Индийската полиция арестува 74 бежанци от племето рохинга в поредната си репресия

...
Индийската полиция съобщи, че е арестувала 74 бежанци от племето
Коментари Харесай

Индийската полиция съобщи, че е арестувала 74 бежанци от племето рохинга за "незаконно" пребиваване в северния щат Утар Прадеш, което активистите осъдиха като произволна репресия срещу хора, бягащи от насилие.

Членовете на предимно мюсюлманската общност рохинга са задържани в шест града в щата, а 10 от бежанците са непълнолетни, съобщиха от полицията в понеделник.

Арестуваните включват 55 мъже, 14 жени и пет деца, които са живеели в шест района на Утар Прадеш "след като са пресекли границата незаконно", се казва в изявлението на полицията.

По данни на индийския уебсайт Scroll.in поне една от арестуваните жени е бременна.


Кампанийната група "Инициатива за човешки права на рохингите" заяви, че задържаните хора са живели в района от около 10 години, след като са избягали от преследване в Мианмар.

Много от тях са се занимавали с ръчен труд, включително събиране на боклук, заяви директорът на инициативата Саббер Кяу Мин. "Те само са искали убежище", добави той.

"Общността иска ... да се сложи край на задържането."

Стотици хиляди рохинги избягаха от Мианмар в страни, включително Бангладеш, който граничи с Индия, след като мианмарската армия уби десетки хиляди хора, принадлежащи към малцинствената общност, изнасили жените и опожари десетки техни села.

Организацията на обединените нации заяви, че военната кампания срещу рохингите е била проведена с "геноцидни намерения", а някои от военните генерали са изправени пред Международния съд за геноцид.

Ню Делхи не е подписал Конвенцията на ООН за бежанците от 1951 г., в която са описани правата на бежанците и отговорностите на държавите да ги защитават, нито има свои собствени закони за защита на бежанците.


По данни на съоснователя на Инициативата за човешки права на рохингите Али Джохар към началото на миналата година в Индия са живели около 18 000 рохинги, като във Върховния съд се водят дела срещу тяхното депортиране.

Активистите на рохинга в Индия проведоха кампания срещу арестите, като призоваха правителството да спазва ангажиментите си в областта на правата на човека и демократичните пълномощия.

"Трябва да защитим достойнството на задържаните. Рохингите са човешки същества, оцелели от геноцид и заслужаващи основната свобода и достойнство, дадени на всички останали", заяви Кьо Мин.

"Задържаните са потърсили убежище в Индия, не са извършили никакво престъпление. Международните закони, предишни съдебни решения и конституцията на Индия са длъжни да ги защитят. Сред задържаните има бременни жени, деца и хора с увреждания, които са подложени на насилие", допълни той.

Източник: БГНЕС Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР