Индустриалец. Когато чуем тази дума, най-често си представяме визионер, със

...
Индустриалец. Когато чуем тази дума, най-често си представяме визионер, със
Коментари Харесай

Мъжът, когото наричаха „Некоронования крал на Италия“

Индустриалец. Когато чуем тази дума, най-често си представяме визионер, със запретнати ръкави, заел се с задачата да промени света от личната си фабрика. Ако потърсите името Джани Анели в интернет, против него ще прочетете думите „ италиански фабрикант “. Това не е неистина, само че е много надалеч от визията, която имаме за този вид персони.

 Fiat_Sen._con_Avv.-1940

Джани Анели (вляво) и Джовани Анели, 1940

Несъмнено Джани Анели е едно от най-познатите имена в италианската стопанска система, политика и просвета, само че той не е независима единица. Фамилията Анели е италианска индустриална династия.

Неин учредител е Джовани Анели (дядото на Джани). В Италия, Анели постоянно са сравнявани с Медичите от времето на Флорентинска република, а англоезичният свят ги съпоставя със семейство Кенеди от Съединени американски щати. Анели също са оприличавани със Савойската династия, поради ролята им в актуалната история на Италия, както и приноса в свременното изкуство и спорта.

Джовани Анели е създателят на FIAT, а през последното столетие членовете на семейството заемат основни постове надалеч освен в частни компании. Анели са имали и имат присъединяване в ръководенето на банки, Европейската клубна асоциация, УЕФА, Италианската футболна асоциация и други съсловни организации. Тази фамилия оставя диря в италианската политика, като най-забележителна кариера прави Сузана Анели (сестра на Джани), която е първата жена министър на външните работи на Италия.

Някои членове на семейството се отдават на изкуството като артисти, модели, фотографи и продуценти. Днес династията има към 200 наследника. Най-познатите от тях са братовчедите Андреа Анели и Джон Елкан. Андреа е президент на футболния гранд „ Ювентус “, след сполучлива кариера в Iveco, Ferrari, Philip Morris International и други, до момента в който Джон Елкан евентуално през днешния ден е най-натовареният от всички членове на клана. В хода на фамилните събития, той е посочен за правоприемник на дядо си още през 1997 година В момента той е президент на три корпорации: Fiat Chrysler Automobiles (Собственик на марките Abarth, Alfa Romeo, Chrysler, Dodge, Jeep, Fiat, Fiat Professional, Lancia, Maserati, Mopar и Ram); EXOR (Международен холдинг, с над деветдесет години история, със благосъстоятелност в: PartnerRe; Juventus F.C.; Economist Group; Fiat Chrysler Automobiles, CNH Industrial) и Ferrari S.p.A. Сама по себе си компанията Fiat Chrysler Automobiles е преди всичко по принос към Брутният вътрешен продукт на Италия.

Но да се върнем към дядото на Джон Елкан – Джани Анели. Несъмнено той заема основна роля в укрепването и популяризирането на династията Анели и FIAT. Кръстен е на дядо си, сенатор Джовани Анели, само че от ранна възрас е именуван галено Джани, с цел да се разграничава от предшественика си.

По-късно получава прякора – Адвоката, защото приключва право, макар че в никакъв случай не практикува. Очарователен, богат, с афинитет към спорта и изкуството, той е бележит представител на италианската стопанска система по целия свят. Не инцидентно носи прозвището „ некоронованият крал на Италия “.

Роден е през 1921 година в Торино. Неговият татко, Едоардо Анели, умира в самолетна злополука през 1935 година, когато Джани е едвам на 14 години. Бъдещият предприемач попада под крилото на дядо си. Двамата в никакъв случай не съумяват да изградят здрава връзка между тях, поради неодобрението на Джовани към концепцията младият му правоприемник да учи право. Няколко години по-късно, в автомобилна злополука губи и майка си – Виргиния Бурбон дел Монте. Същата година умира и сенатор Анели.

Джани не поема незабавно ръководството на FIAT. Вместо него отпред на компанията застава Виторио Валета, който през идващите 20 години, ще сътвори добра основа за FIAT, изключително през годините на стопански взрив.

Джани взема решение да извърши съвета на дядо си и „ да си поживее “ преди да се захване със фамилните каузи. Поема чисто представителни отговорности за семейството, стажантски позиции във компанията и президентството на Juventus F.C., тима, който татко му издигна.

Младият Анели приключва право в Университета в Торино. Прекарва свободното си време пътувайки, най-често там, където е тогавашният хайлайф. Компанията на Джани е формирана от актриси, принцеси и политици. Оттогава датира и другарството му с бъдещият президент на Съединени американски щати – Джон Ф. Кенеди.

През 1953 година се дами за принцеса Марела ди Кастането. Двамата остават женени и много близки до края на дните си, макар клюките, които се носят към похожденията Джани. Говори се, че през годините той има доста любовници от висшето общество, а измежду тях даже се загатва името на Джаки Кенеди. Не е инцидентно, че си печели прозвището „ Женкарят на Ривиерата “. Според съвременници Джани не е криел метода си на живот. Анели и брачната половинка му имат две деца – Едоардо (неженен, самоубил се на 46 г.) и Маргерета (майката на Джон Елкан).

След като към този момент е вкусил задоволително от живота, през 1966 година Джани поема управлението на FIAT. Годините на стопански напредък в Италия към този момент са свършили. Анели се оказва в внимателно състояние, белязано от обществено напрежение.

Първата му задача е подновяването на трудовите контракти на чиновниците си. Това се случва три години по-късно след серия стачки. Неговият предходник, Виторио Валета, разделя бизнеса в три дивизии – автомобилна, морска и въздухоплавателна. Това разрешава на Джани да продаде част от акциите в морската и въздухоплавателната дивизии, с цел да ускори напъните на компанията върху колите, което се показва в закупуването на фирмите Ferrari и Lancia, както и в разкриване на производства на FIAT са открити в Аржентина, Бразилия, Испания, Полша, Турция и Югославия.

 1153px-Fiat124Luc106

FIAT 124

Предоставени са правата на Съюз на съветските социалистически републики за адаптиране и произвеждане на FIAT 124 (началото на Лада). Всичко това е част от амбициозния проект на Анели да разпространява компанията си в интернационален мащаб.

През 1974 година той е определен за президент на Асоциацията на италианските производители. 1979 година ще бъде запомнена с нов стопански спад. Стига се досега, в който се приказва, че 14 000 души ще бъдат съкратени от FIAT. Следва нова серия стачки. Срещу компанията се изправят синдикатите.

Работата на Анели единствено за няколко години дава резултат. Присъствието на FIAT на международния пазар е обновено. Нещо повече, ползите на Адвоката се разгръщат и в други браншове – от медии до застраховки.

Това е началото на най-щастливото десетилетие за династията Анели и ръководените от тях компании, а Джиани се утвърждава като изключителна фигура в италианския бизнес и публичен живот.

Неговите обноски и чудатост стават знаци на грациозност и изисканост. Неговият жанр оказва въздействие върху мъжката мода в Италия и по света. Известният дизайнер от Милано Нино Черути го дефинира като най-влиятелната фигура в модата дружно с Джеймс Бонд и Джон Ф. Кенеди. Списание Esquire го подрежда в топ пет на най-добре облечените мъже в историята.

Стилът на Анели се основава на поръчкови костюми с типичен дизайн и направени от най-висококачествени материи. Анели е най-бележития притежател на спреззатура (sprezzatura) – италианското изкуство да правиш комплицираното да наподобява елементарно. Запазената му марка при аксесоарите е носенето на часовника върху маншета на ризата.

Освен за външния си тип, Анели се грижи и за средата си. Домовете му са дизайнерско осъществяване и наподобяват като излезли от учебници за грациозен живот. В допълнение той има ползи към футбула, ветроходството, бързите коли, зимните спортове и ездата.

Джани Анели ще бъде запомнен освен с бизнес нюха си, твърдата ръка с която управлява фирмите си, метода си на живот и външния си тип, само че и с медийните си изяви.

Често си разрешава да прави иронични и много режещи изявления за всеки – от политици до футболисти, изключително от тима си Juventus. Интересен факт е, че макар привързаността към обичания тим, той участва на всеки негов мач, само че единствено за първото полувреме.

През 1996 година на седемдесет и пет годишна възраст, в съответстивие с разпоредбите на компанията, Адвоката отстъпва поста си във FIAT. Първоначално той показва за собствен правоприемник обичания си племенник Джовани Алберто Анели, наследник на брат му Умберто и някогашен президент на Piaggio, който обаче умира от мозъчен израстък през 1997 година Тогава патриархът на клана показва Джон Елкан, първородния наследник на щерка си, за идващия който ще поеме ръководството на главната част от бизнесите на семейството.

През 2003 година Джани Анели умира в дома си Вила Фреско. Погребението му осъществено съгласно церемониалните ритуали на сената е излъчено онлайн от Rai Uno.

Той безспорно ще остане паметен облик освен от италианската история. Неговата звезда изгрява през 60-те години на ХХ век. Това е десетилетието на промени в доста връзки – просвета, политика, просвета и така нататък Тази смяна визира и промишлеността. С появяването си Анели дава началото на един нов тип индустриалци (или предприемачи, както ще ги назовем по-късно).

Този нов тип, излиза от завода и кабинета. Стилът на Анели основава нова каста на висшата европейска класа, друга от аристокрацията, защото си е заслужила позицията, а не я е получила по право.

Не е инцидентно, че девизът на Джани Анели е: „ Чудеса могат да се случат единствено с пот на челото. “

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР