Учените откриват, че замърсяването на въздуха може да е причина за нарастващата заплаха от резистентност към антибиотици

...
Момиче минава през мост в Белград, Сърбия, сряда, 15 януари
Коментари Харесай

Момиче минава през мост в Белград, Сърбия, сряда, 15 януари 2020 г. Момиче минава през мост в Белград, Сърбия, сряда, 15 януари 2020 г. - Авторско право Darko Vojinovic/AP Photo от Публикувано на 08/08/2023 - 11:31

Ново глобално проучване установи, че повишаващите се нива на замърсяване на въздуха корелират с повишена резистентност към антибиотици – една от най-големите заплахи за човешкото здраве.

Нарастващите резистентни към антибиотици инфекции и бактерии може да са свързани със замърсяването на въздуха, според нов глобален анализ.

РЕКЛАМА

Учените са изследвали данни в 116 държави за почти две десетилетия, публикувайки констатациите си във вторник.

„Резистентността към антибиотици и замърсяването на въздуха са сами по себе си сред най-големите заплахи за глобалното здраве“, каза водещият автор Хонг Чен от университета Zhejiang в Китай.

Антибиотичната резистентност е, когато лекарствата, използвани за лечение на бактериални инфекции, станат по-малко ефективни.

Счита се за една от най-големите заплахи за глобалното здраве, с нарастващ брой инфекции като пневмония и туберкулоза стават все по-трудни за лечение, според .

Повече от един милион смъртни случая в световен мащаб са причинени от антибиотична резистентност през 2019 г., публикувано миналата година, докато Европейските центрове за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) съобщиха, че повече от 35 000 души умират от резистентни на лекарства бактериални инфекции в Европа всяка година.

Изследователите казаха, че злоупотребата и прекомерната употреба на антибиотици все още е основният двигател на антибиотичната резистентност, но че новата анализът показва, че замърсяването на въздуха също може да бъде допринасящ фактор.

Връзката между замърсяването на въздуха и антибиотичната резистентност също се засили с течение на времето, казаха изследователите.

„Досега не знаехме нямам ясна представа за възможните връзки между двете, но тази работа предполага, че ползите от контролирането на замърсяването на въздуха могат да бъдат двойни: не само ще намали вредните ефекти от лошото качество на въздуха, но също така може да играе важна роля в борба с възхода и разпространението на устойчиви на антибиотици бактерии“, каза Чен в изявление.

Антибиотичната резистентност е убила повече хора, отколкото ХИВ или малария през 2019 г., се казва в ново проучване

Замърсяването с частици, свързано с антибиотичната резистентност

Учените установиха, че устойчивостта към антибиотици се увеличава с PM2.5, които са малки частици с диаметър по-малък от 2,5 микрометра. Те са опасни, защото могат да проникнат дълбоко в белите дробове и дори в кръвта на хората.

Счита се, че всяка година повече от тях умират преждевременно поради излагане на замърсяване на въздуха, свързано с тези фини частици.

Този тип замърсяване на въздуха се причинява от изгаряне на изкопаеми горива, цигарен дим и горски пожари наред с други източници.

РЕКЛАМА

Всеки 1 процент увеличение на замърсяването на въздуха е свързан с повишаване на антибиотичната резистентност на между 0,5 и 1,9 процента, според новия анализ.

Те установиха, че PM2.5 е един от водещите фактори, стимулиращи антибиотичната резистентност, като Северна Африка и Западна Азия са регионите, където тези фини частици са имали най-голямото въздействие върху резистентността към антибиотици.

„Елементите, устойчиви на антибиотици, пренасяни от замърсителите на въздуха, могат да бъдат директно изложени на хората, което е значителен риск, тъй като дневният прием на гени за резистентност към антибиотици чрез вдишване надвишава приема на антибиотици -гени за резистентност чрез питейната вода“, казват авторите в изследването.

До 2050 г. антибиотичната резистентност може да нарасне със 17%, ако политиките за замърсяване на въздуха не се променят, добавят авторите на изследването.

Наборът от данни, използван за анализа, включва повече от 11,5 милиона тестови изолати и обхваща девет бактериални патогена и 43 вида антибиотици.

РЕКЛАМА

Авторите казват, че едно от ограниченията на изследването е липса на данни от някои страни с ниски и средни доходи, които са най-засегнати от резистентност към антибиотици.

Източник: euronews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР