„Най-лошото бедствие, което някога съм виждал“: Жители се гмурнаха в океана, докато горски пожари разкъсваха Мауи

...
Дим се издига близо до Лахайна, докато горски пожари, водени
Коментари Харесай

Дим се извива близо до Лахайна, докато горски пожари, водени от силни ветрове, унищожават голяма част от историческия град Лахайна, Хавай, САЩ, 9 август 2023 г. Дим се издига близо до Лахайна, докато горски пожари, водени от силни ветрове, унищожават голяма част от историческия град Лахайна, Хавай, САЩ, 9 август 2023 г. - Авторско право Dustin Johnson/HANDOUT От Рут Райт  с агенции Публикувано на 10/08/2023 - 10:17

Пострадали са 271 сгради.

Горски пожари, раздухвани от ветровете на далечен ураган, убиха най-малко шестима души и опустошиха голяма част от курортния град Лахайна на хавайския остров Мауи в сряда, принуждавайки хиляди да се евакуират, тъй като някои избягаха в океана, за да се спасят от дима и пламъци.

РЕКЛАМА

Множество квартали бяха опожарени до основи, тъй като западната страна на острова беше почти отцепена със само една отворена магистрала.

Длъжностни лица съобщиха за широко разпространено опустошение на Лахайна, пристанището и околните райони.

Около 271 постройки са били повредени или унищожени, съобщи Honolulu Star-Advertiser, позовавайки се на официални доклади от прелитания, извършени от гражданския въздушен патрул на САЩ и противопожарната служба на Мауи.

„Току-що претърпяхме най-лошото бедствие, което някога съм виждал. Цялата Лахайна е изгорена до основи. Това е като апокалипсис“, каза Мейсън, жител на Лахайна Джарви, който избяга от града.

Пожарите в Хаваите не приличат на много от горящите в западната част на САЩ. Те са склонни да избухват в големи пасища по сухите страни на островите и обикновено са много по-малки от пожарите на континента.

Горските пожари водят до смърт и наранявания

Сред ранените има трима души с критични изгаряния, които са откарани със самолет в отделението за изгаряния на медицинския център Straub на остров Оаху, казаха официални лица.

Поне 20 пациенти са били откарани в Мемориалния медицински център на Мауи, казаха служители, а пожарникар е хоспитализиран в стабилно състояние след вдишване на дим.

Ричард Бисен младши, кмет на Мауи Каунти каза на пресконференция в сряда сутринта, че няма подробности за това как и къде на острова са настъпили шестте смъртни случая.

Той каза, че служителите все още не са започнали разследване на непосредствената причина за пожарите, но служителите посочиха комбинацията от сухи условия, ниска влажност и силни ветрове.

Повече от 2100 души прекараха вторник вечерта в евакуационни центрове. Други 2000 пътници се приютиха на летище Кахулуи, след като много полети бяха отменени. Длъжностни лица подготвяха Хавайския конгресен център в Хонолулу, за да приеме хиляди разселени туристи и местни жители.

Ураганни клипове и бели покриви: Как собствениците на жилища на Хавайските острови подготвят домовете си за Ел Ниньо „Извличане на печалба от културна практика“: Хавайците отиват в съд заради опасения относно басейн с изкуствени вълни

Как реагираха САЩ?

Президентът Джо Байдън каза, че е наредил всички налични федерални активи да помогнат с отговора. Той каза, че Националната гвардия на Хаваите е мобилизирала хеликоптери Chinook, за да помогне при потушаването на пожари, както и при усилията за търсене и спасяване на Мауи.

РЕКЛАМА

„Нашите молитви са с тези, които са видели домовете си, бизнесите и общностите са унищожени“, каза Байдън в изявление.

„Като горелка“

Мауро Фаринели от Лахайна каза, че ветровете са започнали да духат силно във вторник и след това някак пожар беше започнал на склона на хълм.

„Той просто разкъса всичко с невероятна скорост“, каза той, добавяйки, че беше „като горелка.“

Ветровете бяха толкова силно те взривиха вратата на гаража му от пантите и блокираха колата му в гаража, каза Фаринели. Така че приятел го закара заедно със съпругата му Джудит и кучето му Суси в приют за евакуация. Той нямаше представа какво се е случило с дома им .

„Надяваме се на най-доброто“, каза той, „но сме почти сигурни, че вече го няма.“

РЕКЛАМА

Горски пожари също горяха на Големият остров на Хаваите, каза кметът Мич Рот, въпреки че няма съобщения за наранявания или разрушени домове там. Рот каза, че пожарникарите е трябвало да гасят някои пожари на покрива и че има продължаващи пламъци на един пожар близо до курортите Мауна Кеа.

Националната метеорологична служба каза, че ураганът Дора, който преминава на юг от островната верига, е отчасти виновен за силните ветрове.

Около 14 500 клиенти в Мауи останаха без електричество рано в сряда. Тъй като мобилните услуги и телефонните линии са прекъснати в някои райони, много хора се борят да се свържат с приятели и членове на семейството, живеещи близо до горските пожари. Някои публикуваха съобщения в социалните медии.

Свръхтуризъм на Хаваите: Жителите молят туристите да спрат да посещават на фона на бума след пандемията „Идеята не е умряла“: Таксата за посетители за защита на деликатните екосистеми на Хаваите е отхвърлена от законодателите

Туристите се опитват да тръгване

Най-малко 4000 туристи са се опитвали да напуснат западен Мауи вчера, каза Ед Снифен от Министерството на транспорта на Хавай. Въпреки че най-малко 16 пътя бяха затворени, летището в Мауи работеше пълноценно и авиокомпаниите намаляваха цените и предлагаха освобождавания, за да накарат хората да напуснат острова, каза Снифен.

Паникьосани евакуирани публикуваха изображения в социалните медии, показващи облаци дим над някогашни идилични плажове и палми.

РЕКЛАМА

"Бях последният, който слезе от пристана, когато огнената буря премина през дърветата банян и отнесе всичко със себе си. И аз просто избягах и помогнах на всеки, на когото можах по пътя“, каза Дъстин Джонсън, който беше в пристанището на Лахайна, работейки за компания за чартърни лодки, която предлага двучасови обиколки. Той говори от летище Кахулуи, обикновено на 25 минути път с кола източно от Лахайна.

„Местните хора са загубили всичко. Те са загубили къщата си. Те са загубили своите животни. Това е опустошително“, каза Джими Токиока, директор на Държавния департамент за бизнес, икономическо развитие и туризъм.

Какво причини горските пожари в Мауи?

Причината все още не е установена, но Националната метеорологична служба каза, че пожарите бяха подхранвани от комбинация от суха растителност, силни ветрове и ниска влажност.

Длъжностни лица казаха, че ветровете от урагана Дора разпалват пламъците в целия щат. Бурята е била на около 860 мили (1380 км) югозападно от Хонолулу към 11 ч. сутринта местно време (2100 GMT), съобщи Националният център за ураганите. Службата отмени предупреждението за червен флаг и предупреждението за силен вятър за всички Хавайски острови.

Бреговата охрана каза, че е спасила 14 души, които са скочили във водата, за да се спасят от пламъци и дим, включително две деца.

Какви са последиците за здравето от горските пожари и как мога да се защитя? Предотвратяване на горски пожари: Как Европа планира да се справи с пожарите през идните години

Лято на горски пожари

Пожарите бяха най-новите в поредица от проблеми причинени от екстремното време по света това лято. Експерти казват, че изменението на климата увеличава вероятността от подобни събития.

Ситуацията в Хавай напомни сцени на опустошение на други места по света това лято, тъй като горски пожари, причинени от рекордна жега, наложиха евакуацията на десетки хиляди хора в Гърция, Испания, Португалия и други части на Европа и Западна Канада пострадаха от необичайно тежки пожари.

Промяната на климата, предизвикана от човека, водена от използването на изкопаеми горива, увеличава честотата и интензивността на такова екстремно време събития, казват учените, отдавна предупреждавайки, че правителствените служители трябва да намалят емисиите, за да предотвратят климатична катастрофа.

Източник: euronews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР