Индия e намалила търговския си дефицит с Китай най-много за

...
Индия e намалила търговския си дефицит с Китай най-много за
Коментари Харесай

Индия намалява търговския дефицит с Китай с $10 милиарда

Индия e понижила комерсиалния си недостиг с Китай най-вече за повече от десетилетие, защото е повишила износа на фона на комерсиалната война в Съединени американски щати и Китай, съгласно източници, осведомени с данните, осведоми Bloomberg.

Износът на Южна Азия за Китай е скочил с 31% на годишна база до 17 милиарда $ през финансовата година, завършила на 31 март, намалявайки по този намин двустранния търговски недостиг с 10 милиарда $ до 53 милиарда $.

Нарастването на износа се дължи основно на по-голямото търсене на морски артикули, грозде, недопечен памук и пластмасови първични материали: предмети, които бяха жертви в комерсиалната война на президента Доналд Тръмп с Пекин. Това е втората поредна година, когато доставките на Индия за Китай са нарастнали с повече от 30%.

" Износът към Китай ще се усили доста по-повече тази година, в сравнение с през последните няколко години ", кавза Аджай Сахай, общоприет шеф и основен изпълнителен шеф на Федерацията на индийските организации за експорт. " Китай се съгласи да даде по-голям достъп до пазара, защото вижда опция Индия да запълни празнината, оставена от Съединени американски щати. "

Ню Делхи също употребява опцията да упорства за по-голямо съдействие с Китай в региона на търговията, употребявайки договарянията за подкрепено от Пекин 16-членно районно икономическо партньорство (Regional Comprehensive Economic Partnership - RCEP), като лост.

Миналата година Индия завоюва достъп до пазара за захар, ориз, фарма, грозде, рибно брашно, рибено масло, брашно от рапица и тютюн. В момента тя работи за експорт на соево брашно, нар, банан, ананас, бамя и царевица измежду другите артикули. Резултатите са окуражаващи - износът на морски артикули в Китай бележи 346% скок през април-февруари, на грозде с 200%, недопечен памук - 226% и пластмасови първични материали - 134%.

Падащият импорт от Китай също спомогна за стесняване на комерсиалния недостиг. Индийските покупки от най-големия ѝ търговски сътрудник понижиха до 70 милиарда $ през последната финансова година от 76 милиарда $ през миналата година, съгласно източниците.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР