Имаме добри отношения с Македония, с македонския народ и нямам

...
Имаме добри отношения с Македония, с македонския народ и нямам
Коментари Харесай

Вучич: Нямам нищо против политиката на Македония

Имаме положителни връзки с Македония, с македонския народ и нямам нищо срещу политиката на Македония. Това сподели сръбският президент Александър Вучич за телевизия „ Хепи” във връзка неотдавнашното евакуиране на целия личен състав на сръбското посолство в Скопие.
Според ТАНЮГ, Вучич и подчертал, че почита македонския министър председател Зоран Заев и няма проблем в срещата му с Драган Шутанович.
„ Интересува ме каква ще бъде тяхната политика към Сърбия и за нас е значимо какво ще е отношението им към ЮНЕСКО и други значими за Сърбия въпроси. Ще градим почтени и положителни връзки с Македония на реципрочна основа, само че няма повече да бъдем ничия боксова круша, нито да подвигаме бяло ззнаме”, сподели Вучич.
В телевизионното си изявление сръбският държавен глава се спря и на спекулациите за ангажиране на Съединени американски щати в разговора сред Белград и Прищина.
„ Приехме разговорът сред Белград и Прищина да се води в Брюксел, само че той може да се води и на всички места другаде под патронажа на Брюксел и това е добре, само че в случай че някои други участници са ангажирани, дано поговорим кой различен би трябвало да ги замести”, сподели Вучич.
Припомняме, че сред Македония и Сърбия се стигна до напрежение, откакто управляващите в Белград изненадващо изтеглиха на 20 август целия личен състав от посолството си в Скопие. Тогава сръбският президент Александър Вучич сподели, че повода е „ разследваща атака против сръбските институции ".
Първоначалното напрежение сред Скопие и Белград избухна, откакто сръбският представител на спецслужбите в посолството им в Скопие Горан Живайлевич нахлу в македонския парламент по време на така наречен кървясъл четвъртък на 27-ми април. Тогава при вълнения в македонския парламент бяха пребити над 100 души. Сред тях бе и сегашният министър председател Зоран Заев. Веднага по-късно Живайлевич напусна Македония, а сръбският дипломат Душанка Дивяк-Томич бе извикана в македонското външно министерство.
На 24 август кабинетът в Скопие заяви, че „ новото държавно управление на Македония е изрично отдадено и подхваща интензивни ограничения по посока на решение, а не основаване на проблеми, насърчавайки добросъседството, съдействието и партньорството със Сърбия, както и с другите страни от своето обграждане “.
На 25 август сръбските управляващи възвърнаха работата на своето посолство в Македония.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР