Инфлационната криза, която вече повече от година вилнее по цял

...
Инфлационната криза, която вече повече от година вилнее по цял
Коментари Харесай

Как се закърпва днес семейният бюджет?

Инфлационната рецесия, която към този момент повече от година вилнее по целия свят и много съществено при нас, затрудни много от българите, каза пред БНР кредитният съветник Тихомир Тошев.      

" Депозитите набъбнаха, само че в случай че се вгледаме в статистиката малко по-задълбочено, ще забележим, че малките депозити в действителност изчезват. Хората с дребни спестявания и по-ниски приходи посегнаха към тях и ги похарчиха, с цел да могат да закърпват дупки в фамилния бюджет. "

Според експерта сериозният растеж на бързите кредити и утежняването на заплащанията по тях също може да се пояснява в тази посока.

" Засега не съумяваме да се оправим добре с преодоляването на инфлацията, както и с месечните се разноски, които набъбнаха доста ", посочи Тошев.

" 345 000 депозита до 10 000 лв. излязоха от системата, бяха изхарчени в последните месеци за пълнене на дупки в бюджета. Хората с по-ниски спестявания ще продължат да протягат ръка към тях. "

Когато българинът не се усеща сигурен, той стартира да икономисва повече, а в този момент има много аргументи да се усеща нерешителен, акцентира той.

" В такива интервали българинът избира да икономисва така наречен бели пари за черни дни. Депозитите порастват всяка година от 2009 година, когато международната финансовата рецесия ни завари с 22 милиарда спестявания в банките, през днешния ден те са 73 милиарда. "

Въпреки нулевите лихви в последните години, българинът продължава да икономисва и да натрупа, само че това не е всеобщият случай. 80% от българите остават в дребния сегмент на спестяванията до 10 000 лв., посочи кредитният съветник.

34 милиарда са изтеглените заеми, което прави системата извънредно ликвидна, разяснява Тихомир Тошев.

Най-вероятно ще минем повсеместното нарастване на лихвите много по-леко от други страни, предвижда Тошев. Според него ще си останем с лихви в рамките 3-3,5% при ипотеките и 4,5-7% при потребителските заеми.

Българинът през днешния ден е много по-богат, в сравнение с през 2009-а. Оттогава се оформи много по-стабилна междинна класа, означи в умозаключение специалистът.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР