Имате страх от паяци? Ново проучване няма да ви накара

...
Имате страх от паяци? Ново проучване няма да ви накара
Коментари Харесай

Паяците могат да изядат змия, 30 пъти по-голяма от тях

Имате боязън от паяци? Ново изследване няма да ви накара да се почувствате по-добре във връзка с тези осемкраки твари. Изследователи от Съединени американски щати и Швейцария настояват, че са разкрили стотици случаи, в които тези дребни хищници в реалност са повалили и изяли цяла змия!

Д-р Мартин Нифелер, арахнолог от Университета в Базел, отбелязва, че паяците нормално се занимават с хващане и усвояване на инсекти. Нифелер и професор Уитфийлд Гибънс от Университета в Джорджия обаче откриват 319 случая, в които паяци от целия свят са добавили нещо извънредно към менюто си. По-конкретно, изследването им открива, че паяците на всеки континент като се изключи Антарктида ядат змии, и то освен дребни! Нещо повече, 80% от тези случаи на ястие на змии са се случили в Съединените щати или Австралия. За разлика от тях, в Европа тази среща сред Давид и Голиат се среща извънредно рядко, като съставлява по-малко от един % от тези случаи, съгласно " Стъди Файндс ".

Черната вдовица е супергерой в действителния живот
Ето за какво НИКОГА не би трябвало да убивате паяците вкъщи
Убиването на паяците е неприятно предсказание. Но това поверие има съществени биологични аргументи: паяците са значима част от екосистемата и избавят...
Прочети повече
И по този начин, какъв паяк има силата да повали метър и половина дълга змия? Оказва се, че " Черната вдовица " на Марвел не е единствената, която има суперспособности и мощ да побеждава по-големи съперници. Изследователите откриват, че същинските черни вдовици са виновни за съвсем половината от всички тези сполучливи убийства на змии. Тези добре познати паякообразни имат извънредно мощна отрова, която съдържа токсин, ориентиран особено към нервните системи на животните с гръбнак (гръбначните). Този токсин е освен задоволително мощен, с цел да сковава змията, само че даже е доста нездравословен и мъчителен и за хората. Черните вдовици също по този начин построяват своите паяжини благодарение на извънредно здрава и еластична коприна. Тези паяжини са задоволително здрави, с цел да уловят по-големи животни, като гущери, жаби, мишки, птици и змии.

Интересно е, че изследването разкрива също по този начин, че паяци от 11 разнообразни фамилии са способни да ядат змии.

" Това, че толкоз доста разнообразни групи паяци от време на време ядат змии, е изцяло ново изобретение ", споделя Найфелер в известие на университета.

Паяците са великански убийци

Авторите на проучването откриват, че наред с огромното многообразие от фамилии, които могат да ядат змии, тези паяци могат да надвият змии, които са от 10 до 30 пъти по-големи от тях! Най-големите змии, които паяците улавят, са с дължина до един метър.
Милиони паяци сплетоха гигантска паяжина (ВИДЕО)
Снимки на гигантска паяжина, сплетена от милиони дребни паяци на австралийския остров Тасмания, се появиха в мрежата. За необикновеното п...
Прочети повече
Екипът прибавя, че в множеството случаи решаващият фактор в тези борби е отровата на паяка - която може да бъде задоволително мощна, с цел да убие човек. Имайки поради това, откривателите споделят, че научаването на повече за това по какъв начин отровата на паяците нападна нервната система е значима цел за невробиолозите.

" Докато резултатът на отровата на черната вдовица върху нервната система на змиите към този момент е добре изследван, този тип познания значително липсват за други групи паяци. Ето за какво са нужни доста повече проучвания, с цел да се откри кои съставни елементи на отровите, които са ориентирани съответно към нервните системи на гръбначните животни, са виновни за това, че паяците могат да сковават и убиват доста по-големи змии с отровно захапване ", изяснява доктор Найфелер.

Тези змии не са слабаци

Може би си мислите, че тези змии наподобяват много слаби, с цел да изгубят от паяк, само че грешите. Проучването открива, че в към 30% от случаите паяците атакуват и убиват отровни змии. В Съединени американски щати и Южна Америка тези паяци в действителност се насочват към извънредно рискови хищници като гърмящи змии и коралови змии. В Австралия червеногърбите паяци (австралийската черна вдовица) преследват кафявата змия - член на семейство кобри.

" Тези кафяви змии са измежду най-отровните змии в света и е в действителност забавно да разберем, че те губят борбите с паяците ", заключава Найфелер.

Още от ЕВРОПА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР