Имаме талантливи поколения в традиционните ни спортове, които ще се

...
Имаме талантливи поколения в традиционните ни спортове, които ще се
Коментари Харесай

Министър Весела Лечева: Горда съм, че успях да върна 3 милио...

Имаме надарени генерации в обичайните ни спортове, които ще се състезават в Париж

Част от разрушените бази са дефинитивно изгубени, терените за народен стадиона са два


Продължават да крият анекса за „ Армията “, имам 20 години в ЦСКА и последна ще преча

 

 - Министър Лечева, първо, по какъв начин се чувствате в същия кабинет години по-късно? Останал ли е в действителност някой чиновник от предходния ви престой?

- В спорта съм от 40 години, тъй че Министерството на младежта и спорта не е място, на което влизам за първи път. Кариерата ми и като играч, и като началник на процедура е обвързвана с тази постройка, тъй че се усещам добре. Разбира се - има хора, останали в работа на спорта от първия ми мандат като ръководител на ДАМС. Моят настоящ шеф на кабинет е още от това време. Има и нови сътрудници, само че аз мога да работя умерено с всеки експерт. 

- Проблемите на спорта са доста, само че кои са първите, които ви връхлетяха?

- Един от най-съществените проблеми беше неналичието на разговор на разрушено доверие сред управлението на министерството и спортните федерации. Затова и една от незабавните ми задания беше да се срещна с федерациите. В първите седмици организирах всекидневно по пет, шест срещи. Никой не споделя, че контролът ще бъде понижен. Но не може спортните федерации да са непрекъснато обект на подозрения и да се хвърлят недоказани изказвания по техен адрес.

 Работата на ММС е доста друга от тази в други ведомства. Защото на процедура сполучливите политики зависят от положителната работа на обособените организации, които организират действителната спортна и младежка активност.  Те не могат да бъдат обявявани за врагове на министерството, те би трябвало да са наши сътрудници. 

- Има ли потребност България от нов народен стадион и къде би трябвало да бъде той?

- Няма спор, че България има потребност от народен стадион. Но в този развой би трябвало да вземат участие Столичната община, БФС, Министерството на младежта и спорта. Важно е да бъде взето решение за доста неща - от терена до финансирането. Това е огромен урбанистичен план. Да се види също по този начин дали може да се направи държавно-частно партньорство, което е известно в доста страни. Имах среща с основния проектант на София Здравко Здравков по тематики, свързани със спортните обекти на територията на столицата. В този диалог коментирахме и тематиката за националния стадион, като той има две оферти за терен. 

- Има ли проблеми с финансирането на плануваните надпревари и шампионати?

- На този стадий няма, като задачата е да сме в непрекъснат разговор с федерациите, с цел да идентифицираме в точния момент проблемите. Иначе и в спорта, както и във всички останали браншове на живота ни, сме наясно, че ни чака по-тежка зима, със скъпи енергоносители и повишаваща се инфлация. Екипът на министерството стартира подготовка на новия бюджет, тъй че всичко това ще бъде заложено в него. Надявам се скоро да има работещ парламент, който да придвижи най-важните закони. 

- Изградена ли е съгласно вас тактика за най-важното събитие - Олимпиадата в Париж през 2024 година? Токио подвигна летвата с 3 злата  за България, готвят ли се занапред някои гении за медали и във Франция?

- За страдание, липсва тактика за развиването на българския спорт за идващите години. Старата завършва тази година. Основна задача на екипа ми е да създаде един значим стратегически документ за развиването на спорта ни за идващите 10 години. Тази тактиката включва освен високите спортни достижения, а и всеобщия спорт, който е моя болна тематика. Казвам го като състезател, който е постигнал международни триумфи. Но като политик, който е получил доверието да ръководи този бранш, съм изцяло наясно, че не по-маловажни от олимпийските медали, са броят на гръбначните изкривявания на младежите, на децата с наднормено тегло, на възрастните хора с инфаркти и инсулти. Що се отнася до Игрите в Париж през 2024 година - положителната вест е, че пораства доста надарено потомство в обичайни за България спортове. През миналия месец имахме триумфи в художествената гимнастика, битката, атлетиката, стрелбата, гребането, като медалистите ще вземат участие и в Париж. 

- Защо съгласно вас страната по този начин очевадно остави спортната база да се разрушава - ще споменем руините " Червено знаме " и стадион " Септември ", затворения за събития " Академик " до " Фестивална ",  градския стадион на Пловдив, описът несъмнено може да продължи още 10 реда? Някой в действителност искаше да ги приватизира, с цел да строи молове и блокове?

- Това е доста дълга тематика и надали ще може да отговорим на този въпрос в едно изявление. След измененията в България беше комплициран кръст на близо 90 % от промишлеността. Същото се случи и със спортните бази. Според мен се получи една комбинация от неведение по какъв начин да се продължи при новите и непознати тогава пазарни условия, безнаказаност, а на по-късен стадий се добави и предпочитание да бъдат заграбени хубави държавни терени и бази в частна изгода. За страдание, възобновяване на доста от тези обекти в този момент наподобява невероятно. 

Необходимо е да се вземе решение - кое може да бъде възобновено, кое би трябвало да бъде съборено и на негово място да бъдат направени нови, функционални уреди. Но съгласете се - това са непопулярни ограничения. За тях се изисква политическа храброст, както и консенсус. 

- Медиите попитаха наред ли е всичко към фамозния анекс за " Българска войска ", подписан от Радостин Василев, по кое време министерството ще е готово с отговор? 

- Като състезател, който е бил повече от 20 години част от ЦСКА, съм сигурна, че многочислените почитатели чакат едно положително и съвременно оборудване. Аз няма да бъде спънка за това. Но от първия ден, в който съм на този пост, споделям, че всеки би трябвало да извърши своите задължения и да бъде безкористен при осъществяването им. Неколкократно съм отправяла питане за анекса, който в този момент виждаме, че изтече по медиите. И получавах доста нищожна информация от сдружението, което стопанисва този парцел. Още при започване на мандата желаех цялата информация по всички контракти, само че за жалост я получавах на парче. Това беше и главният претекст да сменя целия ръб на „ Сердика спортни парцели “. В момента сдружението продължава да се ръководи от остарялото управление, тъй като Агенцията по вписванията не е вписала новия ръб поради обжалване в съда.

- През годините бяха изнесени скандални детайлности за юношески стратегии за предварителна защита и така нататък, които са отивали във компании фантоми. Харчат ли се към този момент рационално тези средства? Въобще - има ли някаква политика към младежите в България?

- Откакто съм на поста, имах срещи с юношески организации. У нас се развиват сполучливо доста юношески действия, само че за жалост те остават в сянката на новините за порочни практики, подозрения за асимилиране на средства и по този начин наречените от вас организации фантоми. Всъщност те не са фантоми, а става въпрос за организации, които са основани броени дни преди оповестяването на процедурите за кандидатстване, което приказва, че евентуално са направени за не да развиват активност, а да усвояват пари. Става въпрос за доста пари. И най-лошото - тези пари не доближават до тези, които в действителност желаят да вършат смислени планове. Това е ставало както при предшественика ми, по този начин и преди него. Тоест приказваме за сгрешен модел.

 За това съм упълномощила да се трансформират критериите, да се създадат нови правила, съобразени с европейските стандарти, тъй че да имаме освен транспарантно, само че и дейно разходване на средствата. До изработването на тези правила, няма да сложа подписа си под нито един план. Все отново - когато вдигнахме публичен звук по тематиката, хората от няколко плана обявиха, че се отхвърлят от полученото финансиране, и по този начин в касата на министерството бяха върнати един милион лв.. Като прибавим още 1,7 милиона лв. от софтуера на НСБ и повече от половин милион от БСТ (б.а. - тотото), в бюджета на страната ще бъдат върнати над 3 милиона. Мисля, че съм от дребното министри в историята на това ведомство, които върнаха пари назад в касата, само че най-важното резервираха държавния интерес.

- Бихте ли останали министър и в възможен постоянен кабинет, защото по мои информации сте харесвана от партии отвън Българска социалистическа партия?

- Има прекомерно доста условности в този въпрос. Бях поканена от президента Румен Радев да съм член на служебния кабинет и желая да свърша работата, за която ми беше гласувано доверие. 

- Последно, в случай че е разрешено, ще разберем ли в миналото истината за убийството на брачна половинка ви Манол Велев и работят ли изобщо в Министерство на вътрешните работи и прокуратурата по случая?

- Питайте Министерство на вътрешните работи и прокуратурата... това е тежка тематика за моето семейство. Те би трябвало да дадат отговора. 

Визитка 

Весела Лечева е родена във Велико Търново, където стартира да тренира спортна пукотевица около татко си Николай. Става една от най-успешните ни спортистки изобщо с 2 сребърни медала от олимпиади, пет международни и 8 европейски трофеи, 4 международни купи. Два пъти е народен представител от Българска социалистическа партия, а през 2005 оглавява тогавашната Държавна организация на младежта и спорта (ДАМС), която е със статут на спортно министерство. Весела Лечева е състезателен министър в актуалното служебно държавно управление на Румен Радев.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР