Името му е Нарек и от шестмесечен живее в България,

...
Името му е Нарек и от шестмесечен живее в България,
Коментари Харесай

Задържаха в Бусманци ”нелегален” млад арменец от 23 г. у нас

Името му е Нарек и от шестмесечен живее в България, учил е тук и родителите му живеят у нас.

Диана Радославова - шеф и водещ юрист в центъра за правна помощ “Глас в България “ съобщи по БНР, че младият мъж е арестуван на съображение на новата правна норма за краткосрочно задържане, въведена в Закона за чужденците през 2017 година.

Сайтът "За Перник " прецизира, че Нарек повече от 15 година живее в Радомир и негови другари молят за помощ, защото го грози депортация.

„ Единственото съображение, на което той може да бъде арестуван по този институт, е неустановена идентичност. Той е бил спрян от служители на реда по време пътешестване от София към Перник през великденските празници. Установено е, че няма персонални документи в себе си и, макар че е обяснил безусловно цялата трудност на обстановката, в която се намира от години и която е изцяло транспарантна пред имиграционните служби, макар че е известно къде живее, с какви документи е, с какво фамилно състояние, той е счетен за незаконно пребиваващ, без открита идентичност “, изясни по БНР адв. Радославова.

Първоначално тя помислила, че става дума за незадоволително добра връзка сред другите звена в структурата на Министерство на вътрешните работи поради празниците, само че три работни дни по-късно счита, че „ това по-скоро към този момент се дължи на инертно използване на небалансирана миграционна политика, която, за жалост, в България е учредена само на разбирането за отбрана на границите извеждания с цялостна липса на мисъл за регулярна имиграция, за интеграция, за цялостния аспект на миграционните потоци “, отбелязва националното радио.

В Центъра в Бусманци се организират изявленията с Нарек, с желанието да бъде уверен да се завърне в Армения, където в никакъв случай не е живял и няма родственици. Ако замине за Армения, го чака и военна работа.

Нарек обаче не знае арменски, а и желае да се ожени за момичето, с което живее от 7 години.

„ Не знам дори какво ще върша там. Майчиният ми е език е български. Той е единственият ми език. През 1995 година майка ми идва в България с мен. Установява се тук с другите ми родители – вуйчо, баба, вуйна, цялото ми семейство. Баща ми от Армения не го познавам. Майка ми от дребен се пробва да ми оправи документите, само че постоянно не може. Винаги ѝ споделят, че не става. Минавам детска градина тук, в България. Уча до седми клас в Перник - в „ Петър Берон “, а от 8-и до 12-и клас в Строителния колеж в Перник. Дори когато не бях пълновръстен, не даваха на майка ми да ми издаде документи. Постоянно ѝ споделяха, че не става. Сега ми споделят: „ Майка ти е трябвало да ги оправи, до момента в който не си пълновръстен “, описа Нарек.

Така той останал без персонална карта след навършване на пълноправие. Затова няма и щофьорска брошура, а бил единствено пасажер в тествания автомобил. Преди това всяка седмица се подписвал в 9-о РПУ.

„ Това ми е първата инспекция от служител на реда! Първото прекъсване от служител на реда за инспекция! “, съобщи Нарек и оприличи Центъра в Бусманци на „ затвор “

След като през 2017 година е бил въведена правната норма на разположение без поданство в Закона за чужденците, Нарек е подал молба за приемане на подобен статут в дирекция „ Миграция “ само че подобен му е бил отхвърлен. В момента адв. Радославова и младежът апелират, а съвещанието е планувано за юни.
Краткосрочното настаняване в Бусманци е за 30 дни.

Помогнете ни, апелирам ви! Не знам към кой да се обърна! Задържаха мой другар, с който израснахме дружно, желаят да го депортират, написа ни друго момиче, поискало анонимност. Помагайте, господа! Радомирец е от повече от 15 години, моли в "За Перник " приятелят на Нарек - Божидар.

През март 2010 г арменецът Давид, който беше поканил обичаната Ревит в Монтана, също беше сполетян от сходна орис. Той нямаше документи, а тя беше отведена в Бусманци и се наложи да прекарат дълго време разграничени. Любовта им обаче преодоля тестването и в този момент двамата са женени и живеят у нас.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР