Индийски компании проявяват интерес за инвестиции у нас в сферата

...
Индийски компании проявяват интерес за инвестиции у нас в сферата
Коментари Харесай

Индийски компании искат да инвестират в няколко сектора у нас

Индийски компании демонстрират интерес за вложения у нас в областта на автомобилостроенето, осведомителните и информационни технологии, хранителната индустрия, селското стопанство и производството на облекла.

Това стана ясно по време на среща на заместник-министъра на стопанската система Александър Манолев с управлението и членове на най-голямата бизнес организация в Индия – FICCI. Той организира двустранни диалози с евентуални вложители, които имат интерес към България и насочи покана към тях да посетят страната ни и съответни местоположения, които биха били подобаващи за откриване на техни производства, оповестиха от МИ.

Основана през 1927 година, FICCI е най-голямата и най-стара бизнес организация в Индия. Тя обслужва членовете си от индийските частни и обществени корпоративни браншове и мултинационални компании, като доближава до над 250 000 компании.

„ Икономическата политика на България слага акцент върху развиването на промишлености с висока добавена стойност като осведомителни технологии, автомобилната промишленост, машиностроенето, химическата и фармацевтичната индустрия, и можем да предложим положителни благоприятни условия за индийски вложения в тези области “, уточни Александър Манолев. Той обърна внимание и на обстоятелството, че с инвестиция в нашата страна индийските компании ще получат достъп до единия европейски пазар, а стратегическото ни географско състояние ни прави атрактивни и за локация за бизнес с трети страни от Близкия и Далечния Изток.

„ Страната ни има основни детайли, нужни за триумфа на бизнес и капиталовите планове: финансова и макроикономическа непоклатимост, удобен данъчен режим, квалифицирани експерти, както и най-ниските оперативни разноски в Европа. Но най-важно от всичко са и редицата сполучливи образци на индийски компании, които оперират в страната ни “, акцентира Александър Манолев. Той се спря и на някои от осъществените вложения от Индия през последната година. Компанията Sutherland Global Services предлага аутсорсинг на бизнес процеси и оперира пет центъра в България, в които работят над 2000 високоплатени експерти. Тя обслужва и клиенти от целия свят, измежду които и Cisco, DELL, McAfee, Allianz, Гугъл, Amazon и други, като възнамерява да разраства активността си у нас.

Друг добър образец е този на индийската ИТ компания „ Феуджи ( “Feuji” Inc), която откри център за аусторсинг и ИТ услуги, подпомагащ активността на HP и компанията DXC в България. „ Феуджи “ обслужва от страната ни и американските компании “VMware” и “AGCO”. Понастоящем за нея работят към 100 експерти. Индийската „ Синегранд “ оперира 3 киносалона в България и възнамерява да влага през идната година още 3 млн. евро в разкриване на нови обекти. Индийски компании имат вложения у нас и в туризма, медицината, фармацията, земеделието и други

По време на срещата бяха показани и преимуществата, които Национална компания „ Индустриални зони “ (НКИЗ) може да предложи в локациите, които оперира. Подписано бе и Споразумение за партньорство сред Антоанета Барес, изпълнителен шеф на НКИЗ и Ракеш Бакши, член на Управителния съвет на FICCI, по силата на което организацията ще насочва своите членове, проявяващи интерес към България, към държавните индустриални зони.

Зам.-министър Манолев посети и една от най-големите заводи за произвеждане на обувки в Индия и беседва с Пуран Давар, ръководител на „ Dawar Footwear Industries “ и районен ръководител на Съвета за експорт на кожи на Индия. Двамата разговаряха за опциите за вложения в нашата страна. Александър Манолев подчертава, че България има обичаи в производството на кожени облекла и обувки и може да предложи редица преимущества при дадена инвестиция. „ Атрактивни за Вас биха били местоположения, които да дадат достъп до единния европейски пазар и в същото време комфортни за импорт и експорт на първични материали към трети страни “, уточни икономическият заместник-министър. Той показа два от плановете, по които работи Министерството на стопанската система – за отделяне на индустриални зони при Кърджали и Сандански.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР