев:

" Инфлацията е смазваща и изпреварва растежа на приходите. Разходите за живот у нас нарастват с най-бързите темпове от 1998г. - съвсем 19 на 100 на годишна основа за септември. Инфлацията е и на самобитен 40-годишен връх в Съединени американски щати, рекордна е и за еврозоната.

Има въздействие на външни фактори, само че има и напълно вътрешни: рекордни бюджетни дефицити, финансирани с външен дълг, което усилва паричната маса у нас.

Друг значим фактор по линия на “предлагането на артикули и услуги ”: неправилната енергийна политика, водена от родни и европейски политици, която стигматизира личния рандеман на изкопаеми горива; безумните и скъпи въглеродни квоти; обезщетенията, които станаха предписание, а не краткотрайно изключение… Ерго, тоталното деформиране на енергийния европейски пазар, засягащо остро и нас.

Забавеното осъществяване на разходната част на бюджета ни все още значи идно изтичане на още пари на края на годината, а оттова и мощен подтик потреблението и инфлацията…
А в действителност сега имаме потребност от частни вложения, които наподобяват вкочанени, поради неустановеност и растеж на индустриалните разноски за бизнесмените.

Ефектът: трупаме държавен дълг, с който се финансират настоящи обществени разноски и въоръжаване - все непродуктивни действия, които дълготрайно ни вкарват в неприятна дългова случка, застрашаваща закрепения валутен курс на еврото към лв. (борда).

Консенсус политически очевидно има единствено е едно - и стопански то е най-вредното - да се помпат разноските и дълга.
Зимата още не е пристигнала - тогава в действителност ще усетим е, че сме нагнетявали безценен природен газ, който генерално ще оскъпи микса. Заради високите цени Съединени американски щати би трябвало да лимитира износа на полутечен природен газ, а Китай към този момент го стопира. Европа се е докарала да зависи от удобните метеорологични условия - вършим молебен за “мека ” зима. А ще следва още няколко в сходен режим.

С едната ръка в Европейски Съюз се лимитира потреблението на горива, а с другата се поставя таван на цените, пречещ на естественото “икономисване ” на ресурсите.

Наказват се ефикасните производители на сила, като им се конфискуват “свръхпечалбите ” - убива се тласъкът за вложения в енергиен потенциал.

За гарнитура: национализации на енергийни компании, ценови контроли, конфискация на облаги на частни компании - това е чиста проба енергийно-икономически социализъм. По учебник. И в никакъв случай, и на никое място не свършва добре. "
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР