Имената на първите доростолски архиереи завинаги ще останат записани със

...
Имената на първите доростолски архиереи завинаги ще останат записани със
Коментари Харесай

Българският патриарх Неофит: Имената на първите доростолски архиереи завинаги ще останат записани със златни букви в паметта на Православната ни църква

Имената на първите доростолски архиереи вечно ще останат записани със златни букви в паметта на Православната ни черква. Това се показва в приветствен адрес от Българския патриарх Неофит до Негово Високопреосвещенство Доростолския Митрополит Яков във връзка годишнината от възобновяване на Доростолска епархия, публикувано от Св. Синод. „ Тази година се изпъва второ десетилетие от възобновяване на каноническия статут на светата и богохранима Доростолска епархия. Сред събитията в най-новата история на Православната ни черква този акт се откроява като възкресяване на паметта ни за един от най-важните диоцези от нашето християнско минало “, уточни патриарх Неофит.
свързани новини3481на 17.09.2021
„ С особена обич и молитвена памет си спомняме през днешния ден и за първите Доростолски архиереи след решението за възобновяване на тази епархия, взето на Петия църковно-народен събор – Високопреосвещените митрополити Иларион и Амвросий, които бяха почтени продължители на славни прародители и които сториха доста за духовния и църковен живот тук. Техните имена вечно ще останат записани със златни букви в паметта на Православната ни черква, тъй като в тяхно лице имахме духовници, правилни на архипастирския си дълг, които се раздаваха до дъно за поверения им Господен виноград “, се споделя в поздравлението на патриарха.

„ Радваме се, че през днешния ден продължението на тяхното дело е в ръцете на един не по-малко заслужен архиерей, който с доста обич и архипастирска разсъдителност, с отдаденост на дълга и призванието си и схващане за последователност, решително води светата Доростолска епархия към още по-голям напредък, в единодушие и съработничество със своите събратя – архиереите от Светия Синод, в положително съдействие с локалната държавна и общинска власт, обкръжен от любовта и доверието на освещения клир и Божия народ. На него и на цялото църковно осъществяване на Доростолската епархия – клир и миряни – всесърдечно желаем здраво здраве, апостолски дух и безстрашие и всяко положително от Господа “, се показва още в приветствения адрес.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР