Индия започва изграждането на първата си високоскоростна жп линия. По

...
Индия започва изграждането на първата си високоскоростна жп линия. По
Коментари Харесай

Индия пуска първия си влак-стрела

Индия стартира построяването на първата си високоскоростна жп линия . По нея ще се движи влак-стрела, който ще свързва градовете Ахмедабад и Мумбай, осведоми Money.bg.

Проектът е взаимен сред Индия и Япония и коства 17 милиарда $. Строителството ще стартира в родния щат на индийския министър председател Нарендра Моди Гуджарат (чийто основен град е Ахмедабад), а построяването му ще бъде финансирано с държавен заем от Страната на изгряващото слънце.

Високоскоростният трен със 750 места ще тръгне по релсите през август 2022 година Той ще се движи с 350 км/ч и ще редуцира времето за пътешестване по 500-километровото разстояние сред двата индийски града от 8 на 3 часа. По маршрута му ще има 12 спирки, а част от него ще минава през 7-километров подводен тунел.

" Моят добър другар министър председателят Нарендра Моди е предвидлив водач, който преди 2 години реши да пусне високоскоростен трен в Индия и да сътвори една нова Индия ", съобщи японският министър председател Шиндзо Абе при първата копка на плана.

" Надявам се да се насладя на красивата природа на Индия през прозорците на влака-стрела, когато се върна тук след няколко години ", добави Абе. Той е на двудневно посещаване в Индия, която е непосредствен съдружник на Япония.

Железопътният превоз е един от главните в Индия . Жп системата на страната транспортира повече от 22 млн. пасажери дневно, само че по-голямата част от оборудването й е остаряло, което води до чести произшествия и непрекъснати закъснения.

Правителството има упоритост да свърже огромните градове с високоскоростни влакове, само че критиците считат, че пасажерите ще бъдат по-добре обслужвани, в случай че се влага в поправки, които да подобрят сигурността на съществуващата остаряла железопътна мрежа.

Поддръжниците на плана настояват, че влаковете стрели ще доведат до по-добро улеснение на пасажерите , понижаване на тапите в огромните градове, повече бизнес и възстановяване на инфраструктурата по маршрута.

" Тази технология ще революционизира и ще трансформира транспортния бранш ", съобщи индийският министър на превоза Пийш Гоял.

Подобряването на жп мрежата и стартирането на високоскоростен трен бяха измежду основните обещания на премиера Нарендра Моди по време на изборите през 2014 година
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР