Имаме един прецедент, който нека да остане като единствен прецедент

...
Имаме един прецедент, който нека да остане като единствен прецедент
Коментари Харесай

Проф. Боян Дуранкев: Четворната коалиция назначава свои хора по шуробаджанашка линия и лансира бизнеса на приятели. Каруцата може скоро да се обърне

Имаме един казус, който дано да остане като единствен казус в историята на България. Така проф. Боян Дуранкев – икономист и учител в УНСС, разяснява пред " Трибюн " закъснелия бюджет 2022, който следва занапред да бъде признат.

" Всеки бюджет се приготвя още през юли, август, септември. Октомври минава на първо четене измежду специалистите, тъй като той не се прави единствено от министъра, а се прави от цялото финансово министерство в съгласуваност с другите министерства, и най-късно при започване на ноември се внася за разискване в Народното събрание. Това е една остаряла традиция ", отбелязва той.

Проф. Дуранкев разяснява и поръчката на финансовия министър Асен Василев, който акцентира, че е предложил „ бюджет на икономическия напредък “:

" Дали е добър този напредък? По принцип оценката в света е такава – от 0,1% до 3% се пояснява слаб напредък, сдържан или междинен напредък е от 3% до 6% и висок над 6%. Това са международните стандарти. 4,8% значи, че имаме сдържан напредък. Той не е доста по-различен от растежа през последните години преди пандемията. Но от друга позиция, защото на България и би трябвало догонващ стопански напредък към междинното равнище на Европейския съюз, явно е, че 4,8% напредък е извънредно непълен, дори непълен за догонване на равнището на Румъния, не на междинното в Европейския Съюз. И още нещо, неприятно усещане оставя обстоятелството, че прогнозата е, защото имаме за три години напред бюджетни преценки – 2022, 2023 и 2024 година, растежът да се забави до 3,7% и до 3,4% за съответните години и то при растеж на обществените вложения плюс поддръжка от средствата, които чакаме по Националния проект за възобновяване и резистентност, а те ще бъдат много значителни. Тоест, явно има някакви скрити запаси, съгласно мен, при подготовката на този бюджет, които да бъдат употребявани във второто полугодие ", декларира още професорът.

Относно пенсиите и заплатите той разяснява: " И незабавно ще кажа, че нашите калкулации, които вършим, да вземем за пример по линия на минималната работна заплата, която предходната година и сега е 650 лв., имайки поради, че докрая на март работи миналогодишния бюджет, би трябвало да е най-малко 698 лв. и 10 стотинки, в случай че отчетем растежа на инфлацията. Предложението е минималната заплата да стане 710 лв., при което действителното нарастване е малко над 10 лв., което не е съществено и е конфузно за това държавно управление. Очаквам доста изострен парламентарен спор и минималната работна заплата да отиде най-малко към 750 лв. неотложно, с цел да компенсира ненапълно растежа на цените, освен този, който към този момент е реалност, само че и този, който се чака, и то след размразяването на мораториума върху цените на силата, в който нямаше доста логичност. Ако се обърнем към хората, които са на минимална работна заплата, сигурно техният дял ще се усили и заплащанията под масата ще станат доста повече и по-честа процедура, в сравнение с до този миг. От друга страна растежът на пенсиите, който се планува, никога няма да компенсира вредите от инфлацията. За страдание това е реалност в България, това ще бъде реалност и в другите европейски страни. Няма по какъв начин да се оправим с тази инфлация от 2021 и 2022 година. Ще има провали, няма метод да няма ".

" Да не разясняваме, че каруцата на държавното управление е прекомерно претрупана с обещания, в това число тези утопични четири-пет моста на Дунава, три тунела под Стара планина. Изобщо обещанията са толкоз утопични, че няма по какъв начин да се изпълнят и държавното управление върви не по въже, не по тъничък лед, а по човешки косъм, и може да падне доста елементарно, в случай че сгреши в някое от своите обещания, държания. И този път доста повече хора ще бъдат по площадите, в сравнение с бяха при ръководството на ГЕРБ, Съюз на демократичните сили, Движение за права и свободи предните години. Да не приказваме за този по-висок таван на дълга от 7,3 милиарда лв. и недостиг от над 3%, а точно 4,1%, които са заложени. Това значи, че отлагаме влизането в Еврозоната най-рано след 2026 година вероятно, когато ще ни разрешат да приемем еврото. Въобще тази година е на тежки разтърсвания и на най-голямо тестване за България след 1990 година ", показва Дуранкев.

Икономистът предизвестява: " Балонът постоянно може да се спука, изключително в случай че се надува, а както се вижда от четирите направления в четворната коалиция, всички обещания летят нагоре без да се прави бюджетна сметка какво може да се случи и какво би трябвало да се случи. Неприятното е, че фактически сега държавното управление с изключение на бюджета, няма показана мандатна стратегия, което е належащо дори за едно малко дружество, стратегия, която да очертае тактиката – какво в действителност желаят да създадат и то измеримо от позиция на елементарните хора – приходи, разноски, в това число минимална заплата, с изключение на за тази година и за идващите три години във времето на мандата, какъв брой ще бъде минималната пенсия. Липсват едни естествени атрибути, които се чакат от едно ново съдружно държавно управление ".

" Това е извънредно неприятно и отново споделям, че то може да обърне каруцата на всяко държавно управление, камо ли на това, изключително в случай че се задълбочат упованията за назначение по шуробаджанашка линия, които към този момент са забележими на всички места и също по този начин от другата линия упованията за пренасочване на финансовите потоци от едни известни бенефициенти към други, които чакат някакъв дял от тези богатства, от изгодите от присъединяване, в това число в ръководството. Защото, още веднъж виждаме правилото на въртящите се порти, употребявани освен това държавно управление, от частния бизнес във влизане в ръководството и увеличение на изгодите за тези, които вземат участие в ръководството и техните „ другари “, което към този момент проличава по някои неща. Не бих желал да го загатна, само че може да се обърне внимание по какъв начин се усилват продажбите, в това число в България, на някои артикули на членове на държавното управление ".
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР