Имаме готовност в средата на годината да стартираме изготвянето на

...
Имаме готовност в средата на годината да стартираме изготвянето на
Коментари Харесай

Танева: В средата на годината започва работа по Националния стратегически план

Имаме подготвеност в средата на годината да стартираме правенето на Националния стратегически проект за новата Общо селскостопанска политика (ОСП). Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева на представянето на Социално-икономическия разбор на развиването на селските региони и напредъка по дебата за ОСП 2021-2027. Тя добави, че това е третият по ред SWOT–анализ, а негов реализатор е Университетът за национално и международно стопанство (УНСС).

„ След като приключим по идентификацията на потребностите сме си сложили период в края на годината първият вид на стратегическия проект да бъде подготвен и изпратен на Европейска комисия. Такъв ангажимент сме поели и към Комисията “, посочи министър Танева. Тя напомни, че по първия разбор за положението на селското стопанство и хранително-вкусовата индустрия, направен от Институт по земеделска стопанска система се работи по идентификация на потребностите.

„ В края на месец февруари следва да сме финално подготвени с него. По втория SWOT разбор околна среда и климат завършваме връзката с Министерство на околната среда и водите, след което ще преминем също към идентифициране на потребностите. С днешното събитие слагаме началото на дебата по третия SWOT разбор “, разясни земеделският министър. По думите й, неговата цел е да подкрепи дефинирането на главните проблеми, потребности и благоприятни условия за развиване на селските региони.

Тя добави, че страната, в лицето на МЗХГ, е стъпила върху експертизата и визията на българската просвета за правенето на трите разбора. „ Университетите, които ги изготвиха, са дали обучение както на управленци, по този начин и на всички експерти в нашата сфера. Именно това е пътят всички ние като общественост да можем да намираме най-хубавите и потребни решения “, безапелационна бе Десислава Танева.

Министърът на земеделието изрече признателност към заинтригуваната общественост за положителната връзката с Министерството за намиране на най-хубавите решения, които да влязат в Националния стратегически проект.

По думите на проф.д.ик.н. Пламен Мишев, ръководител на екипа, изготвил SWOT разбора, посредством него се дава фотография за демографското развиване и икономическо развиване на страната и по-конкретно заетостта в селските региони. „ С разбора имаме и за цел да изведем мощните, слабите страни, опциите и заканите във връзка с общественото развиване и инфраструктурата “, изясни проф. Мишев.

Изводите от разбора сочат, че се покачва делът на микро предприятията в сферата на търговията, услугите и преработвателната индустрия. Отчита се повишаване на приходите от активността на дребните предприятия в селските региони и повишение продуктивността на труда. Нараства броят на читалищата в страната. Има нужда от възстановяване на пътната инфраструктура в дребните обитаеми места.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР