Chandrayaan-3: Индийският луноход Pragyaan прави разходка по Луната

...
Индийският луноход направи първи стъпки на лунната повърхност ден след
Коментари Харесай

Индийският луноход направи първи стъпки на лунната повърхност ден след като страната влезе в историята, като стана първият, който кацна близо до южния полюс.

Марсоходът на Chandrayaan-3 „слезе“ от спускаемия модул и „Индия направи разходка по Луната!“, съобщи космическата агенция.

Спускаемият апарат Vikram успешно кацна, както беше планирано в сряда вечерта.

С това Индия се присъединява към елитен клуб от страни, постигнали меко кацане на Луната, след САЩ, бившия Съветски съюз и Китай.

26-килограмовият марсоход наречен Pragyaan (санскритската дума за мъдрост) беше отнесен до Луната в корема на спускаемия модул Vikram.

След като прахът, вдигнат от снощното кацане, се утаи, панелите на едната страна на Vikram се отвори, за да разгърне рампа, за да позволи на Pragyaan да се плъзне надолу към лунната повърхност.

Сега той ще обикаля около скалите и кратерите, събирайки важни данни и изображения, които да бъдат изпратени обратно на Земята за анализ.

Pragyaan носи два научни инструмента, които ще се опитат да открият какви минерали има на лунната повърхност и да изследват химичния състав на почвата.

Pragyaan ще комуникира само със спускаемия модул, който ще изпрати информацията до орбиталния апарат от Chandrayaan-2 - който все още обикаля около Луната - за да я предаде на Земята за анализ.

Индийската организация за космически изследвания (Isro) заяви, че марсоходът ще се движи със скорост от 1 см в секунда - с всяка стъпка той също ще напусне Луната повърхността на отпечатъка на логото и емблемата на Isro, щамповани върху неговите шест колела.

Индия прави историческо кацане близо до южния полюс на ЛунатаСъстезанието за разкриване на мистериите на южния полюс на Луната

Кацането съвпада с началото на лунния ден - един ден на Луната се равнява на 28 дни на Земята и това ще означава, че спускаемият модул и марсоходът ще имат 14 дни слънчева светлина, за да заредят батериите си.

След като падне нощта, те ще се разредят и ще спрат да работят. Все още не е ясно дали те ще се върнат към живот, когато започне следващият лунен ден.

Спускаемият апарат носи и няколко научни инструмента, които ще помогнат да се разбере какво преминава по повърхността на Луната и над и под нея.

Смята се, че Луната съдържа важни минерали, но една от основните цели на Chandrayaan-3 е да търси вода - учените казват, че огромните кратери в района на южния полюс, които са постоянно в сянка, съдържат лед, който може да поддържа човешкото обитаване на Луната в бъдеще.

Може също да се използва за доставка на гориво за космически кораби, насочени към Марс и други далечни дестинации.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР