Имаме не само летни вируси, а и летни бактерии. Стомашно-чревните

...
Имаме не само летни вируси, а и летни бактерии. Стомашно-чревните
Коментари Харесай

Проф. Ива Христова: Има повишение на гастроентерити и ентероколити

Имаме освен летни вируси, а и летни бактерии. Стомашно-чревните болести по-често се дължат на тъкмо тези бактериите. Топлото време подкрепя развиването им. Имат отлична среда през лятото. Данните демонстрират покачване на гастроентерити и ентероколити. Това сподели за Bulgaria ON AIR шефът на НЦЗПБ проф. Ива Христова.

„ Това са болести с горен или низък диспептичен синдром с гадене или диария. Те се се покачват до 30% всяка седмина. За предходната имаме 300 регистрирани случаи. Причинителите са бактерии - патогенни ешерихия коли, салмонели, по-рядко - шигелоза. Причинителите се предават със инфектирани, а салмонелите се съдържат и в някои меса, в мляко и яйца. Идва въпросът дали одобряваме задоволително термично обработени храни. При едно отчасти култивиране могат да останат салмонели. Ако се съхраняват на стайна температура през лятото, доста бързо се развъждат и ще причинят тежък ентероколит ”, добави още проф. Ива Христова.

Вирусните инфекции, които се срещат най-често у нас, са ротавирусни и норавирусни. Освен това имаме и ентеровируси, които предизвикват стомашно-чревни болести. По-сериозните последствия от тях са засягане на нервната система.

По време на пандемията от Ковид-19 имаше спад на всички инфекциозни болести, само че в този момент те са се върнали. Христова е безапелационна, че сапунът и топлата водата не могат да бъдат сменени от нищо друго.

Световната здравна организация заяви за нов вид на ковид - EG5. Споменава се, че Испания е съществено наранена.

Проф. Ива Христова успокои, че световно видяно обстановката не е притеснителна и има единствено леко покачване на случаите. Тя изясни, че този вид е подвариант на XBB15, който ние познаваме добре и за който има ваксини. Този подвариант демонстрира разновидности, които му разрешават по-лесно да навлезе в клетките и да се развъди.

" Първо - равнищата на заболяване няма да станат доста огромни. Второ - това не е нов вид, това е подвариант. По-голямата част от популацията има имунитет, нищо чудно не се е случило. Ще има още разновидности, само че не се чака нов вид, който да хване неподготвени имунните ни системи. Тези подварианти предизвикват малко покачване. Голяма вълна няма по какъв начин да се случи през зимните месеци. Както след тежко земетресение има остатъчни талази, по този начин може да има и подварианти. Все отново би трябвало да се пазим. Трябва да измиваме плодовете и зеленчуците и да не подценяваме мухите, които също предават болести. Да внимаваме при консумирането на подготвени храни, когато сме на отмора. Яйчните артикули би трябвало да в постоянна хладилна конюнктура ", сподели още проф. Ива Христова.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР