Имаме ли нужда да приемаме допълнително витамини? Кои са най-добрите

...
Имаме ли нужда да приемаме допълнително витамини? Кои са най-добрите
Коментари Харесай

Всичко, което трябва да знаете за най-важните витамини

Имаме ли потребност да одобряваме в допълнение витамини? Кои са най-хубавите за битка с вирусите? С кои можем да прекалим? Отговаряме на всички най-важни въпроси по тематиката.

Витамин А:

Той оказва помощ за развиването на клетките и оказва помощ за здравето на ноктите, зъбите и кожата. Добра концепция е да го одобряваме, в случай че имаме проблем с очите или костите. Някои изследвания настояват, че подкрепя и имунната система.

Препоръчително е да се приема в границите на 700 до 900 мг дневно, като можем да си го набавим единствено от храна като млечните артикули, яйца, сьомга, кейл и оранжеви плодове и зеленчуци като портокали, моркови и тиква.

Не е допустимо да прекалим с него, само че е допустимо да приемем прекалено много каротиноид, който се открива в храните, богати на витамин А.

 Всичко, което би трябвало да знаете за най-важните витамини

Витамини от групата В:

Най-важните от тази група са витамин В1, В12, В6, В2, В7 и В9. Всички те дават отговор основно за метаболизма и оказват помощ на тялото ни да трансформира храната в сила. Разграждат се във водата, по тази причина тялото ни не може да ги натрупва и всеки ден би трябвало да се стараем да си ги набавим в задоволително количество.

Трудно можем да предозираме с тях, само че все пак би трябвало да внимаваме, тъй като в случай че това се случи, изключително за дълъг интервал от време, може да се нанесе дълготрайна щета върху нервната система. Като цяло е целесъобразно да приемате в допълнение витамини единствено след консултация с лекар.

Витамин В1, който е още прочут като тиамин, е един от най-важните витамини за грижа за метаболизма, вярното храносмилане, здравословния вкус и нервната система. Можем да го намерим в свинското месо, бобовите растения, ядките и семената.

Витамин В2 , рибофлавин, оказва помощ най-вече за здравето на кожата и зрението. Можем да го намерим още веднъж в бобовите растения, ядките, семената, както и в суровите гъби, ориза и соята.

Витамин В3 , ниацин, подтиква функционалностите на мозъка, нервната система и контролира равнищата на холестерола. С него не трябва да се прекалява, тъй като в случай че имаме задоволително витамин В6, тялото ни единствено го синтезира, дневната доза не би трябвало да надвишава 35 мг. Можем да го намерим в зърнените култури, семената, млякото, чистото месо и рибните артикули.

 Всичко, което би трябвало да знаете за най-важните витамини

Витамин В5, пантотенова киселина, контролира хемоглобина, хормоните и равнищата на мазнини в тялото. Набавя се извънредно елементарно, тъй като го има в доста храни като меса, зърнени култури, бобови растения, в авокадото, в броколите и гъбите. Не можем да прекалим с него, само че и няма потребност да го одобряваме в допълнение, в случай че имаме здравословна диета.

Витамин В6, пиридоксин, е необходим, с цел да поддържаме мечтаните равнища на серотонин, да се наспиваме елементарно и да имаме положително въодушевление. С него тялото обработва въглехидратите и протеините. Според някои изследвания той предотвратява и появяването на сърдечни болести. Хубаво е да не надвишаваме приема на 100 мг на ден, като можем да си го набираме от множеството храни, богати на белтъци, както и от картофите и нецитрусовите плодове като динята и бананите.

Пийте витамините си заран с мляко за оптимален резултат

Витамин В7 , още прочут като биотин, е най-често употребен, с цел да се погрижим за здравето на хубостта си, само че той дава отговор и за синтезирането на глюкозата и равнищата на сила, които изпитваме.

Него можем да си позволим да одобряваме в допълнение, тъй като витаминът не устоя на топлинна обработка, тъй че в случай че не сте суровоядци, евентуално изгубвате част от биотина при сготвянето на продуктите. Не можем да прекалим с него, само че въпреки всичко би трябвало да се стараем основно да си го набираме благодарение на храни като пълнозърнестите култури, соята и яйца.

 Всичко, което би трябвало да знаете за най-важните витамини

Витамин В9 , фолиева киселина, е изключително необходим витамин за дамите, които се готвят да станат майки, като доста доктори предлагат да стартираме да го одобряваме под формата на добавки даже две години преди да стартираме да вършим опити да забременеем. С него синтезираме някои аминокиселини и се предпазваме от голям брой ракови заболявания. Може да се откри в зелените зеленчуци, зърнените култури, цитрусите, черния дроб и авокадото.

Витамин В12 , кобаламин, може да се откри в множеството меса, по тази причина в случай че сте вегетарианец, наложително би трябвало да го приемате под формата на добавки. Той оказва помощ за синтезирането на фибри и аминокиселини. Липсата му може да аргументи апатия в крайниците, както и загуба наизуст, само че не са докладвани странични резултати от несъразмерната му приложимост.

Витамин C:

До огромна степен, той оказва помощ за имунната система, само че не предотвратява появяването на грипове и заболявания. Важно е да не се доверяваме на старите източници, които твъ на са основани на прекомерно малко изследвания. Той е потребен и за синтезирането на колаген и предотвратяването на някои ракови заболявания.

 Всичко, което би трябвало да знаете за най-важните витамини

Хората не можем да синтезираме по натурален метод витамин С, по тази причина би трябвало да си го набираме посредством диетата си. Дали би трябвало да се приема под формата на добавки продължава да е противоречив въпрос, като доста източници настояват, че в случай че сме надвишили с малко горната граница от 2000 мг дневно, само няма да абсорбираме това количество и ще го изхвърлим по натурален метод.

Все отново в случай че дълготрайно време прекаляваме с него, може да се появят затруднения като камъни в бъбреците и проблеми с храносмилането.

Витамин D:

Според голям брой изследвания той е по-голям за предотвратяването на настинки и заболявания от витамин С. През множеството време тялото ни си го набира благодарение на слънчевите лъчи и храни като млечните артикули, рибите и някои от зеленчуците.

 Всичко, което би трябвало да знаете за най-важните витамини

Много постоянно се оказва, че не си набираме задоволително от него, само че би трябвало да имаме поради, че можем и да прекалим. Препоръчително е да не надвишаваме дозата от 50 мг дневно, тъй като тогава се появяват странични резултати като загуба на вкус, гадене и повръщане, както и проблеми с храносмилането.

Витамин Е:

Много мощен антиоксидант, който оказва помощ за здравето на мускулите, нервната система, а съгласно някои изследвания предотвратява развиването на заболяването на Алцхаймер. Можем да си го набираме със здравословни мазнини като зехтин, ядките, авокадото и някои риби. Не бива да се надвишава 1000 мг на ден.

Витамин К

Активира протеина и калция, оказва помощ за кръвообращението и стабилизирането на костите. Можем да си го набавим от тъмнозелените зеленчуци и множеството млечни артикули. С него можем да навредим на приема на някои хапчета, по тази причина наложително се консултирайте с лекар, в случай че смятате да го приемате под формата на добавки.

Източник: missbloom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР