Индийският премиер Моди предлага пълноправно членство на Африканския съюз в Г-20

...
Индийският премиер Нарендра Моди предложи Африканският съюз (АС) да стане
Коментари Харесай

Индийският премиер Нарендра Моди предложи Африканският съюз (АС) да стане пълноправен член на Групата на 20-те, като същевременно представи страната си като решение за доставки верижни проблеми преди срещата на върха на блока в Ню Делхи следващия месец.

„Имаме визия за приобщаване и с тази визия поканихме Африканския съюз да стане постоянен член на Г-20“, каза Моди в неделя, когато се обърна към срещата на върха на Business 20 в Ню Делхи дни преди 9 септември- 10 среща на върха на Г-20.

Големите икономики на Г-20 се състоят от 19 държави и Европейския съюз (ЕС), съставляващи около 85 процента от глобалния брутен вътрешен продукт (БВП) и две трети от световното население – но Южна Африка е единственият член от континент.

През декември президентът на САЩ Джо Байдън каза, че иска АС „да се присъедини към Г-20 като постоянен член“, добавяйки, че „мина много време, но ще дойде“.

В неделя Ню Делхи също призова за включване на панафриканския блок, който общо имаше 3 трилиона долара БВП миналата година.

Като домакин на Г-20 тази година, Ню Делхи се бори да преодолее различията между своите членове, особено по въпроса за войната Украйна-Русия. Индия отказа да се присъедини към политиката на Запада за изолиране на Москва и вместо това се превърна в най-големия купувач на руски суров петрол. На предишните си срещи делегатите от Г-20 не успяха да издадат нито едно комюнике, което да поражда съмнения относно резултата от срещата през септември.

Със седалището си в столицата на Етиопия Адис Абеба, АС има 55 членове, но пет военноуправлявани държави в момента са отстранени.

За да се противопоставим на надигащия се Китай

Моди също каза, че Индия е „решението“ за създаване на „ефективна и надеждна глобална верига за доставки“ след прекъсвания по време на пандемията от коронавирус, като Ню Делхи работи за укрепване на производството, за да се конкурира с Китай.

„Светът преди COVID-19 и след COVID-19 се промени много – светът не може да гледа на глобалната верига на доставки както преди“, каза Моди.

„Ето защо днес, когато светът се бори с този въпрос, искам да уверя, че решението на този проблем е Индия.“

Отношенията между двете най-населени нации в света се влошиха след смъртоносен граничен сблъсък на Хималаите, при който загинаха 20 индийски войници и най-малко четирима китайски военни през 2020 г.

Моди и китайският президент Си Дзинпин проведоха рядка среща лице в лице в кулоарите на срещата на върха в четвъртък, като Пекин каза, че са провели „откровени и задълбочени“ разговори, за да облекчат напрежението по тяхната спорна граница.

Вашингтон търси по-тесни връзки с Ню Делхи, за да се противопостави на нарастващия Китай – втората по големина икономика в света.

Но Индия продължи да се ангажира с Русия въпреки западния натиск и миналата седмица присъства на среща на върха на групата на нововъзникващите икономики БРИКС, която се смята за противотежест на западните сили.

На своята тридневна годишна среща на върха в Йоханесбург в четвъртък БРИКС покани шест държави, включително Саудитска Арабия и Иран – големи производители на петрол в света – като свои нови членове. Бразилия, Южна Африка, Китай и Русия са другите основни членове на групата.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР