Имат ли право съдиите да изказват лично мнение в социалните

...
Имат ли право съдиите да изказват лично мнение в социалните
Коментари Харесай

Вероника Бозова се върна от среща на съдиите в Казахстан

Имат ли право съдиите да изричат персонално мнение в обществените мрежи или и там всичко написано от тях се зачита за мнение на магистрат? Това бе една от тематиките, прегледани на провелата се международна среща на Международната асоциация на съдиите.
Форумът се състоя в средата на септември в град Нурсултан, столицата на Република Казахстан. Темата бе част от дискусионния панел „ Социалните медии и правосъдната система “, в която присъединяване взе и арбитър Вероника Бозова от Районен съд – Враца.
„ По време на разискването бяха показани проблеми със съдии от разнообразни страни, в които точно персоналното им мнение в обществените мрежи, по формирани производства, които не се преглеждат от тях, е довело до дисциплинарно гонене против съдията. Заключението, до което стигнахме в полемиката, бе че съдиите би трябвало да могат свободно да употребяват обществените медии в персоналния си живот, придържайки се, несъмнено, към общоприетите правила за етично държание “, сподели арбитър Бозова.
Сред обсъжданите въпроси са били също каква информация може да се изнася в медиите при отразяването на наказателни каузи, правосъдните разходи по делата и по какъв начин се отразяват те върху достъпа на жителите до правораздаването; тормозът – честен и полов - на работното място и неговите последствия върху трудово-правните връзки. В рамките на срещата съдии от Казахстан, Съединени американски щати, Хърватия и Италия са показали положителни практики в посока развиване на правосъдната система посредством възстановяване в администрирането на делата, застраховане на елементарен достъп до съд за жителите, обезпечаване на бързо привършване на правосъдните разногласия и повишение на доверието към правосъдната система.
В полемиките в град Нурсултан са взели присъединяване близо 400 представители на правосъдната власт от 92-те страни, членуващи в Международната асоциация на съдиите.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР