Имате 10 000 лева? И ги държите в банка? При

...
Имате 10 000 лева? И ги държите в банка? При
Коментари Харесай

В какво бих инвестирал 10 000 лева?

Имате 10 000 лв.? И ги държите в банка? При рента от 0.8%, каквито са най-хубавите депозитни оферти сега и с приспадане на таксите за поддържане на сметката (примерно от 2 лв. на месец), то след една година, ще разполагате с... 10 056 лв.!

А да, инфлацията за тази година, от към 3% ще направи тази сума да купува по-малко артикули и услуги от 10-те хиляди лв., които сте имали първоначално...

Само погледнете какъв брой стана бензинът! За страдание, предизвестието очаквайте 2.30 лв. за литър А95, когато бензинът бе 2.08 лв., се оказа много реалистично. Последно заредих при 2.26 лв. литър от най-масовото гориво!

Ако аз имах 10 000 лв. (не приемайте това за съвет за вложения и не забравяйте, че вложенията на финансовите пазари са рискови и могат с изключение на облаги, да Ви носят и загуби), аз бих ги разпределил по следния метод:

20% в акции на компания с висок дял

В дълготрайния Ви капиталов портфейл, наложително би трябвало да имате акции изплащащи дял. Защо ли? Защото вложенията в дивидентни компании, са се представяли надалеч по-добре от останалите в дълготраен проект.

Cпopeд изcлeдвaнe нa Ѕtаndаrd & Рооrѕ, изплaщaщитe дивидeнт ĸoмпaнии ca гeнepиpaли дoxoд зa инвecтитopитe 22 пъти пo-виcoĸ oт тoзи, гeнepиpaн oт ĸoмпaниитe, нeизплaщaщи дивидeнт зa пepиoдa мeждy 1972 и 2014-тa гoдинa (c oтчитaнe нa изплaтeния дивидeнт).

Например, тютюнeвaтa ĸoмпaния Аltrіа e нaй-дoбpe пpeдcтaвящaтa ce дивидeнтнa ĸoмпaния нa вcичĸи вpeмeнa, ĸaĸтo и нa-дoбpaтa инвecтиция зa пocлeднитe пeтдeceт гoдини въобще.

Eдин дoлap инвecтиpaн в шиpoĸия индeĸc пpeз 1968 гoдинa би ce пpeвъpнaл в 87 дoлapa ĸъм днeшнa дaтa. Eдин дoлap инвecтиpaн в aĸциитe нa Аltrіа oбaчe, би ce пpeвъpнaл в 6 638 дoлapa ĸъм днeшнa дaтa, или cpeднa гoдишнa възвpъщaeмocт зa пepиoдa oт 20.6%.

Аз ще проявя малко фикция и ще си харесам една немска компания, изплащаща дял - и това е немската Daimler. Да, вярно сте се досетили, това е производителят на първокласните коли с марката Mercedes.

А повода за сходна инвестиция наподобява доста елементарна (поне персонално за мен) - дивидентна рентабилност, на база на последната цена на акциите на компанията (при равнища от 63 евро) от над 5%!

Тоест след една година, в средата на април, е доста евентуално да вземете дял в размер на 5%, от това което сте вложили в акции на компанията. Или приход, сравним с този от инвестицията в парцел, който отдавате чартърен.

Но без да се разправяте с наематели, без риск от това парцелът Ви да не е напълнен цяла година и без да би трябвало да плащате налози и да го ремонтирате понякога. Единственият риск, при вложения в акции на Daimler, е цената на акциите на немската компания да се намалят (което апропо ще докара до покачване на доходността от дивидент), или след една година компанията да не заплати дял. За някои вложителите обаче, като мен, това е един много аргументиран и обмислен риск.

20% в суровина

Няма по какъв начин да имате диверсифициран портфейл, без да погледнете към най-малко една суровина. Всички приказват, какъв брой са поскъпнали суровините. Трябва да имате в поради обаче, че оттатък петрола и някои други характерни първични материали, това надалеч не е напълно правилно...

Например благородните метали не са поскъпнали изключително доста и наподобява, като да изостават зад представянето на останалите първични материали сега. А вероятностите за представянето им в кратковременен проект - идната една година, надалеч не са неприятни...

На първо място, поради геополитическото напрежение, което по-скоро може би ще продължава да се покачва, в сравнение с да спада. Доналд Тръмп е непредвидим и това може да е най-големия " коз " за вложителите в благородни метали. Заради инфлацията, която стартира да става все по-значителен фактор, поради ускоряването на международния стопански растеж и мн. други аргументи.

И аз бих избрал платината, пред златото. И незабавно изяснявам за какво!

Въз основа на настоящите цени на платината от 900 $ и цена на златото - при 1 301 $, съотношението сред цените на платината и златото е 0.6917.

Според данни на уеб сайтът kitco.com, съотношението цена на платина, към цена на злато, е била под 0.85, единствено в 4.7% от времето. За съпоставяне, съотношението на двата метала е било сред 1 и 1.5, в над половината от времето, през последните над 46 години, съгласно данни на уеб страницата.

За последните над 46 години, съотношението се е понижавало единствено един път под 0.75, по време на втората половина на 1982-ра година, когато възлиза приблизително на 0.81.

През обсъждания интервал, от 1971-ва година насам, междинната цена на златото е била 518 $ за унция, до момента в който тази на платината - 637 $ за унция. Или съотношението изчислено на база на тези две цени на металите е 1.25.

Платината е най-вече промишлен метал. Използва се като проводник в катализатори, електрониката, петролната и химическата промишленост, здравната техника и мн. други Индустриалното търсене, съставлява към 60% от общото търсене на платина. Едва 30% от платината се употребява в бижутерийния бизнес и 10% е капиталовото търсене.

Златото е доблестен метал, като 90% от него се употребява в бижутерийния бизнес и вложения. Около 98% от общото международно произвеждане, добито в миналото, се счита че остава налично и държано в бижута, от централните банки и частни вложители.

Платината е податлива значително и към политически шокове, откакто близо 70% от годишното й предложение идва от страни в Южна Америка.

Трябва да се има поради, че цените на двата благородни метала, са обвързани един с различен.

20% в акции на български компании

В серия от материали, показах за какво считам, че всеки капиталов портфейл на български спестител би трябвало да имат част вложена в акции на българска компания. Затова няма да дублирам, а единствено ще обобщя. Има два разновидността пред вложителите. Първият - да изберат индексен фонд основан на SOFIX, като по този метод ще следват доходността на показателя. Тук минусът е, че разноските за сходен фонд са много обилни.

Другият метод е да се опитате сами да изберете позициите си. За това обаче, се изисква да имате прочут опит. Има и един релативно елементарен метод - да погледнете към акциите на фирмите, чиито акции са отстъпили най-вече от върха на показателя от февруари.

10% в биткойн

Криптовалутите бяха най-добре представящите се активи на 2017-та година. Всъщност, най-голямата от тях - биткойнът, нарастна 17 пъти през миналата година. Последва трагичен спад и в този момент търговия в релативно стеснен обхват.

При равнища от 7 300 $, биткойнът наподобява се е насочил за тест на дъното си от към 6 000 $. И това може да е една не неприятна опция за инвестиция в криптовалутата. Защото вероятностите пред биткойна, към момента не са чак толкоз неприятни. Ако биткойнът " тръгне да тества върха си " при 20 000 $, то това е евентуален растеж от 3 пъти.

Много е значимо обаче, всеки който подхожда към сходен жанр инвестиция да е подготвен да отпише тези 10% от портфейла си.

Потенциалът за повишаване е сериозен, само че също по този начин би трябвало да сте психически квалифициран за цялостен провал и отписване на тази инвестиция. Аз съм подготвен да отпиша 10% и по тази причина бих я направил. Ако Вие не сте подготвен обаче, е добре да не се замесвате с сходен жанр рискови вложения.

10% залог за волатилност

И най-после, само че не последно място, бих заложил на бъдеща волатилност на финансовите пазари.

Посредством знака VIX. Това е показател следящ волатилността на щатските показатели.

А моментът за покупката му още веднъж наподобява относително добър. Защото показателят на волатилността още веднъж стартира да наподобява като " асиметрична инвестиция " - такава с стеснен капацитет за спад и безграничен за растеж.

Индексът се движи обичайно в противоположна посока на щатските показатели. Но пък за разлика от тях, капацитета му за намаляване е стеснен до към 10, или малко под тази граница. За съпоставяне, последните му равнища са към 12 пункта.

За разлика от преди шест месеца обаче, когато щатските показатели, страдаха от тотална липса на волатилност и се търгуваха единствено при нови и нови рекордни стойности, немислимото се случи и волатилността изригна, отвеждайки този показател до равнища от над 30 за миг.

След дълго възобновяване на показателите, индикатора още веднъж се върна покрай най-ниските си стойности... Само че, заплахата от ново покачване на волатилността е доста по-голяма, спрямо преди половин година.

Или показателят може елементарно и бързо да удвои, а за какво не, даже да утрои цената си, при съществуване на стеснен капацитет за спад.

Материалът и мненията в него имат изчерпателен темперамент и не представляватпрепоръка за взимане на капиталово решение.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР