Имаме дефицит във Фонда за Сигурност на електроенергийната система за

...
Имаме дефицит във Фонда за Сигурност на електроенергийната система за
Коментари Харесай

КНСБ : Два милиона и половина българи са енергийно бедни

Имаме недостиг във Фонда за " Сигурност на електроенергийната система " за повече от милиард лв.. През всичките тези месеци държавните енергийни сдружения бяха обезкървени, това съобщи по Народоосвободителна въстаническа армия президентът на КНСБ Пламен Димитров. 

По думите му енергийно небогати у нас са сред 25% и 40% от българите, тъй като " Наредбата за енергийно бедните е реалност, само че никой не е считал какъв брой би трябвало да са парите за нея, а 40% са 2,4 млн. българи, които би трябвало да бъдат обезщетени ", обясни той. 

" През всички тези месеци държавните енергийни сдружения бяха обезкървени. Там дивидентите се изеха прибързано на 100% - освен това, не както нормално взимат 50%. От старите им облаги от 2022 година, които имаха, не се оставиха да се влагат. Не се остави буфер в цялата инвестиция. В цялата система като цяло, при намаляващите цени на силата и на квотите към сегашния миг, явно е, че няма вест в това, че във Фонда " Сигурност на електроенерийната еистема "  липсват 50 милиона лв. ", изясни той.

И добави: " Ще продължава да се отваря по-голяма дупка, защото наклонността е същата. тя ще продължава през цялата годсина, Лятото изключително. Проблемът идва на 1 юли. Когато някой трябваше от този фонд да извади едни пари, за да заплати на ЕРП-та, на енергореспубликаните сдружения, които би трябвало да поемат либерализацията в този стадий настоящия, с цел да не стигне до хората някаква по-голяма цена на тока. Там пари няма ", уточни Димитров. 

На въпрос допустимо ли е попълването на 1 милиард лв. недостиг, шефт на КНСБ съобщи, че " парите, че бъдат открити ". " Но това не значи, че фондът ще продължи да действа толкоз устойчиво, че да може да заплаща това, което би трябвало да заплаща.  Защото той в този момент сега има да заплаща към когенерациите, към ВЕИ-тата, към НЕК, която до 1 юли заплаща пък към Топлоелектрическа централа 1...Така че към тези разноски на фонда, които ще бъдат финансирани по този ред с спомагателни средства от бюджета, остава въпросителната, какво вършим с семействата и с ЕРП-тата.

Там никой не е сметнал какъв брой са парите, които съгласно мен са от порядъка на милиардно равнище, които би трябвало да бъдат насочени, тъй че тези сред 25% и 40% от българите, тъй като толкоз са по разнообразни оценки енергийно бедните българи, да не им сложим от първи юли непостижима нова цена на тока. Дори с 20% някой да я усили, това някой би трябвало да го компенсира. Тоест към този милиард сега се търси още един спомагателен милиард, с цел да се попълни дупката в енергетиката ", акцентира Димитров. 

„ За пръв път се намираме в режим на по този начин наречената ротация. Аз съм сдържан оптимист – поради ползите на двете обединения и на особената геополитическа среда – че ще има държавно управление. Друг е въпросът какъв брой дълго ще изкара то. Аз не съм уверен, че то ще бъде дълговечно. Тези 9 месеца, за които са се споразумели.. след всичко, което си наговориха – мисля, че след европейските избори предстоят нови ”, коментира политическите земетресения от последните седмици шефът на КНСБ.

Той предвижда, че „ евентуално наесен ще има нови предварителни избори ”.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР