Индия е една от най-старите цивилизации в човешката история, известна

...
Индия е една от най-старите цивилизации в човешката история, известна
Коментари Харесай

Индия: Прагматичният гигант в световната политика

Индия е една от най-старите цивилизации в човешката история, известна със своята неповторима просвета. След оповестяването на независимостта си през 1947 година страната реализира голям социално-икономически прогрес и през днешния ден се подрежда измежду най-мощните страни в света. Със своята 7-ма по величина територия и население от над 1,4 милиарда души, изпреварвайки Китай, Ню Делхи заема все по-важна роля в геополитиката.

 Тадж Махал, монумент на безконечната обич в град Агра

Индия една от най-бързо разрастващите се стопански системи и се стреми да доближи висок междинен приход до 2047 година, стогодишнината от независимостта. Същевременно страната цели да реализира стремежи напредък в едно с битката с изменение на климата и нулеви чисти излъчвания до 2070 година През последните 20 години страната реализира незабравим прогрес в подобряването на виталния стандарт. Според Световната банка (СБ) сред 2011 година и 2019 година страната е понижила на половина каузи на популацията, живеещо в последна беднотия.

Азиатската мощ е изправена пред огромни проблеми макар постигнатите триумфи. Тя държи ключа към бъдещето на Южна Азия дружно с Китай и Пакистан, само че откакто Съединени американски щати се отдръпнаха от Афганистан и въздействието им в района понижава, тристранните връзки сред Ню Делхи, Пекин и Исламабад стават все по-сложни. По отношение на сигурността от десетилетия Индия е застрашена от дейностите на ислямски Пакистан в районите Кашмир и Пенджаб. Едновременно с това, противоречивите граници на Индия с Пакистан и Китай не престават да основават неустановеност за страната. Въпреки редицата преговорни кръгове с Пекин, няма изгледи за съглашение в близко бъдеще. Нахлуванията на китайски военни в Кашмир през последните години усилват напрежението сред азиатските колоси.

 Индийски бойци на пост в Кашмир

Външнополитическата тактика на Индия е неповторима по рода си. Страната е член на Г-20 и БРИКС, само че не преглежда втората организация като опит за опълчване на Запада, а метод за икономическо благоденствие. През август 2023 година, на срещата на върха на БРИКС, министър-председателят Нарендра Моди очерта мотото на страната му: „ Една Земя, едно семейство, едно бъдеще “, с което прикани за контролиране на възходящото напрежение в интернационалните връзки.

 Среща на върха на БРИКС, август 2023 година

Външната политика на Индия може да бъде систематизирана с една дума: прагматизъм. Икономическите и военни покупко-продажби с Русия не изключват стратегическото партньорство със Съединените щати и връзките със Запада. Знак за възходящия интерес на Европейския съюз към Индия и назад беше подписаният на 9 септември 2023 година меморандум за съгласие, който свързва страната с пазарите в Близкия изток и Европа. Забележително е, че новият кулоар съставлява половината от международната стопанска система и 40% от международното население. Той ще обгръща 5000 км морски пътища, железопътни линии, тунели и тръбопроводи, само че работата по осъществяването му евентуално ще бъде забавена заради войната в Ивицата Газа сред Израел и Хамас.

 Нарендра Моди и Джо Байдън на Г-20

Не по-малко забавна е историята на връзките сред Индия и България макар голямото разстояние, което ни дели.

Външното министерство на Индия акцентира на своя уеб страница в раздела за България, че „ двете антични цивилизации се гордеят със славното си културно завещание “, а двустранните връзки са „ дългогодишни, топли и другарски настроени “ и прибавя:

„ Контактите сред хората и културните ни връзки датират преди установяването на дипломатически връзки през 1954 година и има следи от контакти сред народите на двете страни още през 8-ми век сл. Хр. Въпреки политическите промени, на които двете страни станаха очевидци през последните шест десетилетия Индия и България като две самостоятелни национални страни са развили близки, сърдечни и многоизмерни връзки. Многостранната връзка процъфтява въз основа на последователност и взаимно съгласие и прогресивно се трансформира в обвързващо другарство. “

Малко хора знаят, че през 19 век видният български бунтовник Георги Раковски показва поддръжка и състрадание към народа на Индия във връзка Първата война за самостоятелност през 1857 година

Единственият български публицист, който съумява да вземе изявление от Махатма Ганди е македонският българин Никола Коларов, шеф на вестник „ Целокупна България ” през 40-те години. Ганди му подарява собствен портрет с подпис.

От 6 до 9 ноември 1981 година емблематичният индийски министър председател Индира Ганди е на публично посещаване в България. Още тогава тя отбелязва огромните благоприятни условия за съдействие сред двете страни.

 Ученици отдават респект към Махатма Ганди

Културата на Индия става по-позната в България след визитата на Нобеловия лауреат Рабиндранат Тагор в София през 1926 година, което е значим крайъгълен камък в развиването на връзките сред двете страни. Индийските класики като Рамаяна, Махабхарата, Веди, Упанишади, Бхагавад Гита и Панчатантра, както и актуалните създатели като Прем Чанд, Мулк Радж Ананд и Амрита Притам са известни в страната ни през миналите десетилетия. Някои от видните български поети като Христо Ботев, Христо Смиренски и Никола Вапцаров също са превеждани на индийски езици.

Днес специалността Индология е част от Катедрата " Класически Изток " в Центъра за източни езици и култури към Факултета по типичен и нови филологии в Софийския университет. Катедрата навърши 30 години от основаването си през 2013 година и играе значима роля в разпространяването на познанията за индийските езици, философия, история и просвета в страната ни.

Значителна част от индийската общественост в България съставляват студентите, учещи медицина в университетите в София, Плевен, Пловдив и Стара Загора. Някои индийци се занимават с търговия, ресторантьорство и така нататък Има някои представители на ИТ компании, които са пристигнали на краткотрайни командировки за създаване на програмен продукт за банки и мултинационални компании. Двете страни имат подписани съглашения в региона на туризма, противодействието на проведената престъпност, битката с интернационалния тероризъм и противозаконния трафик на наркотични и психотропни субстанции, науката и технологиите, икономическото съдействие, както и отбраната на вложенията.

През последните години двустранната търговия е на стойност към 200-250 млн. $, само че капацитетът за развиване на икономическите връзки остава забележителен. /БГНЕС

---------------------------------------

Димитър Русков, Международен отдел на Агенция БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР