Имаме газова криза, война в Украйна, европейски усилия за преодоляване

...
Имаме газова криза, война в Украйна, европейски усилия за преодоляване
Коментари Харесай

Обмисля се България и Румъния да купуват заедно втечнен газ

Имаме газова рецесия, война в Украйна, европейски старания за превъзмогване на допустима продоволствена рецесия. Ето за какво е толкоз значимо през днешния ден България и Румъния да не са единствено положителни съседи, както до в този момент, а да са и положителни сътрудници. Т ова съобщи министър председателят Кирил Петков на взаимен брифинг с румънския си сътрудник Николае Чука в Букурещ.

На срещата сред Петков и Чука са набелязани съответни стъпки, свързани с съответни периоди.

" Заедно можем доста по-силно да противодействаме на рисковете за енергийна рецесия ", посочи българският министър председател.

По думите му, когато се огледа не национално, а рационално, е доста по-лесно да бъдат преодолени част от енергийните проблеми.
 Общо съвещание на българския и румънския парламент се планува за септември
Общо съвещание на българския и румънския парламент се планува за септември

Това заяви министър председателят на Румъния Николае Чука на взаимен брифинг с Кирил Петков

Петков уточни още, че енергийните министри на България и Румъния ще се срещнат на 5 май, с цел да усъвършенстват енергийните ни системи като една обща система, а не като две обособени страни.

" Оттук нататък това лято ще бъде работно, с действителни резултати, които ще чакаме през септември, в идната ни работна среща ", означи той.

Във връзка със прекъсването на газовите доставки от Русия Петков съобщи: " Осъзнахме, че има инфраструктура, която до този миг не сме оптимизирали изцяло. Това е тръбата, която докарваше газ през Румъния, през България към Турция, в този момент може да работи в противоположната посока и опцията да купуваме дружно полутечен газ е една огромна опция , тъй като и ценовите равнища ще бъдат, в случай че купуваме дружно. Едновременно с това нашите сътрудници от Азербайджан също са вероятен източник за спомагателни количества газ. "
 Петков пред Le Monde за газа: Няма да отстъпим!
Петков пред Le Monde за газа: Няма да отстъпим!

Сигурен съм, че съветските управляващи въобще не харесват нашето държавно управление

По думите на Николае Чука, Петков е показал, че до 30 юни ще бъде приключена интерконекторната връзка сред България и Гърция, след което ще бъде тествана и през септември се чака да проработи действително. Капацитетът на газовата връзка ще е към 1.5 милиарда куб. м.

Той добави, че в срещата на енергийните министри на 5 май 2 София, ще вземат участие и министрите на страните, които имат капацитет да обезпечат природен газ, като Азербайджан и Турция . Целта е след тази среща да се доближи до явен набор от решения на казуса с газовите доставки.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР