Имаше необходимост от някои промени в изборния кодекс, защото се

...
Имаше необходимост от някои промени в изборния кодекс, защото се
Коментари Харесай

Борислав Цеков: Партиите не са склонни да променят избирателната система

" Имаше нужда от някои промени в изборния кодекс, тъй като се видя на последните избори, че се сътвориха проблеми ", уточни Росица Матева от Обществения съвет на ЦИК в ефира на .

Според нея най-необходимите промени са били свързани с гласуването по време на пандемия и по какъв начин ще гласоподават хората под карантина. При възможни предварителни избори, би трябвало да има техници, които да се грижат за машините за гласоподаване, уточни още тя.



Според Борислав Цеков - лекар по конституционно право и шеф на Център за Нова Европа, няма никакви гаранции – институционални, юридически и механически против манипулирането на софтуера на машините. По думите му на никое място в Европа не се ползва машинно гласоподаване в народен мащаб. " Правят се радикални оферти за промени в изборния кодекс безусловно в 12 без 5, явно е, че има белези на политическа рецесия ", добави той.

" Има място за експертен диалог, само че партиите не са склонни да трансформират изборната система и то по този начин, че дадат на жителите, а не на партийните централи ", съобщи Цеков.

" При подобен фрагментиран парламент, единственият прочит на резултатите от вота е търсене на единодушие ", съобщи Борислав Цеков. " За страдание партиите, които в този момент са в Народното събрание, по предписание не беседват по сред си и по тази причина сме очевидци на нещо доста безредно ", съобщи юристът.

" При два провалени опита за сформиране на държавно управление, Конституцията слага къси периоди, тъй като задачата е излизане от политическата рецесия. Това става по два метода – посредством сформиране на кабинет по парламентарен път или посредством разформироване на Народното събрание и нови избори ", напомни специалистът по конституционно право.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР