Импланти, които освобождават кортикоиди, могат да се използват, за да

...
Импланти, които освобождават кортикоиди, могат да се използват, за да
Коментари Харесай

Импланти лекуват хроничен синузит

Импланти, които освобождават кортикоиди, могат да се употребяват, с цел да се избегнат хирургични интервенции при продължителен синузит, сочат резултатите от американско проучване, представени от сп. "Сианс е авнир ".

Става въпрос за нова обещаваща терапия против продължителен синузит. Импланти се вкарват непосредствено в синусите, с цел да освободят кортикоиди на място. Целта е да се понижат доста размерите на появилите се там полипи и да се избегнат хирургичните намеси. Първите резултати от проучването са окуражаващи.

Имплантът Sinuva, създаден от калифорнийската компания Intersect Ent, е биорезорбируем полимер, който три месеца непосредствено освобождава стероида мометазонов фуроат в лигавицата на синусите, където се образуват затрудняващи дишането полипи. След 90 дни имплантът се саморазгражда. Методът е подобен с потреблението на стентове, които освобождават медикаменти, с цел да се попречи на запушването на артериите.

Изследването, осъществено под управлението на Робърт Кърн от медицинския институт "Файнбърг " към Северозападния университет в Чикаго, обхванало 300 пациенти, наранени от продължителен синузит. Пациентите били разграничени на две групи според от това дали са им сложени импланти или не. Състоянието на всички участници било следено три месеца. Поставянето на имплант се прави за няколко минути без анестезия.

Методът разрешил освен да се лимитират хирургичните интервенции - едвам 39 на 100 от пациентите, на които били сложени импланти, и 63 на 100 от участниците в контролната група, само че и понижил признаците на назална конгестия.

Резултатите от проучването бяха показани на европейска конференция по оториноларингология в Барселона.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР