Индия ограничава вноса на лаптопи и компютри, за да стимулира местното производство

...
Индия наложи ограничения върху вноса на компютри и лаптопи в
Коментари Харесай

Индия наложи ограничения върху вноса на компютри и лаптопи в изненадващ ход от правителството на премиера Нарендра Моди, което се опитва да насърчи местното производство в технологичния сектор.

Вносителите вече ще трябва да кандидатстват за лицензи, за да внесат лаптопи, таблети, персонални компютри и други електронни устройства в страната, според съобщение, издадено от Министерството на търговията и промишлеността в четвъртък. Преди това вносът на такива артикули беше неограничен.

Министерството не предостави причина за промяната в правилата, но Моди агресивно прокара своята кампания „Произвеждане в Индия“, която насърчава местното производство в опит да създаде повече работни места. Следва подобно ограничаване на вноса на смарт телевизори през 2020 г.

Електронният внос на Индия възлиза на 19,7 милиарда долара през периода от април до юни, което е с 6,25% повече от същия период на 2022 г., според Reuters.

CNN се свърза с Apple (AAPL) и Samsung (SSNLF), най-продаваните лаптопи в южноазиатската страна, за коментар но все още не е получил отговор.

Стремежът на Индия да произвежда на вътрешния пазар идва в решаващ момент за най-гъсто населената нация в света, тъй като компаниите гледат отвъд Китай, за да осигурят ключови вериги за доставки.

Очаква се населението в трудоспособна възраст на Индия да достигне един милиард през следващото десетилетие, според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Нейната голяма и млада работна сила прави страната голяма привлекателност за глобалните компании, които търсят алтернативни производствени центрове на Китай.

По-рано тази година министърът на търговията на Индия Пиюш Гоял каза, че Apple вече произвежда между 5% и 7% от продуктите си в Индия.

„Ако не греша, те се стремят да увеличат до 25% от производството си“, каза той на събитие през януари.

През юни американският производител на чипове Micron (MICR) обяви нова фабрика в западния щат Гуджарат, наричайки я първото в страната съоръжение за сглобяване и тестване на полупроводници.

Предприятието ще накара Micron да инвестира до 825 милиона долара и да създаде „до 5000 нови директни работни места на Micron и 15 000 работни места в общността през следващите няколко години“, според компанията.

Foxconn, най-големият производител на договорна електроника в света и ключов доставчик на Apple, също се стреми да разшири производствените си операции в Индия.

Миналия месец внезапно обяви, че напуска амбициозно съвместно предприятие с Vedanta за 19,4 милиарда долара (VEDL), индийски металургиен и енергиен конгломерат, за да помогне за изграждането на една от първите фабрики за чипове в страната.

Но компанията заяви, че все още е ангажирана да инвестира в индийското производство на чипове и кандидатства за правителствена програма, която субсидира разходите за създаване на съоръжения за производство на полупроводници или електронни дисплеи в страната.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР