India Couture Week 2023 представя социални и екологични дизайни

...
Изтъкваме четирима дизайнери, които използват своята иновация и креативност, за
Коментари Харесай

Подчертаваме четирима дизайнери, които използват своята иновация и креативност, за да се фокусират върху по-големи социални и екологични проблеми. Изтъкваме четирима дизайнери, които използват своята иновация и креативност, за да насочат вниманието си към по-големи социални и екологични проблеми. - Авторско право Facebook Fashion Council of India от Публикувано на 08.07.2023 г. - 14:30

Модното събитие India Couture Week приключи миналата седмица. Шоуто, което се проведе в New Dehli, демонстрира иновативни и креативни колекции от индийски модни дизайнери във време, когато Индия оставя своя отпечатък на световния моден пазар.

16-ото годишно издание на India Couture Week представи 16 умели индийски дизайнери. Те подчертаха впечатляващото майсторство на Индия с модерен привкус. Традиционното индийско облекло беше преосмислено, за да пасне на съвременните тенденции и с днешния призив за устойчивост.

РЕКЛАМА

Модният пазар в Индия се развива бързо. Според The ​​Times of India, пазарът се очаква да расте със сложен годишен темп на растеж (CAGR) от 11%-12%, за да достигне между 104 и 114 милиарда евро (115-125 милиарда долара) до 2025 г.

Ето четирима дизайнери, които допринасят за този растеж, като използват своята иновация и креативност, за да насочат вниманието към по-големи социални и екологични проблеми.

Гаурав Гупта

Гаурав Гупта е Индийски моден дизайнер, който е учил занаята си в Националния институт по модни технологии в Индия и Лондонския колеж по изкуства и дизайн Central Saint Martins. Той основава своя собствена марка през 2005 г., на която дава името си.

Неговият стил съчетава традиционното индийско строителство и техники с модерен поглед към бъдещето.

Тази колекция преплита раждането и живота с космоса, като призовава всеки да прегърне своята вътрешна светлина. Изгледите включват физическата интерпретация на петте елемента на вселената: Притви (земя), Джал (вода), Агни (огън), Ваю (въздух) и Акаша (пространство), извеждайки световното творение на преден план.

Дизайнерът вдъхва живот на концепцията си чрез сродни цветове, сложни бродерии и скулптурни силуети.

Колекцията завършва с индийската актриса Janhvi Kapoor, облечена в среднощно син искрящ съвпадащ комплект, предназначен да спре шоуто.

„Мисля, че не става дума за безполова мода“, каза дизайнерът за своя подход към пола в интервю за културния уебсайт Lifestyle Asia. „За мен е вълнуващо да видя как самият пол става все по-малко важен.“

Това е отношение, споделяно с колегите дизайнери от Седмицата на модата в Индия Раухит Ганди и Рахул Хана, които заявиха, че правилата за пола са станали непостоянни.

Колекцията на Gupta може да се тълкува като покана за овластяване, израз на безполова мода и много необходима ода към вселената.

Награда Rimzim Dadu

индийската модна дизайнерка Rimzim Dadu е известна най-вече с творческите си експериментални умения.

РЕКЛАМА

За нея тя е описана като „прогресивен текстурист“. Тя се противопоставя на общото използване на материали, като ги деконструира, модифицира и сглобява отново в нови и иновативни форми. Нейният характерен дизайн включва вземане на малки детайли и уголемяването им в големи пропорции или създаване на триизмерни повърхности от отпечатъци.

Пленена от постоянно променящата се природа на водата, нейната колекция India Couture „Hydrochromic“ черпи вдъхновение от океанските приливи и отливи. Тя умело интерпретира отново красотата на водата чрез своите подобни на скулптура дрехи с помощта на блестящи металици.

Нейната колекция символизира потока и ритмичното движение на океана.

В интервю за лайфстайл списание Grazia, Даду разкри важното послание зад тазгодишната колекция. Тя казва, че нейният екип използва водата като метафора, за да привлече вниманието към изменението на климата, подчертавайки необходимостта от защита на природата. Нейната цел е да накара хората да мислят.

Друг елемент от нейния дизайн е желанието да предаде женската сила. Чрез използването на дантела и мрежа тази година тя символизира баланса между женската елегантност, красота и сила, които тя описва като „не скрито, но не и в лицето ви“.

РЕКЛАМА

Въпреки че иновативна и модерна колекция, Dadu прави препратки към традиционното индийско облекло. Имитации на ikats, вид текстил със сложен дизайн, могат да се видят върху различни облекла, включително традиционната дълга риза, наречена kameez. Златото се повтаря в шоуто, напомняйки за Индия. И традиционната празнична лехенга, пола с дължина до глезена, търпи адаптации.

Иша Раджпал

Носител на наградата за икона на 21-ви век, Иша Раджпал е основателят на Rose Room Couture.

Поставяйки жените в основата на марката си, нейната цел е да създава произведения по поръчка, които ги карат да се чувстват в най-доброто от себе си.

Тя заяви във Vogue India, че нейният лейбъл е „ода за идеалната жена, която е уверена, самоуверена, забавна, секси и същевременно елегантна“. Нейната колекция India Couture „Romantic Reverie“ е визия за елегантност, където Френската Ривиера се среща с Викторианската епоха.

Раджпал каза, че непреходният чар на викторианската епоха с нейния акцент върху изящество, женственост и уравновесеност е неразделен елемент в нейните творения. Известно е, че нейните колекции са проектирани с мисъл за жените, но тази е особено добра. В нейния стремеж да даде на жените увереност и ярост, всяка дреха е старателно изработена, за да излъчва сила и увереност, както и да улови вътрешната сила на жената.

РЕКЛАМА

Нейната колекция съчетава индийски занаяти и техники с европейска естетика. Като такава, тази колекция също е ода за индийското майсторство.

Колекцията включва преосмислена модерна версия на сложните техники за бродиране, известни като Chikankari, както и сложна плетка с мъниста и ръчно апликиран кристал.

Шоуто затвори с индийската актриса Ваани Капур, облечена в украсена червена дантелена лехенга, блуза в стил бралет с дълбока v-образна форма и дупата (дълго парче плат, традиционно носено през главата, врата и раменете) да съвпадне.

Рахул Мишра

Първоначално от малкото индийско село Малхауси, Рахул Мишра е моден дизайнер, чиито основни ценности се крият в устойчивостта, уважението му към произхода на материалите му и отдадеността му на запазването на традиционното майсторство на Индия.

Неговата колекция India Couture „We, The People“ е посветена на устойчивостта и има за цел да привлече вниманието и да даде възможност на местната занаятчийска общност в Индия.

Колекцията, съставена от блясък и ботанически препратки, е амалгама от ръчно тъкани и ръчно бродирани парчета. Според неговия уебсайт този по-бавен производствен процес помага да се осигури работа и препитание на повече от 1000 занаятчии. Също така е подчертан принципът на Mishra за дизайн на трите Е: околна среда, заетост и овластяване. Той създава справедлива, честна и екологично съзнателна работа от концепцията до производството.

По време на шоуто занаятчиите работиха върху бродирани парчета в реално време, докато моделите вървяха по подиума, демонстрирайки упоритата работа зад кулисите.

Визиите, които красяха пистата, включваха прозрачни, блестящи парчета, украсени с пайети облекла и сложни, но завладяващи бродерии.

Индийската актриса Shraddha Kapoor закри шоуто в блестяща лехенга, включваща сложни флорални мотиви, съчетана с подходяща блуза и покрита с къса пелерина с мъниста.

Влиянието на Индия върху глобалната модна индустрия

Устойчивостта е важен фактор в индийската мода и е една от характеристиките, подкрепящи нейния прогнозиран растеж. Дизайнери като Mishra променят подхода си, когато става дума за производството на техния дизайн: поставяне на работниците и опазването на околната среда като ключови ценности, които трябва да поддържат. Този нов начин за минимизиране на вредите може да повиши търсенето.

Марките за дигитализация в индустрията също си осигуряват повече онлайн присъствие. Те са в състояние да достигнат до по-широка публика чрез социални медии и уебсайтове. Дигитализацията е нарастваща концепция с повече технологии, които се разработват всеки ден, друг фактор за напредъка на модния пазар в Индия.

Приобщаването също е важно. Марките достигат до по-широка аудитория, като нарушават установените стандарти за красота. Тъй като желанието за честно представяне расте в световен мащаб, индийските дизайнери, чрез своите дизайни, кампании и комуникация, възприемат разнообразието. Това беше много присъстващо по време на Седмицата на модата в Индия 2023 г. 

Индия също има потенциал за износ, особено с нарастващия си интерес към устойчивостта. Въпреки това, в някои случаи марките трябва да работят върху качеството на дизайна и иновациите, за да се поставят на равнопоставени позиции спрямо международните стандарти.

Според The ​​Times of India пазарът на електронна търговия в Индия расте бързо с прогнозиран CAGR от 20%, за да достигне приблизително 90 милиарда евро (99 милиарда долара) до 2024 г., предоставяйки огромна възможност за индийската мода пазар.

Източник: euronews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР