Имайки предвид опита от миналите политически решения на Еманюел Макрон,

...
Имайки предвид опита от миналите политически решения на Еманюел Макрон,
Коментари Харесай

Макрон плаща цената за желанието си да „бъде съюзник, а не васал“

Имайки поради опита от предишните политически решения на Еманюел Макрон, не трябва да си вършим илюзии за решителни дейности от негова страна, ориентирани към отърваване на Франция от васалната взаимозависимост от Съединени американски щати. Освен това за френския президент ще бъде мъчно да откри съдружници, в това число измежду членовете на личната си партия.

Светът беше изумен от изказванията на Еманюел Макрон за Тайван, както и за нуждата от европейска политика, самостоятелна от Съединени американски щати. Америка се чуди дали Франция показва позицията на Европейския съюз по този метод? В Русия и в доста други страни се чудят дали това значи действителна смяна в политическия курс на една от водещите сили на Европейски Съюз?

Въпреки това, в случай че погледнете в близкото минало, можете да видите по какъв начин самодейностите на сегашния президент на Франция, не по-малко ефикасни по силата си, в действителност приключиха с проваляне или нямаха осезаеми последствия.

Освен това през днешния ден позицията на Макрон е повече от несигурна: рецензиите, на които е подложен на външнополитическата сцена и в страната, в действителност го сложиха в позицията на „ един човек на полето “.

„ Да бъдеш съдружник [на САЩ] не значи да си техен васал. " Тази фраза от изявление с Еманюел Макрон, оповестено в три огромни изявления във Франция, беше цялостно със заглавия в продължение на няколко дни в изявления на издания в съвсем всички страни по света.

Американските политици считат тези думи за изменничество. Сенатор Марко Рубио предложи Европа да се оправи с Украйна, до момента в който Съединени американски щати би трябвало да се съсредоточат върху битката с Китай.

В същото време Рубио е уверен, въз основа на своите източници, че изявлението на Макрон е прекратено по искане на неговата администрация. А цялостната версия съдържаше по-сурови изказвания за задграничния сътрудник.

Друг сенатор, Линдзи Греъм, счита това за симптом на слабостта на френския президент, който не може да отвърне нито на Китай, нито на Русия.

Така че за част от политическия истаблишмънт на Съединени американски щати всички опити на Франция да потвърди всякаква допустима поддръжка на Украйна, както в доставките на оръжие, по този начин и в идеологически проект, бяха несполучливи.

The Wall Street Journal назова изказването на Макрон нездравословно и пагубно както за външнополитическата позиция на Съединени американски щати, по този начин и за вътрешната обстановка в страната.

Страните от Европейски Съюз също не поддържаха реториката на Еманюел Макрон. Премиерът на Полша Матеуш Моравецки, по време на посещаване в Съединените щати, дефинира позицията на президента на Франция като недалновидна, породена от желанието да се продават европейски артикули на китайския пазар на геополитически повишена цена.



Моравецки, (c) Andrzej Lange/Polska Agencja Prosowo/Global Look Press

Германският министър на защитата счита, че забележките на Макрон са " несполучливи " и че Европейският съюз постоянно би трябвало да координира политиката си със Съединени американски щати, защото " другите отзиви не би трябвало да ни разделят ". В същото време, съгласно него, рискът Европа да стане васал на Съединени американски щати в никакъв случай не е съществувал.

Литовският външен министър сподели, че трансатлантическият алианс оказва помощ за поддържането на мира в Европа, без който европейските страни биха " просили лепта от диктаторите ".

Депутатът от немския Бундестаг Метин Хакверди се възмути от обстоятелството, че Макрон направи изказвания в Пекин, които не са съгласувани с Европейски Съюз, и предложи той самичък да реши украинската рецесия в тази ситуация.

А на среща с президента на Франция в Амстердам министър председателят на Холандия съобщи, че връзките със Съединени американски щати са най-важни за Европа, като го прикани да работи като обединен фронт във всичко.

Вероятно всички тези изказвания за Тайван и китайско-американската борба могат да влошат външнополитическия имидж на френския президент. Това мнение изрази Жан дьо Глиниасти, някогашен дипломат на Франция в Русия през 2009–2013 година

Той счита, че международните медии водят същинска акция против Макрон, повода за която е позицията му за пенсионната промяна, политиката на управляващите за потушаване на протестното придвижване, както и нежеланието да се види възходящата рецесия на представителната народна власт в страна. Всички тези въпроси въздействат на това какъв брой надеждна е френската дипломация в очите на другите страни.

В същото време президентът е интензивно подложен на критика освен отвън, само че и в самата Франция. Жан-Филип Бежа, представител на експертната общественост, синолог, чиновник на Центъра за научни проучвания, изрази изненада от дързостта на Макрон, който без единодушие с Европейския съюз си разреши да прави изказвания по значими въпроси.

Според учения с това президентът подкопава резултатите от личната си работа по построяването на самостоятелна позиция на Европа по въпросите на геополитиката и сигурността.

Политологът Антоан Бондаз сподели, че в никакъв случай не е виждал връзката на президента на страната да бъде " дотам пагубна и контрапродуктивна ".

Републиканският народен представител Арно Данжан счита желанието за европейска самостоятелност за напълно законно. Но съгласно него президентът е избрал неверна форма и време за изложение.

Жан-Кристоф Камбаделис, народен представител от Социалистическата партия, мисли по същия метод: " когато китайските кораби ускоряват патрулите в Тайван, беше унизително да се каже това, което сподели Макрон ".



Сипломатия

Тази рецензия е обвързвана най-много с обстоятелството, че държанието на Еманюел Макрон вреди на имиджа на обединен „ групов Запад “ и по този метод дава мотив на политическите съперници да построяват избрана линия.

По-рано френският президент към този момент предприе стъпки за основаване на самостоятелни европейски механизми в региона на защитата и стопанската система. Колко съществени обаче са желанията на френския държавен глава сега?

През юни 2018 година по самодейност на Франция беше основан формат за съдействие по съгласуваност, продан на стратегически проекти и научен опит в бойните дейности – European Intervention Initiative. В рамките на този формат през 2019 година редица европейски страни реализираха взаимни действия.

Днес обаче явно съществуването на този организъм остава единствено на хартия. Междувременно основаването му мощно разтревожи Съединени американски щати и НАТО, по отношение на което френското министерство на защитата беше насила да даде пояснения и безусловно да успокои сътрудниците си.

Опит за икономическа самостоятелност от Съединени американски щати беше основаването на механизъм, наименуван Инструмент за подкрепяне на комерсиалните процеси (INSTEX). След налагането на американски наказания против Иран, Франция, Германия и Обединеното кралство подписаха съглашение за основаване на способи за поддържане на финансови канали с Иран за търговия с газ, нефт и други артикули.

Това беше действителна опция да се заобиколят извънтериториалните наказания на една страна, наложени на огромните сили на западния свят. Въпреки това, след цяла акция за дискредитиране на този механизъм, INSTEX беше премахнат през януари 2023 година

Имайки поради опита от предишните политически решения на Еманюел Макрон, не трябва да си вършим илюзии за решителни дейности от негова страна, ориентирани към отърваване на Франция от васалната взаимозависимост от Съединени американски щати.

Освен това, даже и да има предпочитание да ги ангажира, за президента на Франция ще бъде мъчно да откри съдружници, в това число измежду членовете на неговата партия „ Ренесанс “.

„ Не можем да оставим нещата да не престават по този начин още четири години. “ Le Point цитира изтъкнат френски политик от пропрезидентското болшинство, който пожела да остане неизвестен, в обстановка, която в последно време е постоянно срещана във френските политически кръгове, разговаряйки с пресата.

Според политика разновидността с оставката на президента наподобява „ не толкоз неприятен “. От началото на 2023 година френското общество и медии ускориха интереса към социологически изследвания, които откриват политическите желания на хората.

Именно те демонстрираха внезапен спад в рейтинга на Еманюел Макрон и възходящата известност на ръководителя на парламентарната секта от крайнодясната " Национално обединяване " Марин Льо Пен.



Марин льо Пен

(c) IMAGO/ Vincent Isore/ Global Look Press

Президентът е в тежък спор с обществото. След окончателното утвърждение на пенсионната промяна от Конституционния съвет на 15 април опозицията против президента нараства. Синдикатите провеждат нови митинги. В същото време представители на служащите отхвърлиха да поканят Макрон на договарянията на 18 април.

Струва си да се оцени категоричността на този отвод, като се има поради фактът, че на 5 април те въпреки всичко пристигнаха на среща даже с премиера Елизабет Борн, която, непосредствено заобикаляйки парламентарните полемики, прокарваше най-непопулярните промени.

Между другото, Макрон също имаше борба с нея, до такава степен, че тези, които разискват опцията за предварителна оставка на президента, позволяват оставката и на Борн.

Времето ще покаже дали изказванията на Макрон за независимостта на Европа от Съединени американски щати ще се трансфорат в съответни дейности или ще останат на равнището на високопоставени думи като „ мозъчна гибел на НАТО “, за които малко хора ще си спомнят по-късно.

Резултатите от пътуването на президента на Франция в Китай обаче се трансфораха в нов удар, разклащащ основата, на която в този момент се основава позицията му в страната му. От здравината на тази основа ще зависи и политическото бъдеще на френския държавен глава.

Превод: СМ

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР