Имам е убит, след като индуистка тълпа атакува джамия в индийския Гуруграм

...
Заместник-имам беше убит, след като тълпа крайнодесни индуси подпалиха и
Коментари Харесай

Заместник-имам беше убит, след като тълпа крайнодесни индуси подпалиха и откриха огън в джамия в предградие на индийската столица Ню Делхи, часове след това смъртоносно обществено насилие в близкия квартал.

Полицията е идентифицирала жертвата като 19-годишната Маулана Саад, молитвен водач на джамията Анджуман Джама, разположена в сектор 57 в Гуруграм, град с население от 1,2 милиона, известен със своите блестящи кули и офиси на мултинационални корпорации.

Присъствали са още трима души, от които един е ранен, а двама са останали невредими.

Джамията беше нападната от тълпата рано във вторник, ден след насилието в съседния квартал Нух в северния щат Харяна.

„Група от 50 до 60 престъпници прибягнаха до стрелба и палеж в Anjum в ранните часове на вторник, което доведе до смъртта на един човек и раняването на друг“, каза пред репортери заместник-комисарят на полицията Нитиш Агарвал.

>

„Арестувахме няколко души, регистрирахме FIR [полицейски доклад] срещу тях и започнахме разследване на инцидента“, добави Агарвал.

Това идва, когато индуистка крайнодясна група, свързана с управляващата партия Бхаратия Джаната (BJP), води кампания срещу петъчните молитви в Гуруграм, разположен в щата Харяна. Джамията Анджуман беше едно от малкото места, официално признати за провеждане на молитви.

Индуско-мюсюлмански сблъсъци в съседен район

Инцидентът последва жестоки сблъсъци между индуски и мюсюлмански общности в Нух, където властите наложиха полицейски час.

Поне четирима души, включително двама полицаи, бяха убити при сблъсъците в квартал Нух.

Насилието избухна, когато индуистка религиозна процесия премина през района с мюсюлманско мнозинство.

„Процесията трябваше да премине от един храм в друг, но избухнаха сблъсъци между две групи по пътя, което доведе до смъртта на четирима души“, каза Кришан Кумар, говорител на полицията в Нух, пред агенция Ройтерс.< /p>

Той каза, че двама от загиналите са били членове на вътрешната гвардия, доброволна сила, която помага на полицията да контролира гражданските безредици.

Още 10 полицаи са били ранени при сблъсъците, добави той.

Няколко коли бяха подпалени и по полицията бяха хвърлени камъни, а правителството на щата потърси допълнителни сили, за да овладее ситуацията, съобщи информационната агенция Press Trust of India.

Полицията използва сълзотворен газ и стреля във въздуха, за да разпръсне тълпата.

Властите спряха интернет услугите в района и забраниха големи събирания.

„Днешният инцидент е жалък. Призовавам всички хора да пазят мира в държавата. Виновните няма да бъдат пощадени на всяка цена, срещу тях ще бъдат предприети най-строги действия“, каза главният министър на Харяна Манохар Лал Катар в X, платформа за социални медии, известна преди като Twitter.

„Първият ни приоритет е да поставим ситуацията под контрол. Апелираме към всички да пазят мира. Опитваме се също да изпратим сили с хеликоптер“, каза вътрешният министър на щата Анил Виж.


„Genie of hate is out“

По-рано в понеделник охранител на железницата беше арестуван, след като се твърди, че е застрелял колега и трима пътници във влак в нещо, което изглежда е престъпление от омраза. Но полицията каза, че заподозреният, Четан Сингх, е имал психични проблеми.

В един от видеоклиповете, широко споделяни в X, Синг може да бъде видян да стои до напоено с кръв тяло с пушката си в едната ръка.

„Ако искате да живеете и гласувате в Хиндустан [Индия], казвам ви, това са само Моди и Йоги“, беше чут да казва той, имайки предвид премиера Нарендра Моди и главния министър на щата Утар Прадеш Йоги Адитянат, в един от видеоклиповете, проверени от Ал Джазира.

Двама от застреляните пътници са идентифицирани като мъже мюсюлмани.

Смъртоносната стрелба беше осъдена в социалните медии, като високопоставен лидер от опозиционната партия Индийски национален конгрес Джайрам Рамеш я нарече „хладнокръвни убийства“.

„Джинът на омразата вече е извън бутилката и ще са необходими много колективни усилия, за да бъде върнат обратно“, каза Рамеш в туит.

Той обвини за „омраза и насилие“ BJP на Моди и каза, че нейните висши лидери са „съучастници в нанасянето на щети на социалната тъкан на Индия“.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР