Рахул Ганди, основният опозиционен лидер в Индия, възстановен в парламента

...
Индийският парламент възстанови лидера на опозиционната Конгресна партия Рахул Ганди
Коментари Харесай

Индийският парламент възстанови лидера на опозиционната Конгресна партия Рахул Ганди като член, след като Върховният съд суспендира присъдата му за клевета, съобщи правителството в забележка.

Суспендирането на Ганди „престана да действа в зависимост от по-нататъшни съдебни решения“, каза Утпал Кумар Сингх, генерален секретар на долната камара на парламента, в изявление в понеделник.

Ганди, чийто баща, баба и прадядо са били министър-председатели, беше осъден през март по дело, заведено от законодател от управляващата Bharatiya Janata Party (BJP) за коментари от 2019 г., счетени за обидни към министър-председателя Нарендра Моди и други със същото име, включително законодателя.

Ганди попита: „Защо всички крадци носят Моди като фамилия?“ След това той спомена трима добре познати и несвързани Моди: избягал индийски диамантен магнат, изпълнителен директор по крикет, забранен от индийската Висша лига, и министър-председателя.

Делото е заведено от Пурнеш Моди, който е законодател от BJP в щата Гуджарат, но не е свързан с министър-председателя.


След като беше осъден, Ганди загуби депутатското си място и беше вкаран в затвора за две години, но беше пуснат под гаранция.

Върховният съд миналата седмица суспендира присъдата, позволявайки на Ганди да се върне в парламента и да се състезава на общи избори през следващата година.

53-годишният Ганди се опита да отмени присъдата, но оспорването му все още не е разгледано от по-долна инстанция.

„Добре дошла стъпка“

Президентът на Конгреса Маликарджун Карге каза, че възстановяването е „добре дошла стъпка“ и призова правителството да се концентрира върху „управлението, вместо да очерня демокрацията, като се насочва към лидерите на опозицията“.

Другият депутат от Конгресната партия Шаши Тарур приветства съобщението „с огромно облекчение“.

„Сега той може да възобнови задълженията си в Лок Сабха [долната камара на парламента], за да служи на народа на Индия и своите избиратели... Победа на справедливостта и на нашата демокрация“, каза той.

През последните месеци Ганди помогна на своята партия в Конгреса да започне преговори с други опозиционни партии за голям съюз, който да се изправи срещу BJP на общите избори, насрочени за май следващата година.

Осъждането и отстраняването на Ганди от парламента беше широко осъдено от опонентите на Моди като най-новата атака срещу демокрацията и свободата на словото от правителство, което се стреми да смаже несъгласието.

Скоростта на отстраняването му от парламента шокира индийските политически експерти.

Индия, с 1,4 милиарда души, е най-голямата демокрация в света. Въпреки това критиците на Моди казват, че демокрацията е в отстъпление, откакто той дойде на власт през 2014 г. Те обвиняват правителството му, че преследва индуски националистически дневен ред. Правителството отрича това, заявявайки, че политиката му е от полза за всички индийци.

Повторното приемане на Ганди като член на парламента вероятно ще засили усилията на опозицията да притисне в ъгъла правителството на Моди преди вот на недоверие тази седмица заради смъртоносното етническо насилие, което разтърси североизточния индийски щат Манипур повече от три месеца.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР