Индексът на потребителските цени във Франция се е повишил с

...
Индексът на потребителските цени във Франция се е повишил с
Коментари Харесай

Френската инфлация леко се ускорява


Индексът на потребителските цени във Франция се е повишил с 6 на 100 през януари в съпоставяне със същия месец година по-рано, откакто през декември 2022 година, още веднъж на годишна основа, френските потребителски цени набъбнаха с 5,9 на 100, сочат най-новите предварителни данни на френския Национален статистически институт (Insee), представени от ДПА.

Икономистите чакаха инфлацията във Франция да се повиши до 6,1 на 100 през януари.

Измерена по отношение на Хармонизирания показател на потребителските цени (ХИПЦ) на Евростат, инфлацията във Франция се е повишила със 7 на 100 на годишна база през януари, откакто наддаде с 6,7 на 100 през декември. Това е било в сходство с упованията на икономистите.

Лекото ускорение на темпа на повишаване на цените би трябвало да е в следствие от ускорение на цените на храните и силата, изясняват специалистите на института.

В обособен отчет френската статистика оповести, че цените на производител на вътрешния пазар са скочили с 20,7 на 100 на годишна база през декември след растеж с 20,9 на 100 през ноември.

Очаква се сметките за електрическа енергия да се покачат с 15 на 100 през февруари поради преразглеждане на наложеното ценово ограничаване. То съумя да задържи повишаването на сметките за електрическа енергия на приблизително равнище от 4 на 100 за цялата 2022 година

Докато държавните ограничения за ограничение на цените на силата понижиха инфлацията във Франция с 3 процентни пункта през 2022 година, френските семейства и бизнес най-сетне се сблъскват с по-високи сметки за сила, много след техните европейски съседи, споделя икономистът от Ай Ен Джи (ING) Шарлот дьо Монпелие.

По-рано през днешния ден публични данни демонстрираха, че френската стопанска система е повишена с 0,1 на 100 през четвъртото тримесечие на 2022 година по отношение на предходното тримесечие, когато се разшири с 0,2 на 100.

За цялата 2022 година френската стопанска система е повишена с 2,6 на 100, сочат данните.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР