"Имаме управление с действащи министри, които подкрепят и насърчават безобразията"-

...
"Имаме управление с действащи министри, които подкрепят и насърчават безобразията"-
Коментари Харесай

Ако има държава, не може да има хотели на пясъка

"Имаме ръководство с настоящи министри, които поддържат и предизвикват безобразията "

- Г-н Драганов, някогашният зам.-министър на туризма Бранимир Ботев разгласи, че туристите са не 9 милиона, а 3,5 млн. Откъде идват тези разлики?
- Господин Ботев слага значим въпрос във връзка с терминологията на Световната организация по туризъм и по какъв метод тя би трябвало да се употребява от формалните лица в България - Министерството на туризма, министъра на туризма. Това, което организацията дефинира като екскурзиант, са лица, които имат престой над 24 часа и най-малко една нощувка на територията на съответната дестинация и не стоят повече от една непоследователна година, също така идват с съответни туристически цели. Съответно тези, които стоят под 24 часа и нямат нощувка, се назовават екскурзианти, те са дневни гости. Има лица, които са отвън туристическата статистика - това са дипломати, военни, номади, такива, които са на непрекъсната работа, учащи и други, само че те не влизат в туристическата статистика. Там са така наречен директни, които минават през територията на страната, само че нямат никакви разноски, т.е. по никакъв метод не усъвършенстват локалната стопанска система. Целта на тези дефиниции е да се дефинира първо кои са туристи, с цел да имаме съизмеримост с другите страни, данните ни да бъдат използвани. Ние организирахме дълга битка в Закона по туризма да бъдат изменени дефинициите и фактически от 2013 година ние поставихме формулировка за екскурзиант, за турист, само че дефиницията ни за екскурзиант е непълна. В закона от 2013 година липсваше изречението: "Не по-дълго от една непоследователна година " във връзка с туристите. Бранимир Ботев слага въпроса, че когато се каже 9 млн. или 8,8 млн., колкото са туристите през м.г. съгласно министъра на туризма, това би трябвало да бъде число, обвързано с нощувките. Ако отворим обаче формалните данни на Национален статистически институт, ще забележим, че в годините броят на пренощувалите се движи в рамките сред 2,5 млн. и 3 млн.
- Значи Бранимир Ботев е прав?
- Да, господин Ботев е безусловно прав, че ние би трябвало да се научим вярно да прилагаме терминологията, защото виждам, че когато даваме изявленията, аз приказвам за гости, което е общият брой на влезлите в страната чужденци. Ние би трябвало вярно да броим туристите, еднодневните гости и така нататък, спазвайки терминологията. Затова е значимо да изправим закона от 2013 година
- Това не го ли схващат от Министерството на туризма?
- Определено имаме незапознат началник, който явно не вижда тази разлика, защото си служи с терминологията погрешно. В целия свят главните учебници по туризъм стартират с дефинициите на туристи и екскурзианти.
- Това ли е единственото разминаване.
- Веднъж имаме разминаване в терминологията и надлежно неправилното й потребление от висши политически лица. Второто е, че по същия метод се объркват и приходите от туризъм. Защото, когато става въпрос за доходи от туризъм, се приказва за 3 милиарда и 100, 200 или 300 млн. евро, а не за доходи в лв.. Все едно българите не вървят на море или на планина и не заплащат в лв.. В България се заплаща в лв. или най-малко аз персонално заплащам с левове. Но с цел да имаме доходи в лв., ние би трябвало да имаме най-малко един български екскурзиант. Не си припомням българският министър да е приказвал за български туристи в България като число. Той може да споделя 8 или 9 млн. задгранични туристи, само че той не споделя какъв е броят на българските туристи. Миналата година Министерски съвет одобри тактика за стабилно развиване на българския туризъм, в която няма цифри за българските туристи. Т.е. имаме едно голямо разминаване. Оказва се, че българите, видите ли, тези, които пътуват, били 3,5 млн. при 7 млн. българи. А ние осъществяваме над 18,5 млн. пътувания годишно и тъкмо това са огромните разминавания. Ботев приказва, че е невероятно да има 17 млн. нощувки при 11 млн. чужденци, влезнали в страната м.г. и при 18 млн. пътувания на българи. Това просто не е допустимо. И по тази причина той слага въпроса за какво се бави Единната система за туристическа информация (EСТИ). Когато той е бил зам.-министър преди 4 година, е предал подготвена на госпожа Ангелкова цялата документи за тази система. Дори са били направени първични опити. Защо тогава се бави толкоз години системата и на кого служи тази отчетност да не влезе в паралел и да се губят пари, които изтичат в сивата стопанска система и които се връщат назад в туристическия бизнес посредством дъмпинг на цените, посредством разнообразни злоупотреби с конкурентоспособността. За 4 години има голямо приключване на фрагменти, липса на пари за заплати, ниски заплати, неплащане на заплати и изобщо злополука в бранша. От тази позиция Бранимир Ботев като някогашен зам.-министър на туризма бие камбаната и споделя, че тази политика в действителност унищожава туризма.
- Какъв е делът на сивия бранш в туризма?
- В края на 2016 година имаше среща на Ангелкова с туристическия бизнес и там един от представителите на сектора сподели, че в Банско сивият бранш е към 75%. По-късно стана въпрос за 50 на 100. Официално се регистрира 20 или 30% сив бранш, само че системата ЕСТИ би трябвало да почисти тези проблеми, в случай че, несъмнено, е съзнателно направена и не служи на политически ползи за напън и надзор върху тези, които са неуместни на избрана политическа партия. Тя би трябвало да послужи освен в битката против сивата стопанска система, само че на по-голямата битка - за сигурността в страната и против тероризма. Защото парите, които отиват в сивия бранш, с изключение на за дъмпинг, са и пари, създаващи опция за напън, за тероризъм, в това число такива набези, от които се оплаква господин Ботев като акция, осъществена против него.
- Вярно ли е, че промишлеността се сервира в ръцете на мутрите.
- Не употребявам такава терминология. Твърдя, че част от хората в бизнеса са подведени от политиците, подведени са от министерството, с цел да могат да правят безобразия. Тъй като, в случай че ние имаме страна, не би трябвало да има хотели върху пясъка. Ако имаме страна, не би трябвало министърът на туризма да даде уверение за нощен бар на заведения, които попадат в зона "А " по Закона за Черноморското крайбрежие, където може да има единствено заведения за бързо хранене. Но несъмнено имаме ръководство с настоящи министри, които поддържат безобразията, предизвикват ги и в действителност вкарват в крив път предприемачи. Не бих обвинил който и да вложител, че прави това, което министърът му разрешава. Разрешава ти да строиш на плажа - строй, позволява ти да имаш бар върху пясъка - прави, позволява ти да пускаш музика навън измежду нощ - пускай. Ти си поощрен от тези, които би трябвало да управляват, да възпитават, да дават пример; ти си поощрен да правиш неща, които не са редни. Съответно не бих упрекнал нито един и не бих го нарекъл мутра. Българските поговорки са "Рибата се вмирисва от главата " и "Не е вманиачен, който яде зелника, а който му го дава ".
- Споменахте за казуса с фрагментите. В това отношение има ли действителна работеща държавна политика?
- Не, имаме неправилна държавна политика във връзка с фрагментите и освен на фрагментите в туризма, защото във всички тези години виждаме по какъв начин се предизвикват ниските заплати. Дори се гордеем и хвалим с това, че ще притеглим задгранични вложители с ниска заплата. Но когато един вложител пристигна в България, се учудва по какъв начин е допустимо да има такава ниска заплата. И като управител той си споделя: в случай че такива висококвалифицирани експерти ги държите на хранилка с никаква храна, те ще вземат първия нискотарифен аероплан и против 8 евро ще отидат да вземем за пример в Бирмингам и там ще намерят по-добра работа. Или на още 28 летища, до които летят нискотарифните самолетни компании. И тъкмо това се случи - българските експерти отидоха да работят за парите, които се заплащат като междинна заплата. Освен това се нанесе още едно проваляне върху туризма, когато поддържаме сивата стопанска система, като не вкарваме системата ЕСТИ и разрешаваме дъмпинг. Този дъмпинг би бил стеснен, в случай че имаме система на надзор. Трябва да има и консолидиране в сектора. Виждате какъв брой време браншът се бори да направи конфедерация на българската туристическа промишленост, която да води одита на съответните субекти и категоризацията да мине през тях. Не й е мястото в Министерството на туризма. Това може да стане посредством Европейската хотелиерска и ресторантьрска асоциация (ХОТРЕК), на база на европейската система за категоризация или на каквато и да е система, само че да бъде в ръцете на сектора, а не в ръцете на служителите. И когато задавате въпроса има ли политика, отговорът е: Не единствено че няма политика, а има нездравословна във връзка с развиването на българския туризъм политика. Практически Министерството на туризма заложи на холивудизацията на българския туризъм, на интригите, на разделянето на неправителствените организации на наши и ваши, на вътрешните борби, на изкуствените писма. Българският министър на туризма получава писмо от задгранични туроператори, които поддържат шума по Черноморието. Точно тези туроператори след това понижават цените в резултат на звук и желаят пари за рекламации поради шума. Можете ли да си визиите защо национално изменничество приказваме? В министерството съществува боязън и смут. Виждам непрекъсната въртележка на фрагменти, цялостно безмълвие, никакво подпомагане, просто никакъв колегиален климат, с цел да може браншът да беседва непосредствено с министерството.
Затова споделям, че тази холивудизация на българския туризъм е пагубна. Не си припомням различен министър на туризма да е отишъл на място, откъдето няма да пристигна нито един екскурзиант - раздаването на премиите "Оскар ". Вярно, че е отишъл за своя сметка, популярност Богу, само че представете си какво схващане би трябвало да имаш към туризма, с цел да отидеш там, откъдето не идва никой. Ние нямаме нито един екскурзиант тази година, който да е пристигнал от Оскарите.
- Може пък да пристигна някой от Боливуд?
- Нито един няма да пристигна. Тази маркетингова тактика демонстрира дълбока непросветеност. Когато чета Закона за Черноморското крайбрежие, който се внася от тандема "Ангелкова-Сидеров ", виждам, че той поддържа безобразията, свързани със опазване на шума навън нощно време. Но се случи феномен - бизнесът понижи шума. В Слънчев бряг има голямо съкращаване на шума. Бизнесът остъкли заведенията, които работят след 23 ч. Най-шумните заведения направиха вложения, съблюдаваха предписанията и закона, подобен какъвто е сега. И поради намаляването на шума и туристите, и хотелиерите са удовлетворени, само че се разочароваха от дейностите и интригите, които се основават от Министерството на туризма.
- У министъра и в министерството беше съсредоточена още власт, само че ще сработи ли този модел?
- Имаме очевидно некомпетентни хора, които са овластени да пишат закони, само че туризмът се развива по характерна логичност.
Българският туризъм е един голям валяк и който застане пред него, ще бъде сплескан. Това е огромна машина от хора, които са вложили милиарди, с цел да основат един добър туристически артикул. Точно тези хора обслужват туристите, като единствено чужденците, които ще влязат в страната, са над 12,5 млн. Това, което беше поискано от политиците, е да бъде основано Министерството на туризма, което да направи указател на туристическите атракции обществена държавна благосъстоятелност и да трансформира главните туристически атракции в локомотив на българския туризъм. Но четири години не виждаме никаква интензивност от министерството. То не споделя на какво е притежател страната, по какъв начин го ръководи, по какъв начин пази нашите ползи. Това, което видяхме, е един цялостен неуспех на концепцията "Ангелкова " в концесионирането на плажовете. Вместо да превърнем българската плажна линия в съперник на Гърция и на Турция, където който и да отиде, споделя, че шезлонгите и чадърите са безвъзмездни против консумация. Така както да вземем за пример против консумация ползвате чадър на бул. "Витоша " в София. Единствено ние направихме най-неконкурентоспособния артикул в концесионирането. Нито са към общините, които могат доста по-добре да се оправят и да управляват нещата, нито са към хотелите на първа линия, които в този момент са задължени да дават стотици хиляди левове на концесионерите, с цел да наемат чадъри за гостите си. Във всеки български хотел чадърът ви е безвъзмезден. Това можеше да го направи туристическият бизнес, това могат да го създадат хотелите, само че не може да го направи моделът "Ангелкова ".
- Браншът доста настояваше да има министерство, а в този момент се е натрупал много яд у бизнеса към това ведомство.
- Браншът искаше да бъде основано това министерство като огромният му проблем беше ръководството на туристическите атракции обществена държавна благосъстоятелност. Ние нормално споделяме по този начин: Ако отидете в Перперикон и попитате касиерката къде е Мачу Пикчу, тя ще ви каже - в Перу. Но в случай че отидем в Перу и попитаме касиерката на Мачу Пикчу дали знае къде е Перперикон, и тя каже край Кърджали в България, тогава ще сме си свършили работата. Тогава страната си е свършила работата за тази обществена държавна благосъстоятелност. Има пари, които се пръскат за най-различни неща, само че нямаме пари да се развива българският туризъм съответно. Това е нещастието на това министерство.
- Какви са упованията ви за летния сезон?
- В момента сме в най-силния месец. Очакваме над 2,200 млн. гости да влязат в страната. От тях към 1,200 млн. ще бъдат за екскурзия и отмора при 1,116 предходната година. Това е растеж от 4,5%. Около 705-710 хиляди гости ще бъдат от Европейски Съюз. Ако погледнем каква претовареност основава този брой за вложенията, които са направени в леглова база, ще забележим претовареност от към 60%. Или 40% от леглата в България в най-силния сезон остават празни. Липсата на политика в туризма оставя 40% от легловата база празна. Има неприятна политика в туризма.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР