Индексът за възприятие на корупцията в България през 2023 г.

...
Индексът за възприятие на корупцията в България през 2023 г.
Коментари Харесай

Класация: България - на 67-мо място по корупция сред 180 държави

Индексът за усещане на корупцията в България през 2023 година е 45 пункта, като това отрежда страната ни на 67 място в международната ранглиста и на предпоследно място в Европейски Съюз. Това заяви Калин Славов, изпълнителен шеф на Асоциация „ Прозрачност без граници " при представянето на резултатите от показателя на конференция в Националния пресклуб на Българска телеграфна агенция.

За втора поредна година с 42 точки е Унгария, Румъния е с 46 точки, а Гърция е с 49, заяви Калин Славов.

Индексът за усещане на корупцията на Transparency International за 2023 година включва 180 страни и територии по света, като той мери равнището на корупцията в обществените институции.

Изследването класира страните по канара от 100 (показател на ниско равнище на корупция) до 0 (показател за оптимално високо равнище на корупция). Индексът е построен въз основата на 13 разнообразни проучвания, извършени от 122 самостоятелни интернационалните институции и проучвателен организации.

В съпоставяне с 2022 година страната ни променя своя резултат от 43 на 45 точки. Сравнението за интервала от 2012 година до момента демонстрира минимална смяна в стойностите на показателя от 41 точки през 2012 година до 45 точки през 2023 година, се показва в отчета.

Дания, Финландия, Нова Зеландия, Норвегия, Сингапур, Швеция, Швейцария са на първите места в световен проект, а на последните са - Йемен, Южен Судан, Сирия, Венецуела и Сомалия. Стойността на показателя за света е 43 точки, като няма основна смяна в последните години.

Изследването за 2023 година демонстрира, че страната към момента не е преодоляла обилни проблеми с върховенството на закона и с олигархичното въздействие, се показва още в отчета. Според Славов в България липсва цялостна визия и сила в процеса на противопоставяне на корупцията.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР