Инфлацията е оставащият последен критерий, който страната ни трябва да

...
Инфлацията е оставащият последен критерий, който страната ни трябва да
Коментари Харесай

Денков: Инфлацията е последният оставащ критерий за влизане в еврозоната

Инфлацията е оставащият финален аршин, който страната ни би трябвало да покрие за влизане в еврозоната, съобщи пред публицисти в Пловдив министър председателят Николай Денков. 

Изискването е тя да бъде не повече от 1,5-процентни пункта от трите най-ниски за страните в еврозоната и това сега основава усложнения. 

По думите на премиера може да се каже, че в последните месеци инфлацията пада бързо - за последния с над 1%.

" Така че имаме опция да се оправим с този аршин ", безапелационен беше Денков.

" Всичките диалози, които имах - и в Давос, и преди този момент с други представители на ЕЦБ, с политици, Европейската комисия - всички споделят, че " в случай че съумеете да се справите с инфлацията, вие няма да имате никакъв проблем да бъдете признати ". Това, което също споделят, е – да, има благоприятни условия за някакви изключения, както беше с Хърватия, само че, несъмнено, те би трябвало да бъдат в границите на нещо рационално. Това е, което се опитваме да реализираме. Ясно желая да кажа - няма гаранция, че ще успеем до лятото, когато ще излезе отчетът, само че имам доста мощна убеденост, че до края на годината ние в действителност ще осъществим и този аршин. Въпросът е по кое време тъкмо ще стане ", уточни още министър председателят. 

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР