Имунната система на всеки човек е различна и реагира по-различен

...
Имунната система на всеки човек е различна и реагира по-различен
Коментари Харесай

Д-р Сорен Хайрабедян: Хората с имунитет най-вероятно ще са носителите на новите щамове

" Имунната система на всеки човек е друга и реагира по-различен метод. Хора, които имат имунитет, най-вероятно ще бъдат носители на новите варианти, само че няма да развият тежка клинична картина. Не би трябвало да се панират всички. На имунната система и трябват няколко дни, с цел да почисти вируса. Ваксинирането не дава 100% или 0% отбрана, то дава някаква отбрана. При всички е друго ", съобщи в ефира на " Събуди се " професор Сорен Хайрабедян - шеф на Института по биология и имунология на размножаването към Българска академия на науките.

Според него по какъв начин човек ще премине през вируса зависи от неговия организъм и генома му. Той акцентира, че има хора, които са по-податливи, има и такива, които го прекарват леко.

" Има повече смъртни случаи, защото огромна част от световното население не е ваксинирано и не се е срещало с вируса. Този % на податливи като численост става повече, тъй като самите вируси доста по-бързо заразяват ", изясни проф. Хайрабедян.

През миналата седмица СЗО регистрира най-високата смъртност от COVID-19 досега. Само за 7 дни над 96 000 души починаха от подлия вирус. А английски учени предизвестиха, че над 4 000 варианта на Коронавирус сега обикалят света.

" Световните трендове са в проект отбрана. Затварянето на моловете е една от ограниченията. Това, което следим във Англия, доста наподобява на първия локдаун. Големият брой смъртни случаи се дължи на това, че новите разновидности носят повече от една разновидност, носят и нови разновидности ", сподели проф. Хайрабедян.

Той изясни, че когато вирусът болести дадена клетка, той потиска рецептора, през който влиза. Молекулата има физиологични свойства - това е повода за по-бързото заразяване и по-тежко протичане на вируса.

" Бразилският вариант е най-опасен. Той има 20 разновидности и за жалост има доста по-висока смъртност. Дори естественият, самостоятелно добит имунитет, може би няма да бъде задоволителен. В щата, в който има зараза, най-малко 50% от популацията е прекарало вируса при първата вълна. Въпреки това сега там има нова вълна. Не е наложително хората да прекарват вируса по-тежко. Възможно е този вирус да мутира в организма на човек и да сътвори селекция ", изясни проф. Хайрабедян.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР