Имахме по-скоро разговори. Дори колегите от другите партии уточниха, че

...
Имахме по-скоро разговори. Дори колегите от другите партии уточниха, че
Коментари Харесай

Tома Биков: Напът сме да си разпаднем парламентарната република

Имахме по-скоро диалози. Дори сътрудниците от другите партии прецизираха, че това не са договаряния. А по-скоро един начален диалог, в който да можем да проверим, въпреки че знаем главните направления на останалите политически сили, а те нашите – до каква степен сме склонни да създадем избрани отстъпки. Не сме говорили за нито една персона, нито за кандидатура за министър, нито за кандидатура за министър-председател. Това съобщи пред Нова Нюз Тома Биков от ГЕРБ-СДС, разяснявайки извършените в четвъртък диалози с Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и Има Такъв Народ. 
Прочетете още
По думите му ГЕРБ ще сложи въпроса са лист с имена, по този начин, както направи с „ Продължаваме промяната ”. „ Когато имаме изясненост за бюджета, за програмата – какъв ще бъде срокът. Аз персонално съм от хората, които считат, че би трябвало да работим за мандат от 4 години. Защото това е естественото, когато се структурира едно ръководство. Логиката за мандат от 6 месеца е, че може да се стигне до това. Всичко зависи от дилемите, които ще се слагат пред едно такова държавно управление и какво ще може да свърши то за това време. Но 6-месечният формат и вид допуска, че този кабинет би трябвало да одобри бюджета и някакви значими закони по отношение на Плана за възобновяване и резистентност, след което да отидем на избори и да се върнем в изходна позиция ”.

Биков акцентира, че даже след нови избори обстановката няма да се промени значително. „ Моята прогноза е, че на нас ни следва да живеем в една обстановка на напрежение доста дълги години. Не мисля, че това политическо напрежение, даже политическата рецесия, в която сме, да бъде решена по един ефикасен метод – тя ще анулира обстоятелството, че в българското общество живее в един цивилизационен разлом ”, уточни той.

И добави: „ Не съм огромен оптимист. Не мисля, че политическият хайлайф ще се оправи с тази обстановка. Не с държавното управление. То може да се направи. Аз виждам извънредно ниско равнище в тази група от хора, които са в градския център и по-космополитни. Те са си избрали извънредно необразовано политическо посланичество. Абсолютно неспособни хора ги съставляват в Народно събрание. И те би трябвало да го знаят. Предполагам, че скоро ще го схванат, тъй като това не може да се скрие. Това са хора, които не могат да реализират нито една цел – нито национална, нито партийна, нито персонална. Това са хора, които не знаят за какво са в политиката и нямат никакъв интелектуален потенциал да се борят за каквото и да било. За страдание сме в една лодка с тях ”.

Той разяснява и договарянията с Българска социалистическа партия, Държавно стопанско предприятие и Има Такъв Народ. „ Не съм аз индивидът, който ще разяснява кой става за министър. Мога да кажа кой не става. Асен Василев не става за министър. Той и тази група не би трябвало да бъде пускана в изпълнителната власт. Да си стоят там, където са го пратили хората. Моето мнение е, като споделям кабинет от персони, по-скоро разбираме държавно управление, което ще зависи от Народно събрание. За другите политики ще търсим разнообразни болшинства. В този смисъл личностите в този кабинет би трябвало да са задоволително търпеливи и задоволително отзивчиви, с цел да намерят поддръжка за своите политики ”.

„ Ясно болшинство по избрани позиции няма по какъв начин да има. Имаме разлики. Но може би това е метод за образуваме едно стабилизационно държавно управление. Това не значи, че е устойчиво. тези стабилизационни интервали не не престават в България толкоз малко “, разяснява Биков.

„ Трябва да сме наясно, че с цел да приказваме за политики и бюджет, би трябвало да изберем държавно управление. Говорим си с сътрудници, които споделят, че ще поддържат, „ това, в което имаме вяра, само че кабинет няма да подкрепим “. Ами като не го подкрепите, отново ще идем на избори. И с Политическа партия договорихме тримесечна законодателна стратегия, само че от нея няма смисъл, в случай че няма държавно управление. И те споделят, „ с цел да има държавно управление – да си наредим партийните секретари – кой необразован, кой сега приключил учебно заведение ”. В политически проект те са полуграмотни, част от тях са и изцяло необразовани, отпред и с водачите им ”, акцентира той.

„ Това би трябвало да спре. Или ще блъснем някъде страната и тя ще се разпадне, или ще стартираме да се държим като естествени хора. И ще престанем да вървим след хора, които не знаят къде се намират и цялостен живот разтягат локуми. Напът сме да си разпаднем парламентарната република, тъй като, когато един парламент не е в положение да извършва главната си задача, а тя е да си  излъчи ръководство на страната и изпълнителна власт - тогава какъв е смисълът от него? “, попита Тома Биков.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР