Името, избрано от малката европейска страна Македония при нейната независимост

...
Името, избрано от малката европейска страна Македония при нейната независимост
Коментари Харесай

Македония: десетилетия дълъг спор за името

Името, определено от дребната европейска страна Македония при нейната самостоятелност преди 27 години, постоянно от този момент е било отхвърляно от Гърция, което провокира изострен, развълнуван спор.

За Гърция името е част от личното й културно завещание, източник на горделивост, защото е име на антична провинция, която е била сърцевината на империята на Александър Велики преди повече от 2000 години.

Горчивият спор задържа напъните на новата страна да заеме мястото си в Европейския съюз и други интернационалните институции.

Агенция Франс прес предлага в резюме известни моменти от хронологията на разногласието:

Несъгласие през цялото време

Македония прогласява своята самостоятелност от Югославия през 1991 година, само че интернационалното й самопризнание незабавно се блокира от Гърция поради името.

Освен че Атина твърди, че то е част от нейното завещание, Гърция също има провинция, граничеща с новата страна, която има същото име и страхове, че Скопие може да крие териториални упоритости.

През 1992 година повече от един милион гърци участваха в протест в северния град Солун, който преди време е бил най-важният град на антична Македония, с цел да разгласят „ Македония е гръцка “.

Страна, наречена БЮРМ

Най-накрая през 1993 година страната съумя да се причисли към Организация на обединените нации, чак откакто одобри краткотрайното име – Бивша югославска република Македония (БЮРМ).

Повечето други страни, в това число Русия и Съединените щати, по-късно признават конституционното й название - Република Македония.

Гърция затихва

През 1994 година Гърция се стреми да реализира икономическо ембарго против Македония, в това число да не й разреши да употребява пристанището в Солун, нейния главен търговски пункт.

Гърция също по този начин изиска Македония да в профил от флага си звездата на Вергина, което съгласно Атина е древногръцки знак, както и някои текстове от нейната конституция.

Размразяване

През септември 1995 година съседите подписват в Ню Йорк съглашение, което отваря пътя за нормализиране на техните търговски и политически връзки, само че остава разногласието за името.

Следващия месец те откриват офиси за връзка в съответните им столици и новото знаме на Македония – откакто събудилата несъгласие звезда е изменена - се издига за пръв път в Обединените народи.

Гръцкото несъгласие

Македония стана претендент за участие в Европейския съюз през 2005 година, само че Гърция блокира началото на договарянията, което би трябвало да бъде утвърдено единомислещо.

През 2008 година Македония се показва като претендент за участие във военния алианс НАТО под краткотрайното име, само че още веднъж се среща с гръцкото несъгласие.

Връзките потънаха с издигането в Скопие през 2011 година на голяма скулптура на Александър Велики. Атина вижда това като опит да бъде присвоен един от нейните най-големи военни герои.

Решението е осъществимо

Скоро след избирането му през юни 2017 година македонският министър председател Зоран Заев дава обещание нов подтик за споразумяване на разногласието и възобновяване на устрема за участие в Европейски Съюз и НАТО.

Има оптимизъм след срещи с посредничеството в централата на Организация на обединените нации през януари.

Десетки хиляди хора обаче показват в Солун по-късно този месец, с цел да упорстват, че " Македония е гръцка и това не предстои на договаряне ".

Заев афишира, че страната му ще в профил името на Александър Велики от главното си интернационално летище и основна автомагистрала.

В началото на февруари той сподели, че Македония ще включва и географско означение в бъдещото си име.

Предложенията, които се въртят в публичното пространство, включват Горна Македония, Северна Македония, Вардарска Македония и Македония – Скопие. /АФП
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР