Индия обяви, че женска, която е сред осемте гепарда, командировани

...
Индия обяви, че женска, която е сред осемте гепарда, командировани
Коментари Харесай

Четири гепардчета се родиха в Индия десетилетия след изчезването на вида в страната

Индия разгласи, че женска, която е измежду осемте гепарда, " командировани " от Намибия, е родила четири дребни. Гепардчетата се появяват на бял свят десетилетия откакто през 1952 година типът им е разгласен за липсващ в страната, оповестява Българска телеграфна агенция.  

Министърът на околната среда на Индия Бхупендер Ядав разгласява в Туитър фотография и видео на дребните гепарди, окачествявайки събитието като " значително ".

Премиерът Нарендра Моди също употребява обществената мрежа, с цел да приветства " прелестната вест ".

Според известия в локални медии се чака в скоро време да роди втора женска от пристигналите от Намибия гепарди, които бяха наново въведени в Индия предходната
година. 

В началото на тази година още 12 гепарда дойдоха от Южна Африка, с цел да попълнят първия " набор ".

Съобщението за раждането на четирите гепардчета идва няколко дни след гибелта на един от намибийските гепарди в Националния парк Куно - естествен резерват на 320 километра южно от Делхи. Животното умря от бъбречна непълнота.

Азиатският гепард е разгласен публично за липсващ в Индия през 1952 година

Смята се, че махараджа Раманудж Пратап Сингх Део е умъртвил последните три екземпляра, регистрирани при броене в Индия в края на 40-те години на предишния век.

Малък брой представители на този подвид, който в миналото е бродил из Близкия изток, Централна Азия и Индия, през днешния ден се срещат в Иран.

Изчезването на гепарда в Индия се дължи основно на ловците, поблазнени от скъпата му светлокафява четина с присъщи петна, само че също по този начин и на загубата на местообитание.

Гепардът попада като " уязвим " в Червения лист на застрашените типове на Международния съюз за запазване на природата (IUCN).
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР