Индия е известна под две имена: Индия, използвано по целия

...
Индия е известна под две имена: Индия, използвано по целия
Коментари Харесай

Защо Индия иска да смени името си на Бхарат

Индия е известна под две имена: Индия, употребявано по целия свят, и санскритското и хиндуистко название Бхарат

Началото беше поставено с покана за вечеря. Краят ще засегне над един милиард души. В разпратените държавни предложения до участниците в срещата на върха на Г-20 тази седмица президентът на Индия Драупади Мурму беше наречена " президент на Бхарат ". Изведнъж в доста публични кръгове, в действителност на всички места, изникна въпросът: " Ще се назовава ли към този момент тази страна с население от над 1,4 милиарда души с античното си санскритско име? "

От този миг нататък министри на премиера Нарендра Моди, негови хиндуистки националистически поддръжници, звезди от Боливуд (индийската кино промишленост, наричана по този начин по сходство на Холивуд - бел. ред.) и на крикета се изрекоха обществено в този дух: Индия би трябвало публично да се преименува на Бхарат.

Индия е известна под две имена: Индия, употребявано по целия свят, и санскритското и хиндуистко название Бхарат. Сега държавното управление на Моди дава знак, че индийците би трябвало да се откажат от името Индия и вместо това да назовават страната си Бхарат.

Тази опция е в звук с желанията на хиндуистките националисти, които са ядрото на редовите гласоподователи на премиера. Изтъкваното от тях съображение: името Индия се свързва с " колониализма " и " робството " – възприятие, които ръководещата партия на Моди, Бхаратия Джаната (Индийска национална партия - бел. ред.), споделя от дълго време. Но аргументите – политически, културни, исторически – са доста по-дълбоки.

Едно име – било то на човек или на цяла страна – значи доста неща. То е описателно, прочувствено значимо и компактно обгърнато с еднаквост. Така че, когато въпросът опре до цяла една нация, промяната на името не е смешка работа.

В последните десетилетия по света се открояват някои размени на имена, които са били дадени на страни от техните колонизатори. Цейлон стана Шри Ланка през 1972 година Родезия беше преименувана на Зимбабве през 1980 година От 1989 година Бирма е Мианма. А предходната година името на Турция публично беше променено на Тюркие. Списъкът продължава: Камбоджа – Кампучия, Свазиленд – Есватини, Малая – Малайзия.

Основанията за преименуването на Индия са по-дълбоко свързани с културата и религията. На тях постоянно се базират националистите хиндуисти, съгласно които името Бхарат е по-истинско и подхожда на националното минало.

Официално индийското държавно управление не е взело никакво решение, нито пък е направило изказване, а един от висшите държавни водачи дефинира спекулациите за промяната на името като " просто клюки ". Тази седмица министърът на външните работи Субрахманям Джайшанкар обаче реши обществено да застане зад все по-честата приложимост на Бхарат.

" Индия, т.е. Бхарат – има го в конституцията. Каня всички да я прочетат, апелирам ", сподели Джайшанкар в сряда.

Всъщност в конституцията на Индия понятието " Бхарат " се среща единствено един път. " Индия, т.е. Бхарат, ще бъде съюз от щати ". Навсякъде страната е наричана Индия на британски език.

Името Бхарат е антична дума на санскрит и доста историци считат, че тя датира от ранни хиндуистки трудове. Етимологичните корени на името „ Индия “ са свързани с река Инд, която на санскрит се назовава Синдху. Друго известно име на страната, което обаче не е обществено прието, е Индустан, което значи " земя на индусите " на фарси (езикът, който се приказва в Иран - бел. ред.). И трите имена са били употребявани преди английската колонизация.

Но държавното управление на Моди, което завоюва общите избори през 2014 година и след това се върна на власт през 2019 година, има податливост да трансформира имена. Правило го е в най-различни огромни и дребни градове, както и с известни улици, които дълго време са били свързвани с английското владичество и с мюсюлманското завещание. Управляващите настояват, че поставят непрестанни старания да спасят страната от позорното леке на колониализма и по този начин наречените мюсюлмански нашественици. Сред тези дейности на държавното управление изпъква преименуването на северния град Алахабад – име, обещано му преди епохи от изповядващите исляма моголски владетели - със санскритското Праяградж.

Упражнението по промяната на имената е изпълнено с политически подбуди, които са основна съставка от ревизионисткия проект за смяна на настоящото държавно управление, като при ръководството на Моди той съответства с офанзивата на националистите хиндуисти против малцинствата, най-много против мюсюлманите. Преобладаващо хиндуистка страна, която от много време насам декларира своя мултикултурен темперамент, Индия има доста мюсюлманско малцинство – 14 % от популацията.

И в този момент индийците, и даже чужденците, са мълчешком подтиквани да привикват с променените имена в страната.

Във въведено от страната мобилно приложение за представителите на медиите и делегатите на срещата на върха на Г-20 в Делхи формалното име на страната хазаин на форума е Бхарат – първа политическа агитация от този жанр по време на събитие от интернационален мащаб. В столицата Делхи гостите на форума са посрещани и от големи билбордове, на които страната е наричана по едно и също време Бхарат и Индия.

Усилия да се промени името на страната на Бхарат са полагани и в предишното – посредством правосъдни каузи, само че към този миг съдиите се държат настрани от казуса. Предстояща сесия на федералния парламент – оповестена изненадващо от държавното управление на Моди, без да бъде разгласен какъвто и да е дневен ред – обаче породи спекулации. Представители на опозиционни партии настояват, че е доста евентуално в дневния ред да е и новото име на страната.

През юли опозиционните партии сътвориха нова коалиция под името INDIA (ИНДИА) в опита си да смъкват Моди от власт и да победят неговата партия на изборите следващата година. Името на съюза е абревиатура на латиница от Indian National Development Inclusive Alliance (Индийски приобщаващ алианс за национално развиване, бел. ред.). Оттогава някои представители на партията на Моди упорстват страната да се назовава Бхарат, а не Индия. Зоя Хасан, която е академик и политолог, показва във връзка образуването на алианса, че " в тази ситуация може да приказваме за непосредствена политическа провокация ". 

" Това е политически спор, който цели да смути опозицията, която си присвои още веднъж националистическата платформа с името на новата коалиция – споделя Хасан. – Това стресна ръководещите и в този момент те желаят да си върнат едноличното право върху национализма с името Бхарат ".

Тя отбелязва още, че моментът, определен за неочакваното споменаване на името Бхарат, е любопитен, като се вземе поради съответно скорошно събитие. Лидерът на " Ращрия Сваямсевак Сангх " (РСС, Национална доброволческа организация, бел. ред.) – коренно хиндуистко придвижване, необятно упреквано в разпалване на религиозна ненавист с нападателни антимюсюлмански възгледи, неотдавна прикани индийците да употребяват по-често санскритското название на страната. РСС е идеологическата " майка " на партията на Моди, а самият министър председател е член на придвижването, откогато се помни.

" Те могат да назовават страната Бхарат. Това е едно от формалните имена на страната. Но няма потребност да заличават (името) Индия ", декларира Хасан, като добавя, че повдигането на този звук води до " непотребен спор " на фона на „ безметежното общуване на имената до момента “.

Междувременно водачите в партията на Моди отпразнуваха извънредно нужната смяна, както я назовават те.

" РЕПУБЛИКА БХАРАТ – горди и щастливи сме, че нашата цивилизация крачи самоуверено напред към АМРИТ КААЛ ", написа в обществената мрежа „ Екс “, някогашна „ Туитър “, политикът от " Бхаратия Джаната " Бисва Сарма. Амрит Каал е фразеология на санскрит, което значи " епоха на благоденствието ". Моди постоянно употребява тази фраза, когато разказва възраждането на Индия под неговото ръководство.

Противниците на Моди не са толкоз благоразположени, като мнозина от тях настояват, че целите на държавното управление са сбъркани на фона на напиращите рецесии като растящата безработица, разрастващите се религиозни битки и отстъплението на демокрацията. Те споделят още, че държавното управление е стреснато от обединението ИНДИА, и му предложиха, въпреки и саркастично, противопоставяне – да смени в отговор и името на  своя алианс.

" Ние, несъмнено, можехме да се назовем Съюз БХАРАТ – написа в „ Екс “ депутатът от опозицията Шаши Тхарур (по неговите думи това ще е абревиатура на латиница от Betterment, Harmony And Responsible Advancement for Tomorrow " / „ Подобрение, естетика и виновен прогрес за утрешния ден “, бел. ред). – Може би тогава ръководещата партия ще постави завършек на тази нелепа игра на промяна на имената ". (БТА)

(Превод от британски език: Иво Тасев за БТА)
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР