Имаме медицински стандарт за спешна медицинска помощ, в който ясно

...
Имаме медицински стандарт за спешна медицинска помощ, в който ясно
Коментари Харесай

Д-р Мария Петрова за случая във Враца: Медицински персонал недостига и често не е обучен

Имаме медицински стандарт за незабавна здравна помощ, в който ясно е разказано, че когато един пациент постъпва в незабавно приемно поделение, преди неговата регистрация се прави триаж от съответните медици и едвам по-късно се пристъпва към регистрацията му.

Това съобщи пред БТВ юристът по здравно право доктор Мария Петрова. Тя разяснява случая с умрялата 43-годишна жена пред регистратурата във врачанската болница.

„ В обособени случаи се дава опция регистрацията да не се случва на по този начин наречената регистратура, а да стане в следствие. Основната неточност е забавянето с ненужни административни дейности. Отделно от това, правенето на Коронавирус тест предвид на положението на болната, не е най-важното “, счита още юристът.

Според нея това нарушаване се дължи на две аргументи.

„ Първата е неналичието на задоволително личен състав на всички места – в центровете за Спешна здравна помощ, както и в Спешните приемни отделения. Втората причина е, че медиците не познават стандартите и не познават разпоредбите за работа “, означи Мария Петрова.

„ Ако мога да направя прилика, това наподобява да дадем шофьорски книжки на хора, които в никакъв случай не са чели Закона за придвижване по пътищата. Това кой с какъв стаж е, дали здравната сестра може да разпознае незабавно положение – отговорите също са в съответните нормативни актове “, сподели още юрист Петрова.

В стандарта за Спешна здравна помощ всичко е разказано, въпросът е доколко тези хора са подготвени и знаят какви са отговорностите им, напомни тя.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР