Имената, които премиерът Кирил Петков е занесъл в прокуратурата, трябва

...
Имената, които премиерът Кирил Петков е занесъл в прокуратурата, трябва
Коментари Харесай

Адв. Марин Марковски пред Lupa.bg: Няма съдебна реформа, а лозунги

Имената, които министър председателят Кирил Петков е занесъл в прокуратурата, би трябвало да бъдат тествани. Когато има известие в пресата за закононарушение, държавното обвиняване е длъжно да образува досъдебно произвеждане, по-късно, в случай че се окаже, че няма закононарушение, просто не се повдига обвиняване. Независимо дали то има отминалост или не. Това съобщи пред Lupa.bg адв. Марин Марковски във връзка разпита на министър-председателя в прокуратурата.

„ Притеснява ме, че новите ръководещи нямат съответни оферти за текстове в закони, които да бъдат изменени. Говори се за промяната на Гешев, само че това не може да стане без текстове, които да подсигуряват независимостта на прокуратурата. След него може да пристигна човек, който е подготвен за смяна, само че той да се окаже в състояние на едноличен управник “, предизвести юристът.

„ По Наказателно-процесуален кодекс всеки един прокурор на горна инстанция може да анулира разпореждане на собствен сътрудник под него. Това прави „ долните “ прокурори подвластни. Докато не се промени този текст, самостоятелна прокуратура няма да има. Голяма част от хората, които се притеглят като обвинени, са с властови позиции и те намират способи да се свържат с прокуратурата. Ако окръжният прокурор повдигне обвиняване против кмета, апелативният може да го анулира. Главният прокурор пък има право да анулира на апелативния обвиняването. Докато не се промени Наказателно-процесуален кодекс, няма да има самостоятелен прокурор. За тези промени е належащо единствено Народно заседание. Трябват дейности, а не общо приказки, от вида „ честно правораздаване “, „ битка с корупцията “... Това са лозунги “, сподели още адв. Марковски.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР