Имам достатъчно енергия дори за още 10 години. Това заяви

...
Коментари Харесай

Как нидерландските гласоподаватели дадоха пореден шанс на Марк Рюте

" Имам задоволително сила даже за още 10 години ". Това съобщи Марк Рюте - един от най-дълго управлявалите водачи в Европа, откакто стана ясно, че неговата Народна партия за независимост и народна власт получава най-вече места в нидерланския парламент след края на тридневните избори. Това ще му даде правото да сформира ново съдружно държавно управление, насочвайки го към четвърти премиерски мандат.

Избирателите в Нидерландия дадоха гласа си в един от първите огромни вотове в Европейски Съюз, състояли се по време на пандемията от ковид. Извънредните условия трансформираха нормалната динамичност в организирането на гласуването, само че не се отразиха на изборната интензивност, достигнала 82.6%.
Как се случи гласуването
Гласуването продължи три дни, с цел да се избегне скупчване на хора за попречване на инфектирането. Около 13.2 млн. души можеха да вземат участие в изборния развой, който завърши в 21:00 ч. локално време в сряда. Гражданите, в това число тези от уязвимите групи, искащи да избегнат тълпите от хора, можеха да пуснат персонално бюлетина от понеделник, а 2.4 млн. души над 70-годишна възраст можеха да го създадат по пощата. За ранно гласоподаване бяха отворени 1600 изборни секции, а още 7600 отвориха в сряда, написа NL Times. На опашките извън гласоподавателите съблюдаваха обществена отдалеченост, самото гласоподаване ставаше в дезинфекцирани кабинки.

На доста места на хората беше разрешено да си вземат вкъщи алените моливи, които са употребявали в гласуването - като мярка за ограничение на разпространяването на вируса. Мнозина се снимаха с безплатния червен молив в символ, че са изпълнили гражданския си дълг. Предшестващите предизборните акции пък бяха извършени главно по малкия екран.

Според изследване на Ipsos 26% от негласувалите са показали като причина, че нямат доверие в политическата система, до момента в който 25% са споделили, че не се интересуват от политика. Около 22% са се страхували да не се заразят с ковид, а 21% не са могли да вземат решение за кого да пуснат бюлетина. За 19% гласуването не трансформира нищо, а 8% показват, че отхвърлят да гласоподават по принцип.
Натиск за по-проевропейски позиции?
Победата на Рюте в действителност не беше поставяна под подозрение преди вота. При преброени 63% от бюлетините десноцентристката му партия взима 36 от 150 места в Народното събрание. По думите му нова коалиция с проевропейската левоцентристка групировка Д-66, която е втора с 24 места, " би изглеждала явна ". Крайнодясната Партия на свободата на Герт Вилдерс отстъпва до трета политическа мощ със 17 депутати, а десноцентристката групировка Християндемократически апел получава 14 места.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР