Индустриалният дизайнер №1 на света отпразнува годишнината, яхнал триал-мотоциклетЗанапред ще

...
Индустриалният дизайнер №1 на света отпразнува годишнината, яхнал триал-мотоциклетЗанапред ще
Коментари Харесай

„Бащата“ на над 200 автомобила Джорджето Джуджаро чукна 85

Индустриалният дизайнер №1 на света отпразнува годишнината, яхнал триал-мотоциклет
Занапред ще бъде и художник, готви за жена си картина дето го търпи 60 години

Връща се към първата си обич - изобразителното изкуство

На 85 години Джорджето Джуджаро си почива и бяга от напрежението като кара по планинските пътеки на остров Сардиния триал-мотоциклет. Да, от ония, които са без седалка и би трябвало да ги управляваш прав, като задачата не е да вдигаш скорост, а да преодоляваш трудности като не падаш. Обича морето, само че след няколко дни то му става скучно и дава газ към върховете.

А 54-годишният му наследник Фабрицио, който преди 40 години го е запалил по рисковия триал-мотокрос, в този момент кара единствено електрически скутер “Веспа ”. Хвали се на всички места с това, че най-големият триумф в живота му е бракът с неговата брачна половинка Мария Тереза, която му е разрешавала и разрешава всичко. Включително и това да се сблъска с мотора си в дърво и да остане без четири зъба, т.е. не му се е карала, де.

Разправя също, че тялото му е цялостно с сила, която не знае от къде му идва, а мозъкът кипи от хрумвания, чиято реализация занапред ще изненадва прелестно света. В момента обаче се връща към първата си обич - изобразителното изкуство, с цел да нарисува картина на втората обич - жена си, с която на 5 септември ще отпразнуват 60 години фамилен живот. Джорджето Джуджаро е индустриалният дизайнер №1 в света за ХХ век, определен за подобен през 1999 година от 132-ма специалисти от 25 развити страни.

Роден е на 7 август 1938 година в градчето Гаресио западно от Торино, само че още младеж го одобряват в Академията по изящни изкуства в регионалния град. Кръстен е тъкмо Джорджето - умалително на Джорджо, все едно да те запишат у нас в кръщелното Гошко, а не Георги, та състудентите му стартират да му се подиграват. Но бързо престават, защото момчето освен че се гордее с името си и в никакъв случай не се е пробва да го преправя, само че и тъй като всява незабавно почит със страхотните си артистични умения.

Няма метод, крушата не пада по-далеч от дървото - татко му, неговият дядо и прародител му са били едни от най-тачените художници с маслени бои в региона на Торино. Знае се - това е градът на ФИАТ и още във втори курс един от професорите по изящни изкуства в Академията предлага на Джорджето да се посвети на автомобилната промишленост, с цел да употребява добре гения си, пък и с цел да го осребри уместно. Шестнайсет годишният тогава юноша се вслушва в думите на преподавателя, стартира да скицира коли и през 1955 година показва някои от творбите си на студентска галерия. Експозицията е посетена от техническия шеф на ФИАТ по това време Данте Джакоза, той е впечатлен от работите на момчето и още на другия ден го кани на работа в отдела на концерна за дизайн на транспортни средства.

Длъжността му е “илюстратор ”, а задачата - да пресъздава в линии концепциите на създателите, нахвърляни в акварелни скици или пък осъществени с други техники. Остава там четири години, т.е. до втория благополучен случай в живота му, когато с помощта на татко си Марио Джуджаро попада в резиденцията на към този момент известния основател на каросерии Нучио Бертоне. Таткото се има с него, довършва стенна живопис във вилата му, хвали се на чаша вино със сина си и торинският дизайнер кани младежа на посетители. Явно той е впечатлен от Джорджето, предлага му да работи с него и едвам навършил 21 години надареният юноша става помощник на към този момент известния в света център за индустриален дизайн “Бертоне груп ”. Където “илюстраторът ” от ФИАТ става същински създател - моделиер на коли, още повече, че се оправя ослепително с първата сложена му от Нучио задача - рестайлинг на извънредно сполучливия автомобил “Alfa Romeo Giulietta Sprint ”, планиран от всепризнатия маестро на шасита Франко Скалионе.

После Джорджето е в основата на оставилите дълбоки следи в автомобилната история модели на “Бертоне груп ” - “Aston Martin DB4 GT Jet Concept ”, “Ferrari 250 GT Concept ”, “Chevrolet Corvair Testudo Concept ”, “Fiat 850 Spider ”, “Giulietta Sprint ”, “Alfa Romeo Giulia GT ” и ред още. Само след година Бертоне го назначава за началник на “Центъра за стилни планове ” на групировката си и ослепителната кариера на Джуджаро набира скорост.

След къс престой - от 1965 до 1967 година - в другата огромна италианска компания за промишлен дизайн “Гиа ”, където работи основно за “Мазерати ”, Джуджаро взема решение да стартира да се труди единствено за себе си и основава личните компании първо “Ital Styling ” и след това “Italdesign ”. Именно в тях той прави огромния скок в своята креативност, като се изстрелва надалеч оттатък стила - комбинира дизайна с инженерство, с цел да обезпечи изцяло приключени планове. Впуска се в случката с приятеля си и съучастник вечно Алдо Мантовани, взаимният им дебют е планът “Alfasud ”, триумфът е бърз, само че на първо място световен.

Защото с помощта на неговата известност по-късно двамата приятели основават през годините дружно над 200 инженерни плана за клиенти от целия свят, постоянно конкуриращи се между тях - “Maserati Coupe ” и “Spyder ”, “Audi 80 ”, “Lotus Esprit ”, “Volkswagen Passat ”, “Golf ” и “Scirocco ”, “Bugatti EB112 ”, “Saab 9000 ”, “Subaru SVX ”, “DeLorean DMC 12 ” и т. н.. Особено интензивно е съдействието на “Italdisign ” с ФИАТ, за който са проектирани все сполучливи модели: “Lancia Delta ”, “Thema ” и “Prisma ”, фиатите “Panda ”, “Uno ”, “Croma ”, “Punto ” и ред още.

По-късно идва ред на колите с извънредно грациозен дизайн: “Alfa Romeo Schighera ”, “Lamborghini Cala ”, “Bugatti 18/3 Chiron ”, “Aston Martin Twenty Twenty ”, “Lexus Landau ” и “Structura ”. Но Джуджаро напълно не се лимитира с леките коли - той поставя подписа си и под модели на тежкотоварни камиони, на селскостопански машини, на влакове, часовници, мотоциклети за фирмите “Ducati ” и “Suzuki ”, даже на макароните със странна форма, наречени “Мариле ”.



Джуджаро бяга от напрежението, като кара по планинските пътеки на остров Сардиния триал-мотоциклет.

Специалистите са единомислещи, че Джорджето Джуджаро в действителност е индустриалният дизайнер №1 на XX век, защото има голяма заслуга за еволюцията на автомобилостроенето. Не единствено с точното балансиране в изпипването на леките коли, постоянно пропорционални и безупречни от всеки ъгъл на гледане, само че и със способността си да планува усетите и потребностите на потребителите. Талантът му разрешава също по този начин да управлява с плановете си тактиките за превъзмогване на моменти на рецесия и за следващ напредък на не една и две огромни компании като да вземем за пример “Фолксваген ” или “Хюндай ”. Художник - визионер и на първо място ловък стилист, в този момент, на 85 години, кара като вманиачен мотор без седалка и рисува за жена си. За да є се отблагодари за това, че 60 години му е била правилен сателит и му е родила три деца. А родственици и другари му пожелаха предходната седмица през четвъртата си младост да сътвори още най-малко 100 коли!
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР