Индустриалното производство в еврозоната завършва 2023 г. на заден ход,

...
Индустриалното производство в еврозоната завършва 2023 г. на заден ход,
Коментари Харесай

Еврозоната вероятно е навлязла в рецесия още през ноември

Индустриалното произвеждане в еврозоната приключва 2023 година на " заден ход ", като активността се е свила през декември за 18-и следващ месец, съгласно изследване, което дава нищожни признаци за идно мощно възобновяване на стопанска система, евентуално в криза, предава Reuters.

Окончателният показател на мениджърите по поръчките (PMI), направен от S&P Global, се e повишил до 44.4 пункта през декември по отношение на 44.2 пункта през ноември, само че остава твърдо под границата от 50 пункта, разделяща растежа на интензивността от свиването. Предварителната оценка беше, че няма да има смяна по отношение на ноември.

Индексът за премерване на производството, който се включва в съставния PMI показател и се смята за добър индикатор за положението на стопанската система, се е намалил до 44.4 по отношение на окончателните данни от 44.6 през ноември, само че надвишава експресната оценка от 44.1.

Песимистичната наклонност мощно насочва към стесняване на Брутният вътрешен продукт на еврозоната през последното тримесечие ”, съобщи основният икономист на Хамбургската комерсиална банка Сирус де ла Рубия.

Според формалните данни стопанската система на блока се е свила с 0.1% през третото тримесечие, тъй че стесняване през второто би отговаряло на определението за криза.

На фона на непрестанния спад в индустриалния бранш на еврозоната PMI показателят сподели едва усъвършенстване спрямо ноември. Това обрисува мрачна картина за еврозоната и би означавало, че през третото тримесечие тя е навлязла в криза ", съобщи де ла Рубия.

Според анкета на Reuters от началото на декември, 20-те страни от еврозоната ще преживеят къса и плитка зимна криза. Продължаващият спад на новите поръчки въпреки всичко се e облекчил умерено през предишния месец, само че остава под 50, както и през цялата 2023 година Подиндексът се е повишил до 42.0 от 41.5.

Вялостта на новите поръчки отстъпва съвсем толкоз бързо, колкото и през предходния месец ", добави де ла Рубия.

Голяма част от интензивността през декември е била подбудена от завършването на остарели поръчки и подсказва, че производителите не чакат неотдавнашен поврат, a фабриките не престават да редуцират личния състав за седми следващ месец.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР