Имаме цялата убеденост, че резултатите от изследваните проби за COVID-19

...
Имаме цялата убеденост, че резултатите от изследваните проби за COVID-19
Коментари Харесай

Над 1198 с COVID-19 в Европа, у нас още няма доказан, пробите са достоверни, категоричен е ген. Мутафчийски


Имаме цялата увереност, че резултатите от изследваните проби за COVID-19 са достоверни. Нямаме доказан случай за ковид към този миг в България. Това заяви началникът на Военномедицинска академия (ВМА) ген. Венцислав Мутафчийски по време на постоянния брифинг на Националния спешен щаб, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Над 1189 са случаите в Европа към тази заран. Смъртността е относително ниска – по-малко от 2%, заяви още ген. Мутафчийски.

През миналото денонощие в двете лаборатории, в които се вършат проучвания за COVID-19 – във ВМА 47 лица са изследвани, в Националната референтна лаборатория 15 лица са изследвани. Всички са негативни.

Трите негативни проби, които бяха разменени сред двете лаборатории за втори разбор – три от ВМА в националната и три от националната във ВМА – всички са негативни, заключи още един път началникът на ВМА.

Ген. Мутафчийски добави още, че са подсигурени персонални защитни средства – и то от най-голям клас, за медиците, които работят с евентуално инфектирани пациенти.

„ Във ВМА имаме задоволително защитни средства. Също по този начин освободихме известни количества от запасите в складовете, които са от елементарни, трипластови марлени маски. Те са изцяло задоволителни за хората, които не работят със инфектирани. За общопрактикуващите лекари би трябвало да се обезпечат всички консумативи за работата им ”, разяснява той.

Попитан дали към този момент са инсталирани и термокамерите на контролно-пропускателните пунктове, той изясни, че те към момента не са инсталирани и се чака до края на седмицата първите доставки да дойдат.

Доц. Ангел Кунчев добави, че хората, ситуирани на пунктовете, дават 24-часови наряди и правят измерването с безконтактни термометри и в някои случаи потреблението им е по-лесно и уместно в сравнение с с термокамери. Държавният здравен контрольор разгласи още, че в петък са били приети в болница във ВМА двама българи, които са били дълго време в Северна Италия.

„ Те са с минимални клинични прояви с температура. Договорихме се с сътрудниците от Сърбия те да бъдат превозени до контролно-пропусквателен пункт с техни коли за спешна помощ, а от там ние ги поехме. Пак по линия на интернационалния продан получихме данни и за двама наши сънародници, които са били контактни в един полет от Милано до Мюнхен, което ги прави малко по-рискови, макар че към този момент са минали 9 дни. Те са открити и предстой да бъдат изследвани ”, акцентира Кунчев.

Той разгласи още, че поради нараснала заболеваемост от грип вид Б ще бъдат затворени учебни заведения в Добрич и Софийска област. 

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР